Når designerne våre lager sine egne fotobøker, setter de opp en arbeidsflyt som hjelper dem til å planlegge fremover. De tenker over hvert stadium i designprosessen og hvordan de vil takle hvert steg – litt som en sjekkliste.

For at du skal kunne lage den neste fotoboken din fra fotoknudsen fra bunnen av, finner du her en mal for arbeidsflyten som er lett å følge for å organisere bildene, skreddersy dem i sideoppsettet i programmet vårt og  gi prosjektet ditt den rette finishing touch.

Først må du skape orden i bildene dine

A couple flipping through a photo album with their young daughter.

Før du kommer til den kreative biten, må du sørge for orden i bildene dine. Hvis bildene dine er i et virvar og lagret på massevis av ulike enheter, kan du sjekke ut våre guider om organisering av bilder. 

Å organisere bildene dine kan oppleves som pirkearbeid, men på lang sikt vil du få igjen for strevet. Her er noen organisatoriske steg i et nøtteskall, dette vil hjelpe deg i forberedelsen av fotoboken din.

  • Administrer bildene dine – last opp bildene dine til én sentral enhet.
  • Ta back-up av bildene dine – ved å lagre dem i skyen eller på en ekstra lagringsenhet slik at du ikke mister dem om det skjer noe med laptopen din.
  • Lag et system for å gi bildene navn – tenk ut en navnestruktur for bildefilene dine og følg systemet hver eneste gang du laster opp nye bilder.
  • Gruppér bildene dine – dette vil gjøre det enkelt å lage fotobøker etter tema siden du kan søke etter lignende bilder. Når du laster opp bilder, bør du redigere filinformasjonen og inkludere nøkkelord og tagger. Dette kan være alt fra de dominerende fargene i fotoet til menneskene på bildet.
  • Skann og bevar gamle bilder og minneting – du bør organisere dette på samme måte som med de digitale bildene, slik at du har alt for hånden når du er klar til å sette i gang med boken.

Hurtigtips: Når du gir navn til bildefilene dine, kan du forsøke et slikt mønster: ÅÅÅÅ-MM-DD-sted-emne. Det vil gjøre det så mye lettere å finne bildene du er på jakt etter.

Velg format og størrelse på fotoboken din

four photo books in a mixture of sizes and formats, ranging from baby books to travel books.

Før du begynner med fotobokprogrammet, må du velge størrelse og format på fotoboken din. Her bør du tenke gjennom hensikten med boken din; vil du ha en søt, liten babybok som du kan gi i gave til besteforeldrene, eller har du massevis av storslåtte landskaper som vil gjøre seg veldig godt i en coffee table-bok?

Vi har medium, store og ekstra store fotobøker som kommer i kvadratiske, liggende og stående formater. Men skal du ha en liten fotobok, står valget mellom kvadratisk og liggende format.

På dette stadiet bør du også tenke gjennom stilen; ønsker du en lettvektig bok med mykt omslag eller en robust fotobok med stivt omslag? 

Hurtigtips: Hvis du ennå ikke er helt sikker på hvilken stil du går for, har denne bloggen om fotobok-formater massevis av eksempler som hjelper deg til å smalne det inn. 

Legg bildene inn i redigeringsprogrammet

 A picture of an open laptop with Smart Assistant on the screen with a mixture of blurring and in-focus photos surrounding the laptop.

Så snart du har bestemt deg for hva slags stil fotoboken skal ha, er det på tide å komme i gang med redigeringsprogrammet. Klikk på ‘last opp bilder’ for å velge alle bildene du ønsker å bruke.

Hurtigtips: Prøv vår Smart Assistent. Vår smarte teknologi gjør det superenkelt å lage fotobøker. Den velger automatisk ut de beste bildene dine, fjerner alle duplikater og uskarpe bilder som du ikke ønsker og foreslår deretter sideoppsett for alle bildene dine.

Lag et grovt sideoppsett for fotoboken din.

A blank photo book open on a double-page with two grey blocks to be filled with pictures.

Hvis du ikke har brukt vår Smart Assistent ennå, kan du forsøke å lage et  grovt oppsett for boken din før du legger til bildene. Når du begynner med redigeringsprogrammet, vil vi for hver side gi deg forslag til sideoppsett som du kan fylle med bildene dine. Men du kan slette disse forslagene hvis du heller vil lage dine egne sideoppsett eller bytte dem ut med noen av våre forhåndsinnstilte oppsett. 

Når du er fornøyd, begynner du å legge til bildene. Du kan gå tilbake og endre ting til enhver tid, så ingenting er hugget i stein. Hvis noe ikke ser ut slik du tenkte da du la inn bildene dine, er det veldig enkelt å gjøre endringer underveis.

Hurtigtips: En blanding av sideoppsett med enkeltbilder og oppsett med flere bilder vil gi fotoboken din et veldig profesjonelt utseende. Men du bør forsøke å holde deg til samme stil når det gjelder flerbildeoppsettene, og unngå å presse inn for mange mosaikker ved siden av hverandre. Det kan få sidene dine til å se rotete ut.   

Vær kreativ med bildetekstene

En fotobok åpnet på en dobbeltside. På den venstre siden er det et bilde av en gutt som spiller basketball med bestefaren sin med en bildetekst under.

Når bildene dine er kommet på plass, kan du begynne å lage bildetekster og legge til overskrifter på sidene slik at de passer inn rundt bildene. Hvis du har gått litt tom for ord når du skal til å skrive inn teksten, kan du sjekke ut guiden vår om historiefortelling for å få noen tips fra våre tekstforfattere. 

Hurtigtips: For å sikre samme stil gjennom hele fotoboken, bør du forsøke å ikke bruke mer enn tre skrifttyper. Velg én skrifttype for overskrifter og en annen type for bildetekster. Du kan eventuelt bruke en tredje type for mindre detaljer, som for eksempel datoer, men det beste er å velge en skrift som harmonerer med de to andre skrifttypene.  

Begynn med å legge til noe ekstra

En fotobok åpnet på en dobbeltside. På venstre side er det bilde av en gutt som spiller basketball med bestefaren sin. Boken har hjerteformet clip-art og illustrasjoner på sidene.

Med tilleggselementer, som våre eksklusive clip-art-design, kan du på en flott måte skape liv i fotoboken din. De gir sidene i fotoboken en perfekt finishing touch, og du kan finne design som passer til alle slags stilarter. 

Legg til designelementer som clip-art, rammer og masker til slutt, for dette er ting som utfyller bildene dine. Når du så skal skreddersy bildeomslaget ditt, hvorfor ikke legge til clip-art som du har brukt inni boken? Slik lager du en helhet av boken og temaet. 

Hurtigtips: Når du er fornøyd med fotoboken din, sørg for at du klikker på ‘forhåndsvisning’ for å bla gjennom den før du legger den i handlekurven. Du kan gjøre dette på ethvert stadium for å se hvordan designene dine tar seg ut.

Tenk på disse stegene som en sjekkliste du arbeider deg gjennom hver gang du lager en fotobok. Det vil gjøre organiseringen av bildene dine så mye lettere og den kreative biten mye smidigere. 

Viktig tips: Husk alltid å lagre prosjektet ditt underveis i arbeidet – du ønsker jo ikke å miste noe av mesterverket ditt.

Nå er du klar til å sette i gang med din neste fotobok fra fotoknudsen. Men hvis du har behov for noen ekstra råd og tips om emner som hvordan du forteller en historie eller lager en fotobok for en spesiell anledning, kan du sjekke ut de andre praktiske guidene våre her.

Kommentarer