En illustrasjon av en åpen grå bærbar pc med seks bilder på skjermen. Det er en prikkete blå strek som er kobler seks versjoner av de samme bildene til et skyikon over dem.

Man kan være uheldig å miste mobilen på vei til jobb eller søle morgenkaffen utover pc-en. Pc-en kan plutselig streike slik at du mister alt du har lagret på sekunder. Men hvis du har sikkerhetskopiert favorittbildene fra enheten din til et annet sted er det i alle fall sikkert at du har én mindre ting å bekymre deg for.

For å hjelpe deg med å lagre bildene sikkert, slik at du  fremdeles kan lage en fotobok av favorittbildene, kan du ta en titt på disse tipsene for filbehandling og lagring.

Lag alltid sikkerhetskopier

Et bilde tatt ovenfra og ned av en svart ekstern harddisk på en knalloransje bakgrunn.
Det er svært viktig at du lagrer kopier av bildene slik at, når ulykken er ute, har du fremdeles bildene dine. For å være sikker på at du alltid har sikkerhetskopiert bildene er det lurt å lagre kopier på forskjellige steder hver gang du tar bilder med mobilen eller laster dem opp til pc-en.

Gjør det til en vane å kopiere bildene ved å legge inn denne etappen når du jobber med bildene.  Hvis du ikke er vant til å jobbe med bildene på en bestemt måte er det lurt å ha en sjekkliste som fotografene følger fra det øyeblikket de tar frem kameraet til utskrift og fremvisning av bildene.

Ta en titt på dette eksempelet av en arbeidsprosess for å legge til gode vaner for oppbevaring av bildene.

Hvilke løsninger for oppbevaring og sikkerhetskopiering av bilder er de beste?

En svart bærbar pc med en DVD i en åpen CD-spiller. På et hvitt trebord med en tilkoblet ekstern harddisk, ser vi en USB minnepinne plassert øverst og et minnekort nedenfor.

Etter at du har importert bildene fra et digitalt speilreflekskamera eller mobilen til pc-en din kan du følge disse tipsene når du navngir filene slik at bildene er godt organisert.

Deretter bør du bruke litt tid på å lagre sikkerhetskopier. Uansett hvordan du velger å lagre dem bør du sørge for å navnngi bildene på pc-en på den samme måten slik at det vil være enklere å finne bildene igjen.

En kvinne som skriver på pc-en på et spisebord i tre. Det ligger en mobil på bordet og en rød kaffekopp står ved siden av pc-en.
Tiden du ønsker å bruke på å organisere bildene og lage kopier er helt opp til deg, men vi foreslår at du sikkerhetskopierer til en sky i tillegg til fysiske enheter.
Her er noen fordeler og ulemper som du bør vurdere med tanke på begge lagringsløsningene.

Sikkerhetskopiering til en fysisk enhet

Du kan bruke fysiske enheter som ekstern harddisk og DVD-plater for å sikkerhetskopiere bildene.

Fordeler:

 • Ekstern harddisk og DVD-plater er relativt rimelig i pris
 • Begge løsningene er enkle å jobbe med.
 • Du kan enkelt kopiere og håndtere filene.

Ulemper:

 • De kan skades, og hvis det skjer risikerer du å miste det du har lagret.

Sikkerhetskopier til en sky

Det eksisterer ulike skyløsninger og en av disse er Minnebanken – gratis bildelagring fra fotoknudsen.

Fordeler:

 • Så lenge du har en internett-tilkobling er bildene fra Minnebanken tilgjengelig når som helst og  hvor som helst. Du får også hente inn bilder fra Minnebanken i våre designprogram på nettsiden og i vår produkt app.
 • Det er enkelt å bruke Minnebanken, Når du har fått lastet opp bilder til minnebanken, så vil de bli automatisk organisert for deg. Basert på informasjon i bildene som dato, klokkeslett og plassering, vil minnebanken gruppere disse bildene i ulike hendelser og vise disse på en tidslinje.
 • Minnebanken er ikke bare et sted du lagrer alle dine bilder, men du kan også lage din egen fotobok herfra! Les mer om hvordan du gjør det her (link to blogg)
 • Det finnes også en egen Minnebanken app for iPhone og Android, slik at du enkelt kan laste opp alle bildene fra mobilen din. Dette kan du gjøre manuelt, eller du kan slå på automatisk synkronisering av bildene til Minnebanken
 • Det er mulig å dele album fra minnebanken med venner og familie via link eller e-post. Det gir dere mulighet til å samle alle bilder dere har fra en felles begivenhet, og alle vil ha tilgang til å laste ned bildene og lage flotte bildeprodukter.
  Det kan det være lurt å bruke både fysisk enhet og en skyløsning som for eksempel Minnebanken for å lagre bildene, slik at du ikke lener deg på kun en løsning.

For flere tips for å lagre filene sikkert kan du ta en titt på våre veiledninger for bildeorganisering slik at du ser hvor enkelt filbehandlingsteknikker kan hjelpe deg med å lage fotobok på en, to, tre.

For å lage fotobok enda enklere kan du jo også laste ned vårt designprogram, prøv vår Smart Assistent? Denne unike teknologien velger de fineste bildene dine ved å fjerne duplikater og bilder som er ute av fokus og lager deretter automatisk en vakker fotobok på få minutter.

lage din egen fotobok

Kommentarer