Vi tar flere bilder enn noen gang, og det betyr at vi raskt har store mengder bilder liggende på kamera, datamaskin og mobil. Er du en av de som har vært på fest og kommet hjem med 2000 bilder fra en eneste natt? Det er mange som kjenner seg igjen.

Nettopp derfor kan det å holde orden på bildene lett føles uoverkommelig. Med vår trinn-for-trinn-guide hjelper vi deg med organiseringen og gir deg en mulighet til å se tilbake på flotte øyeblikk som du kanskje hadde glemt.

Trinn 1 – Gjør et utvalg

Selv om det kan føles vanskelig å slette bilder, er det helt nødvendig å fjerne dem man ikke absolutt behøver. Slik gjør du det:

Gå gjennom alle enhetene dine – telefon, nettbrett, PC-er, digitale kameraer, osv. – og slett alle duplikater. Ta også bort uklare eller dårlig opplyste bilder, samt repeterende festbilder og uinteressante landskapsbilder uten personer. Mange enheter lar deg merke bildene du vil redigere som “Favoritter”, og du kan da gå tilbake til disse når du har lastet opp og kategorisert alle bildene dine for redigering.

Organisere bilder kvalitet

Dersom du ønsker å få tak i et bilde som er på sosiale medier, bør du kontakte den som først la ut bildet og be vedkommende dele det med deg via en skytjeneste (f.eks. Dropbox, iCloud, etc.) eller en skybasert filoverføringstjeneste som for eksempel WeTransfer. Dersom du velger å høyreklikke og lagre bildet direkte risikerer du nemlig at det reduserer bildekvaliteten drastisk.

På samme måte er det dersom du vil ha et bilde fra familie eller venner. Ikke send det via Facebook eller en annen meldingsapp, da dette vil påvirke bildekvaliteten negativt. Få bildet overført til deg via en av tjenestene ovenfor, eller send det via e-post hvis det totale vedlegget ikke overstiger 25 MB.

Finn frem alle gamle bilder som du har fått fremkalt tidligere, og gå gjennom dem på samme måte. Dersom du ikke klarer å kaste bilder, kan du velge å digitalisere de bildene som betyr mest for deg og legge resten tilbake i skoesken. Lær her hvordan du skanner og digitaliserer bildene dine.

Organisere bilder fremkalle bilder

Trinn 2 – Alt på samme sted

Det viktigste å tenke på når du skal organisere bildene dine, er å passe på at du har alle bildene på samme sted. Den beste måten å gjøre det på er å laste opp alle digitale bilder til PC-en din.

Slik laster du opp bilder fra mobil eller nettbrett

Koble nettbrett eller mobil til PC. Dersom du har en Mac, vil bildene dine automatisk bli lagret på maskinen. Dersom du har Windows, vil du se en dialogboks som spør om du ønsker å importere dem. Velg ja, og last dem opp.

Du kan også hente bilder fra mobil eller nettbrett ved hjelp av en skybasert deletjeneste (som iCloud, Google Photos, Dropbox og mange andre). Du laster dem enkelt opp fra mobil eller nettbrett og åpner den samme skydelingstjenesten på PC-en og laster ned bildene til maskinen. Vi har mange gode tips til hvordan du kan organisere bilder på mobilen her.

Organisere bilder mobil

Slik laster du opp bilder fra digitalt kamera

Koble kameraet til PC. Dersom du har en Mac, vil bildene dine automatisk bli lagret på maskinen. Dersom du har Windows, vil du se en dialogboks som spør om du ønsker å importere dem. Velg ja, og last dem opp.

Enkelte digitalkameraer har nå en trådløs funksjon som lar deg laste opp bilder til PC-en uten å bruke kabel. Alle kameraer er ulike, så ta en titt i bruksanvisningen.

Organisere bilder kamera

Slik skanner du bildene dine

Antakelig er ikke alle bildene dine digitale, og derfor må du skanne dem for å kunne legge dem inn på PC-en din. Les våre tips til skainning av bilder for mer informasjon om hvordan du gjør dette.

Organisere bilder scan

Trinn 3 – Organiser bildene på en logisk måte

Dersom du organiserer bildene dine på en logisk måte, blir det mye enklere å finne dem når du skal begynne å lage bildeprodukter. Det gjør det også enklere for deg å se tilbake når du blir litt nostalgisk. Er det en spesiell ferie du vil huske? Det er enklere dersom du har bildene i egne mapper.

Vi liker å organisere bildene våre slik:

År > måned > tema

Vi deler inn i undermapper etter tema som ferie, arrangementer og en «generell mappe» for bilder som ikke passer inn i en av undermappene.

Organisere bilder metode

Dersom du vil være «superorganisert», kan du lage mapper for kommende arrangementer på forhånd, slik at du har dem klare og kan laste opp bildene så snart du tar dem.

  • TIPS: Dersom du planlegger å gi noen et personlig bildeprodukt, kan du lage en mappe til dette på forhånd (f.eks. fotobok til mamma, personlig kopp til bestefar) og legge inn bilder etterhvert som du tar dem.

Foto's ordenen mappen 1

  • TIPS: Dette er ikke bare praktisk med tanke på gaver. Du kan også lage fotomapper for bestemte personlige bildeprodukter du planlegger å bruke til spesielle anledninger (for eksempel personlige invitasjonskort til Jenny sin bursdagsfest, personlige bilder til bordkortene til Tom sitt bryllup, osv.)

Foto's ordenen mappen 2

Trinn 4 – Trygg lagring

Nå som du har orden på bildene dine, er det viktig at de oppbevares trygt. Vi anbefaler at du sikkerhetskopierer bildene dine til et annet sted enn PC-en din minst en gang i måneden. Vi har tips til hvordan og hvor du kan lagre dem.

Minnebanken

Sikkerhetskopiering av bildene dine i Minnebanken er utrolig enkelt og effektivt med tanke på å lage bildeprodukter. Les mer om Minnebanken på bloggen vår, eller last ned appen nå for å bruke den med en gang.

Organisere bilder Minnebanken

Eksterne harddisker

Kjøp en ekstern harddisk og koble den til PC-en din. Kopier bildene fra PC-en og over til harddisken, slik at du har en tilgjengelig sikkerhetskopi.

Organisere bilder lagring

Skytjenester

Synkroniser nettbrettet og smarttelefonen til en skytjeneste (iCloud er best for Apple-brukere og Google Photos er best for Android-brukere) – eller rett til Minnebanken via appen vår – og sett opp en automatisk synkronisering for å lagre alle bildene dine i skyen på en trygg måte.

  • TIPS: Opprett matchende mapper hvor du sikkerhetskopierer bildene dine, så hvis noe skjer med originalene, er kopiene perfekt organisert og klare til bruk.

Organisere bilder cloud

Å holde bildene dine i orden vil gi deg fred i sjelen, det gir deg mulighet til å bli mer kreativ med bildene dine og det vil gjøre det mulig for deg å lage virkelig flotte bildeprodukter.

Kommentarer