Jul i Europa og i resten av verden blir feiret på alle mulige måter, og vi elsker alle sammen. Enten det dreier seg om hva som blir servert til julemiddagen, hva slags juledekorasjoner som blir brukt eller når julegavene blir åpnet, er dette hvordan vi ser på de ulike tradisjonene folk gleder seg over rundt i verden. Uansett hva som er din juletradisjon, finnes det en fotogave fra fotoknudsen som passer perfekt.

Hvem er julenissen?

Den stakkars gamle julenissen må lide av en identitetskrise på denne tiden av året, ikke bare er han enten Father Christmas eller Santa Claus på engelsk, han er Pere Noel i Belgia og Frankrike og Babbo Natale i Italia. I Norge er han kjent som julenissen og han kommer ikke ned gjennom pipen – på julaften banker han på døren og kommer inn i huset med en sekk full av gaver. I Nederland ankommer han på et dampskip med hjelpegutten Zwarte Pieter, mens i Sverige er nissen kjent som jultomten, og her blir han fremstilt som en kortvokst liten gnom som deler ut presanger. Det spiller ingen rolle hvem han egentlig er, så lenge du har vært snill i år, vil han besøke deg med de fineste gavene denne julen.

Når er det tid for presanger?

Det vil kanskje overraske deg at ulike land åpner presanger til ulike tider. I Nederland er det vanlig at små barn åpner presangene på Sankt Nikolas-aften, som er 5. desember, mens barn i Belgia og Tyskland får åpne presangene den påfølgende dagen 6. desember. I Storbritannia er tradisjonen at presangene blir åpnet på juledagsmorgen med familien samlet – spente barn kan ta “morgen” veldig bokstavelig og tvinge søvnige foreldre til å stå opp grytidlig om morgenen. I Norge åpner barna presangene på julaften, men de må vente til kvelden. Spanjolene har den sterkeste disiplinen av oss alle, for der må noen barn vente helt til helligtrekongersdag eller trettendedag jul med å åpne presangene – og det er ikke før den første uken av januar.

Hva har du på tallerkenen din?

Julemiddagen er en flott anledning for venner og familie til å komme sammen og nyte et fantastisk måltid, men rundt omkring i verden blir det servert ulike retter. Nordmenn er splittet når det gjelder julematen: halve nasjonen elsker å legge innpå ribbestek, eller ribbe, mens den andre halvparten serverer pinnekjøtt, som er saltet og tørket kjøtt av geit eller sau servert med poteter. I Japan er Kentucky Fried Chicken den usannsynlige delikatessen, Storbritannia har kalkunsstek og i Provence i Frankrike serverer de utrolig nok hele 13 desserter, blant dem nugat, kandiserte frukter og en tradisjonell julekubbe. I Nederland samler familiene seg rundt et raclette-sett eller en såkalt gourmetten’ -ovn. Med sine egne mini-raclettepanner steker de sin egen mat.

Juletreet

Treet er et de mest populære juleikonene (sjekk hvilken emoji som popper opp når du taster det inn på mobilen), og ulike land har litt forskjellige måter å dekorere treet på. I Frankrike er det vanlig å dekorere treet med frukt og spiselig pynt, og i Norge blir treet tradisjonelt pyntet 23. desember, dagen som nordmenn kaller Lille julaften. Nordmenn dekorerer ofte trærne ute med kornband slik at småfuglene får noe å spise om vinteren. Tyskerne bruker ofte ekte stearinlys, mens de i Sverige liker å henge svenske flagg på grenene. Og nederlenderne henger småkaker formet som julekranser, såkalte ‘kerstkransjes’, i sine juletrær. 

Familietid

Noe av det fineste med julen er at hele familien er samlet og koser seg sammen. Siden de åpner presangene sine tidlig i desember, bruker familier i Nederland 1. juledag til familiesammenkomster som kan strekke seg helt fra frokost til en sen middag om kvelden. I Storbritannia er det vanlig med en ettermiddagstur i samlet flokk for å få frisk luft etter den store lunsjen, mens det i Sverige er en tradisjon at alle setter seg ned og ser på Donald Duck klokka 15 på julaften. På Island utveksler de bøker for ‘Jólabókaflóð’ (eller julebokflommen) på julaften og tilbringer kvelden med å lese dem, og i Norge er perioden mellom jul og nyttårsaften kalt romjul. Dette er en tid der man slapper av og koser seg hjemme med familie og venner.

Julesveiner

På Island tror man at 13 litt ondskapsfulle troll, kjent som julesveinene, kommer inn til byen én etter én i de 13 nettene før jul for å stjele og plage befolkningen med rampestreker og skøyeraktige påfunn. De legger også presanger i skoene til barn som har oppført seg pent hele året. Hvis de ikke har oppført seg pent, vel, da vil disse barna finne en potet i skoene.

Til syvende og sist spiller det ingen rolle hvilke tradisjon du følger, det som virkelig betyr noe, er at du hygger deg og  slapper av sammen med familie og venner. Uansett hvordan du feirer jul, husk at det alltid finnes et fotoknudsen-produkt som passer til høytiden. Bare gå inn på hjemmesiden vår og lag de fineste, personlige gavene med våre fantastiske produkter. 

 

Kommentarer