I vår serie av fotoguider, har vi dekket alle slags kamerainnstillinger og teknikker som du kan bruke for å ta bedre bilder og lage profesjonelle fotobøker fra fotoknudsen. Som vi har vært inne på tidligere, kommer kvaliteten på bildene dine an på en rekke ulike kreative og tekniske variabler. Hvis du ønsker flere kreative muligheter, bør du begynne med å lære deg hvilke verktøy og kamerainnstilinger du kan bruke når du fotograferer, og så fort du har fått en grunnleggende forståelse av disse kan du begynne å eksperimentere med bildene dine.

De viktigste innstillingene på digitalkameraet ditt kontrollerer lyset som treffer kamerasensoren. I den tidligere guiden vår om bruk av ISO forklarte vi hvordan du fanger så mye lys som mulig når du tar bilder under vanskelige forhold. Men å ta gode bilder kommer ikke bare an på lysmengde, det handler også om kvaliteten på lyset, og den beste måten å takle dette på er å bruke innstillingen som kalles for hvitbalansen.

Hva er hvitbalanse?

Et bilde av en trikk som kjører opp en smal gate. Bildet er delt inn i tre deler som viser ulik hvitbalanse: den første tredjedelen har blåaktige toner, den midtre delen balanserte fargetoner, og den høyre tredjedelen gulaktige toner.

Ikke alt lys er likt, og noen former for lys er kaldere enn andre. Ta for eksempel et kaldt, blåaktig neonlys i en undergang. Det har en helt annen kvalitet enn de varme, gyldne tonene fra en solnedgang. På samme måten føles lys fra et stearinlys mye varmere enn dagslyset på en overskyet dag. Kameraene våre klarer ikke å gjenkjenne lyskvaliteten i slike scener presist. Selv om det finnes automatiske innstillinger som fungerer ganske bra, så blir ikke alltid resultatet perfekt og fargene kan se litt ubalanserte ut.

Når vi tar bilder forsøker kameraene våre å finne et nøytralt grått punkt i bildet som det prøver å balansere alle fargene i forhold til. Hvis det klarer dette, vil alle fargene i bildet se riktige ut, hvis det ikke får det til, kan du ende opp med et bilde med gulaktige eller blåaktige farger. Hvitbalansen kan hjelpe deg med å unngå dette. Når du korrigerer hvitbalansen, vil det si at du balanserer alle fargetonene i bildet riktig. Det er veldig viktig – og også veldig enkelt – å lære hvordan du bruker hvitbalansen og hvordan du stiller inn kameraet manuelt til å gjenkjenne lyskvaliteten.

Hvordan bruke hvitbalanseEt bilde av en mops ikledd en rød regnfrakk. Bildet viser hvordan hvitbalansen kan endre tonene i et bilde. Det er delt inn i fem fargetoner med ikoner av ulike kamerainnstillinger over.

Enten du ønsker et realistisk bilde eller vil leke med fargene i bildene dine, hjelper hvitbalansen deg med å oppnå begge disse effektene. Den enkleste måten å stille inn hvitbalansen på er å bruke kameraets forhåndsinnstillinger. Alle digitale kameraer har en automatisk hvitbalanseinnstilling, i tillegg til forhåndsinnstillinger for ulike forhold, som sol, overskyet, skygge og innendørs.

Kanskje vil den automatiske innstillingen fungere bra for deg, men som vi allerede har nevnt så forstår ikke kameraet om du er innendørs eller utendørs på en overskyet dag og fargebalansen i bildene kan derfor bli feil. Og her kommer forhåndsinnstillingene til nytte. Prøv dem slik at du får en følelse av hva kameraet ditt kan gjøre og finn den fargebalansen du foretrekker fra alle forhåndsinnstillingene. Ettersom du tar bilder, vil du legge merke til at det å bytte forhåndsinnstilling kan gjøre at du får helt andre bilder enn det du fikk med den automatiske innstillingen.

Slik finjusterer du hvitbalansen

En Kelvinskala som viser fargetemperaturer fra 1000 til 10000, med stearinlys, kunstig lys, sollys og overskyet dagslys markert på skalaen for å vise fargetemperaturen deres i Kelvin.

Noen kameraer gir deg muligheten til tilpasse hvitbalansen ytterligere. For alle bilder der forhåndsinnstillingene ikke er helt gode nok, kan du finjustere hvitbalansen ved å justere fargetemperaturen manuelt. Denne måles i Kelvingrader. De lave verdiene representerer fargetemperaturen til stearinlys, mens de høye verdiene reflekterer en oveskyet himmel eller skygge. Ta en titt på diagrammet over for å se hvordan ulike lysforhold er plassert på skalaen.

Slik justerer du hvitbalansen etter at du har tatt et bilde

Skjermbilde av hvitbalansekontroller på en mobil.

Det er enkelt å justere hvitbalansen når du har tatt et bilde med digitalkameraet ditt eller mobilen. På de fleste telefoner og i bilderedigeringsprogrammer kan du redigere fargetemperaturen i bildet ved hjelp av en enkel glidebryter. Disse går fra gult til blått og fra grønt til magenta.

Det finnes massevis av bilderedigeringsapper du kan laste ned på telefonen, og noen av dem fungerer like bra som bilderedigeringsprogrammene. I disse appene, kan du ofte bruke en glidebryter for å endre fargebalansen i bildet. Mange mobiler lar deg også justere hvitbalansen noe i bildegalleriet ditt.

Ved å leke litt med disse glidebryterene finner du fort ut hvordan du balanserer fargene og kanskje finner du til og med noen nye kreative muligheter som du liker.

Ting du må passe på når du justerer hvitbalansen i bildene dine

Et bilde av en kvinne på en bro i Amsterdam. Bildet viser hvordan hvitbalansen kan påvirke et bilde. Det er delt i fire deler, hvor hver fjerdedel viser en ulik fargetone. I sirkelen i midten er fargene balanserte.

Med mindre du er ute etter en spesiell look i bildene dine, er det fort gjort å overdrive litt med glidebryterene som justerer hvibalansen, så pass på at du ikke endrer fargene for mye. For å unngå at du bruker en fargetone for mye, forsøk å flytte glidebryteren både mot kaldt og varmt, slik at du får en følelse av hvordan bildet ditt ville sett ut dersom en fargetone var mer dominerende enn de andre. Flytt den deretter til midten igjen, og gjør små endringer med dette som utgangspunkt.

For en rask oversikt over de andre fotoguidene våre, ta en titt på introdusjonen vår til grunnleggende fototeknikk. Ved å bruke noen få enkle tips og triks vil du ta fantastiske bilder av favorittøyeblikkene dine som vil se nydelige ut i fotobøkene dine fra fotoknudsen.

lag din egen fotobok

Kommentarer
Emner: