10 tips for å ta flotte bilder med mobilen

Av Fotoknudsen 21. mars 2024

I fotgrafiets dynamiske verden har smarttelefonene dukket opp som kraftfulle verktøy, og utvikler seg kontinuerlig for hvert år som har gått. Som utallige fotografer har sagt før, “Det beste kameraet er det du har med deg,” og i dagens tidsalder er kameraet ofte plassert i lommen, klar til å fange livets øyeblikk på kort varsel.

Enten du bruker iPhone eller Android, kameraet i smarttelefonen har et enormt potensiale til å ta fantastiske bilder – fra landskap til livets små øyeblikk. For å få full uttelling har vi ti nybegynnervennlige fotograferingstips for smarttelefon som vil løfte øyeblikksbildene dine til nye høyder.

1. Knips stødig

Mobilkameraet ditt må være så stødig som mulig for å ta skarpe bilder. Dette gjelder spesielt under dårlige lysforhold. Generelt sett vil du ha begge hendene på mobilen og deretter føre albuene inn mot kroppen. Dette vil hold kameraet pent i ro, noe som resulterer i skarpe bilder. Noen mennesker holder til og med pusten for å holde ting ekstra stødige!

Selvfølgelig er et stativ den beste måten å holde smarttelefonkameraet stødig på. Vurder å investere i et stativ beregnet på smarttelefoner – de kommer i alle former og størrelser, og mange er små nok til å passe i lommen. Noen kan også bøyes rundt gjenstander som tregrener eller lyktestolper, noe som gjør dem supre for å ta gruppeselfies når du er ute og reiser.

Bonustips for mobilfotografering: Å ta bilder med mobilkameraet ditt på et stativ vil også tillate deg å begynne å eksperimentere med å lage flotte timelapse-bilder.

2. Oppgrader bildene dine med enkle redigeringsapper

Selv et gjennomsnittlig bilde kan forvandles til et mesterverk ved hjelp av de nyeste mobilappene. Her er noen av våre favoritter blant bilderedigeringsappene for å ta bedre bilder:

PicsArt og Snapseed for et ubegrenset utvalg av filtre og effekter. Finn flatterende forhåndsinnstillinger for portrettene dine, eller velg kornete, filmlignende looks for bylandskap og strandbilder.

Adobe Lightroom tilbyr en gratis mobilversjon av sin kraftige programvare for bilderedigering på skrivebordet (desktop), en som leverer funksjonalitet av profesjonell kvalitet. Glatter ut flekker eller kloner forstyrrende bakgrunner helt – du vil bli overrasket over hvor raskt og enkelt du kan lære å gjøre bildene dine penere.

Instagram er fortsatt en klassisk plattform for redigering og deling av favorittbildene dine. Den har flere filtre enn noen gang, men du kan også legge til morsomme cliparts og emojier til innleggene dine for å uttrykke deg. Følg oss på Instagram, da vi ofte deler nyttige tips for å få det beste ut av bildene dine.

3. Lek med naturlig lys

Et morsomt faktum: Ordet fotografering betyr bokstavelig talt å male med lys på gammelgresk, og det er dette vi bør gjøre, enten vi fotograferer med en mobil eller et profesjonelt kamera. Flott lys kan gi form, atmosfære og dybde til bildene dine og understreke stemningen du prøver å formidle.

For flatterende portretter, prøv å plassere motivet på et skyggefullt sted, der det diffuse lyset lar dem se best ut uten å måtte myse mot direkte sollys. La motivet stå mellom kameraet og lyskilden for en kinoaktig look. Dette vil skape en kant- eller haloeffekt rundt dem og legge til en ekte karakter til bildene dine.

Topptips for fotografering med mobilen: For familiebilder på stranden eller reisebilder i en ny by, få mest mulig ut av de gylne timene like etter soloppgang og før solnedgang. Dette myke, gylne lyset får alt og alle til å se drømmende og magiske ut.

4. Eksperimenter med eksponeringen din

Det fine med moderne smarttelefonkameraer er at du kan stole på at de tar seg av de tekniske innstillingene, slik at du kan styre, knipse og dele. Det er morsomt, raskt og kreativt. Men hvis du liker å eksperimentere, prøv å leke med eksponeringsinnstillingene dine. Når du tar et bilde, sveip opp eller ned på telefonskjermen for å øke eller redusere eksponeringen (dvs. lysstyrken) og skape forskjellige utseende.

Topptips for byfotografering: Når du tar bilder i en by, prøv å senke eksponeringen for å understreke kontrasten mellom lys og skygge. Dette kan introdusere geometriske former til rammene dine – perfekt for å gjøre familieportrettsesjoner om til fotografering med et profesjonelt utseende.

5. Vær kreativ med tredjedelsregelen

God fotografering handler om god komposisjon, og du kan prøve noen få triks for å gjøre ting enklere. Enten du fotograferer med et iPhone- eller Android-mobilkamera, kan du gå inn i kamerainnstillingene og slå på “rutenett”. Dette vil overlappe fire linjer på mobilskjermen. “Tredjedelsregelen” betyr at for å få de beste bildene bør du plassere motivet på et av punktene der linjene krysser hverandre. Ja, X markerer bokstavelig talt det riktige stedet!

Hack for mobilfotografering: Å snu rutenettet når du tar bilder med mobilen vil også hjelpe deg med å holde horisonten, slik at bildene dine umiddelbart ser mer sammensatte ut.

6. Unngå bruk av zoom

Smarttelefonkameraer har mange styrker, men deres digitale zoomfunksjon er ikke alltid like god. Det kan være fristende å zoome inn for å komme nærmere motivet, men ettersom kameraet ganske enkelt beskjærer bildet og endrer størrelsen på bildet, vil du oppleve at bildene dine blir uklare, og kvaliteten synker betraktelig. Bytt i stedet til smarttelefonens teleobjektiv (hvis den har et) eller zoom på gammeldags måte: Beveg deg nærmere motivet.

7. Tenk på festbare tilleggsobjektiver

Mange mobilkameraer har mer enn ett objektiv: Typisk er et “normalt” objektiv, et vidvinkelobjektiv og deretter et teleobjektiv for å komme nærmere. Men for de med bare ett objektiv på kameraene våre, kan det være morsomt å eksperimentere med festbare tilleggsobjektiver. For eksempel vil et påmontert makroobjektiv tillate deg å komme helt tett på små motiver som insekter og planter, mens et ultravidt fiskeøyeobjektiv lar deg ta dramatiske bylandskap og andre landskap, eller kule bilder av vennene dine/familien din som ser ut som et albumcover for et rockeband. Du kan finne forskjellige pakker med linser, så hvorfor ikke plukke opp noen å leke med neste gang du føler deg kreativ?

8. Få hjelp til selfies

Selfies er morsomme og enkle når det bare er deg og en venn, men det blir litt mer utfordrende når du prøver å få plass til en gruppe. For de større gruppe-selfiene er et stativ perfekt for å støtte opp kameraet og trykke på på mobilkameraets selvutløser. På denne måten kan du komme i posisjon og sørge for at alle er med – inkludert deg delv!

Tilbehørstips for mobilfotografering: Før du investerer i en fjernutløser, sjekk om mobilkameraet ditt har et stemmeaktivert lukkeralternativ.

9. Bruk bakovervendt kamera

Selv om det føles langt mer naturlig og intuitivt å bruke frontlinsen når du tar selfies, er det verdt å bruke den bakovervendte kameralinsen til stort sett alt annet. Dette er fordi, uavhengig av smarttelefonens merke eller modell, det bakovervendte kameraet nesten alltid vil tilby en overlegen bildekvalitet. For eksempel gir iPhone 15 Pro Max sitt frontvendte kamera 12 MP, mens det primære bakovervendte kameraet gir svimlende 48 MP. Husk dette, spesielt hvis du planlegger å fremkalle bildene dine. Husk at jo høyere megapiksler, jo større bilder vil du kunne fremkalle.

10. Fremkall bildene dine

Mange av verdens største fotografer er enige om at fremkalling av bildene dine er den beste måten å gi dem nytt liv på. Bruk vår nye overføringsfunksjon for mobilbilder, for raskt å overføre favorittbildene dine fra mobilen til skrivebordet. Da er du fri til å være kreativ og forevige dine mest verdifulle minner som fantastiske veggdekorer og fotobøker. Det er intuitivt, raskt og supergøy!

Det viktigste å huske på er at mobilfotografering ikke er forskjellig fra tradisjonelle former for fotografering. Bare husk å fortsette å ha det gøy og eksperimentere. Jo mer du fotograferer med mobilen, jo flere kreative ideer du har, jo bedre vil mobilbildene dine bli. Så hva venter du på? Det er på tide å komme seg ut og begynne å ta flotte mobilbilder!

Ikke glem å sjekke ut vår supernye bildeoverføringsapp for å overføre favorittbildene dine raskt fra mobilen til skrivebordet ditt for å begynne å fremkalle dem i dag.