10 tips for å fange høstens magi

Av Fotoknudsen 29. september 2023

Vi gir deg våre beste høstfototips. Lær hvordan du tar flotte høstbilder, enten du vil ta bilder i skogen eller fange høstens livlige fargespill. Klar for å fange høststemningen?

Høstbilder er alltid fulle av teksturer, gyllent sollys og en nydelig fargepalett; og det er vel ingen stor overraskelse at høsten er en av de beste tidene for å hente frem kameraet og ta kreative bilder ute i naturen?

Enten du planlegger en familiedag i skogen eller en tur langs kysten med venner, her er våre 10 beste tips til fotografering om høsten, for å hjelpe deg med å ta noen vakre bilder du gjerne vil ha med i din neste coffe table-bok.

1. Finn det perfekte stedet for å fange høstfargene

Det finnes ikke noe bedre bakteppe enn naturen selv når det gjelder gode høstbilder. Høsten kommer alltid med en eksplosjon av farger som garantert får kreativiteten til å våkne. Ta en tur på fjellet eller i skogen for å se høstfargene på sitt aller beste. Eller besøk en park eller bygård i nærheten – kanskje du ser en gresskaråker som gir deg den rette stemningen.

Uansett hvor du er i naturen så finner du høstløv, rustne rødfarger og forskjellige gulfarger. Disse livlige fargene stråler enda klarere under den myke, overskyede høsthimmelen og gløder som glør under de gylne timene med soloppgang og solnedgang.

Beste fotograferingstips for høstfarger: velg landskapsmodus på mobilen eller kameraet for å sikre at fargene kommer til syne på høstens bilder fra skogen.

2. Fang høstens teksturer

Fra høstløvets intrikate arterier på kryss og tvers til sol-krakkeleringer på forvitrede trestubber – oktober og november gir deg fantastiske teksturer du kan zoome inn på. Men du trenger ikke bare se til moder jord for disse spesielle detaljene. Hold øynene åpne for de andre behagelige teksturene vi forbinder med høsten, som tykke ullskjerf og luer.

Beste fotograferingstips for høstfarger: Hvis mobilen din har en makromodus, velg denne for å komme nærme og fange så mange detaljer som mulig. Hvis du bruker et kamera, zoom inn så mye som mulig eller bruk et dedikert makroobjektiv.

3. Lek med høstens refleksjoner

Å utforske refleksjoner er alltid en morsom måte å være kreativ med fotograferingen, og denne sesongen byr på mange muligheter. Se opp for fargerike trær som reflekteres på overflaten av en innsjø eller dam. Eller, hvis du fotograferer i et urbant miljø, gå lavt ned og se hva du kan fange på overflaten av en regndam.

Fra regndråper og krusninger av vind og småstein som danser over overflaten, høsten er en fin tid for å eksperimentere med å lage mer abstrakte bilder.

4. Fotografer høstens dyreliv

For store og små skapninger handler denne tiden av året om å forberede seg til vinteren. Pek kameraet mot himmelen av og til for å se om du kan fotografere flokker med trekkfugler. Ta en pause under et tre og se om du kan knipse et ekorn som samler mat til vinterdvalen.

Hvis du ønsker å gjøre det lille ekstra med høstens dyrebilder, prøv å blende deg inn i miljøet ved å bruke nøytrale, jordnære farger som danner naturlig kamuflasje. Dette vil sikre at du ikke skremmer bort noen potensielle motiver og hjelper deg til å få bedre dyrelivsbilder.

Beste fotograferingstips for høstens naturbilder: Hvis mobilen eller kameraet ditt har en sports-opptaksmodus, velg denne, da den vil hjelpe deg med å fokusere på raskt bevegelige fugler og dyr. Og sørg for å slå av blitsen, så den ikke skremmer bort alle potensielle motiver.

5. Få mest mulig ut av det myke, gylne lyset

Det nydelige lyset fra en overskyet høstdag er rett og slett magisk, med en eterisk glød du ikke kan se noen annen tid på året. For å fotografere dette på beste måte, dra ut i de gylne timene like etter soloppgang og før solnedgang. Det er da lyset er lavest på himmelen og kaster varme, myke stråler som får farger til å sprette og motiver til å gløde. Og som ekstra bonus er dette også tiden da dyrelivet er på sitt travleste, så hold øyne og ører på stilker etter tegn på liv!

6. Knips perfekte høstportretter

Med sin koselige atmosfære, sitt fantastiske landskap og flatterende lys, er dette den perfekte tiden på året for å komme ut og ta noen portretter. Enten du fotograferer barn, partner, venner eller familie, start portrett-økten med å velge den perfekte arenaen. Dere kan samles i hagen din eller dra til en lokal park og finne et bakteppe av fargerikt løvverk med varme toner og naturlige teksturer.

Det myke, varme lyset fra de gylne timene vil lage nydelige høstbilder. Fremkall de beste bildene dine og lag vakker veggdekor eller personlige julekort av dem!

Beste tips for hvordan få et bilde til å se ut som høst: Hvis kameraet eller mobilen har portrettmodus, velg det, for det vil hjelpe deg til å fokusere på motivet mens du gjør bakgrunnen uskarp. Hvis du tar bilder med kamera, åpne blenderåpningen så vidt som mulig til videste f–stopp – f.eks. f/2.8 eller f/1.8.

7. Lek med høstlige rekvisitter

Hvordan får du et bilde til å se ut som høst? Legg til et morsomt element til portrettbildene dine ved å bruke noen få høstlige rekvisitter de kan leke med mens de poserer. Gresskar, eikenøtter eller fallne løvblader vil legge til ekstra stemning i bildene. Dessuten vil rekvisittene få motivene til å slappe mer av, noe som vil hjelpe deg med å fange morsomme og ærlige øyeblikk.

Oppmuntre modellen din til å bruke favorittgenseren, skjerfet eller jakken. Og for en ekstra godbit, hvorfor ikke servere en gresskarkrydret latte eller varm sjokolade de kan nippe til mens du knipser i vei – du kan til og med servere den i en personlig kopp med bilde! Gjør det morsomt, og hold mobilen eller kameraet klar for bruk til enhver tid. Ærlige øyeblikk gjenspeiler varmen fra denne spesielle sesongen.

8. Få bildene dine til å poppe med et polarisasjonsfilter

Høstdagene er ikke alltid preget av en myk, overskyet himmel. Noen ganger kan det sterke lyset på en blå himmeldag i begynnelsen av november være like sterkt som på enhver sommerdag. I disse scenariene kan det være lurt å feste et polarisasjonsfilter til kameralinsen når du tar høstbilder. Dette vil myke opp bildet ditt og hjelpe deg med å redusere gjenskinnet som ofte spretter opp fra overflaten av vann og løv. Dessuten vil et polariserende filter øke metningen av bildet ditt og intensivere de frodige fargene enda mer.

Beste amatørfotograferingstips: Polarisasjonsfiltre brukes tradisjonelt på kameraer, men du kan også kjøpe et som passer til mobilens kameralinse.

9. Fortell hele historien med ærlige øyeblikk

Noen opplevelser fanges best i en serie i stedet for bare enkeltbilder. Skal dere ha en familietur langs kysten? Eller en tur til en lokal gresskaråker? Prøv å fortelle hele historien om din eventyrlige utedag med en samling bilder tatt gjennom hele dagen. Her er noen få høstfotograferingstips for å fange disse flotte, ærlige øyeblikkene:

● Barna dine tar på seg luer og hansker før de forlater huset
om morgenen.

● Utsikten fra bilvinduet når du ankommer din løvfylte- eller strand-destinasjon (best å la dine små ta disse bildene hvis du kjører).

● Den minstes reaksjon når den leker med høstløvet for første gang.

● Scener fra familiens piknik i skogen.

● Den gylne solnedgangen på vei hjem.

Beste tips for å ta gode høstbilder: Enten du tar bilder med mobil eller kamera, prøv å bruke ulike brennvidder for å legge mangfold til bildeseriene dine. Zoom inn på detaljer som gummistøvler og eikenøtter, og bruk en bred brennvidde for å fange så mye av landskapet som mulig.

10. Del høsteventyrene dine

Ingenting er vel bedre enn å komme hjem etter en eventyrlig dag ute i det fri, og sveipe seg gjennom bildene sine. Favoritt-markér de beste og fremkall dem for å kunne vise dem til venner og familie – og for å kunne se tilbake på dem i fremtiden. Fra personlige kalendere og bilder til veggdekor, fotobøker og kort. Gjør høsteventyrene dine levende.

Det viktigste fototipset av alle, er å ha det gøy og nyte det vakre i naturen på denne tiden av året. Jo mer gøy du har det med dine kjære, jo flere muligheter har du til å lage vakre høstbilder som du vil elske for alltid.

Vær kreativ med appen vår, og lag noe spesielt med favorittøyeblikkene dine.

Start nå