9 tips til hvordan fange vårens vakre farger med kameraet ditt

Av Fotoknudsen 13. april 2023

Uansett om du tar bilder med mobilen eller et profesjonelt kamera, disse 9 tipsene vil hjelpe deg med å lage minneverdige bilder du gjerne vil fremkalle, dele og glede deg over i årene som kommer. Kom deg ut av dvalen og gjør deg klar for å forevige alt fra fargerike blomster til solfylte portretter.

Det er vår og tid for fornyelse – en perfekt tid for uteliv og kreativitet med kameraet (eller mobilen). Om du er nybegynner eller amatør, det er utallige muligheter til å ta nydelige bilder i løpet av denne årstiden. Det er grønt over alt, blomstringen er i full prakt, og et livlig dyreliv nærmest skriker om å bli foreviget der ute i de vakre omgivelsene – mulighetene er uendelige. Her er 9 fototips som vil hjelpe deg til å få mest mulig ut av hver eneste dag!

1. Gled deg over alt våren har å by på

Våren er tiden for å gjenoppdage livets enkle gleder utendørs. Du trenger ikke gå så langt. Om du går en tur med hunden på stranden eller har det gøy med de små i parken, husk å ta med kamera (eller knips litt på mobilen). Du vil bli overrasket over hvor mye fint du vil oppdage i hverdagen når du begynner å observere gjennom fotografens linse.

2. Få med alle fargene

Hvilken fotograf får vel ikke stjerner i øynene av vårens friske farger? Så hold dem vid åpne og nyt synet av gule og syrinfargede innslag når påskeliljer, blåklokker og andre markblomster begynner å spire fra bakken. Bruk et makroobjektiv (eller mobilens makromodus) for å komme på nært hold, og fyll linsen med kaleidoskopiske farger som vil se imponerende ut, både som fremkalte bilder og som veggdekor.

3. Lek deg med vårlyset

Lyset har alt å si når det kommer til fotografering, og om våren er det på sitt aller beste. Vårsolen er fortsatt lav på himmelen, noe som skaper et vakkert, mykt og flatterende lys. Dette gjør det perfekt for å ta alt fra utendørsportretter og til landskapsbilder av den lokale stranden. Og som en ekstra bonus kan du ta bilder av solnedganger uten å måtte være ute til sent på kvelden, i motsetning til om sommeren. Se på lyset som et motiv i seg selv og la det føre deg til nye og vakre steder. Ikke vær redd for tilfeldige solstråler, disse kan gi både en egen karakter og en ekstra vårfølelse til bildene dine.

4. Zoom inn yrende småkryp

Det er ikke bare fotografer som tiltrekkes av vakre vårblomster. Zoom inn på de plantene og blomstene du liker best, så vil du sannsynligvis se hærer av travle bier som surrer fra kronblad til kronblad på jakt etter ny pollen. Disse fascinerende små arbeiderne er også perfekte motiv for vårbilder, samtidig som de er utrolig fotogene. Bruk mobilens makromodus for å komme på nært hold, eller bruk et dedikert makroobjektiv på kameraet for å fange karakteren i magiske mikroskopiske detaljer. Når du har funnet flyten, ha blikket klart også for andre vakre insekter, som flerfargede sommerfugler og skimrende biller. Fremkall favorittene dine og få litt vårmagi i rommene dine.

5. Lag en eksplosjon av farger

Et gammelt ordtak sier at vindfulle mars og regnfulle april sørger for vakre blomster i mai. Men selv de våte dagene kan være ekstra fordelaktige for oss fotografer. For det første inspirerer slike dager med sine skimrende speilrefleksjoner i sølepytter, bekker og regnsprutede vinduer. Og som en ekstra bonus: blomster, planter og grønne landskap virker enda mer frodige etter en rask vannsprut. Pass på at du bruker vanntette sko og regnfrakk slik at du kan huke deg ned og nærme deg motivene uten å bekymre deg for å bli våt på føtter eller klær.

6. Tenk nytt

Det er ikke bare det grønne som fødes på nytt om våren. Dette er også tiden for å hilse nyfødte dyr velkommen til verden. Det kan være fluffy små lam, søte andunger eller skumle kryp på land og i vann, og du vil bli overrasket over hvor mye dyreliv du kan fange i løpet av vårens måneder. Du trenger ikke være David Attenborough for å finne gode fotoobjekter. Det er bare å ta med kameraet på en tur i parken eller i skogen. Oppsøk dammer eller gå langs stranden eller elven. Følg med på hva som skjer og knips i vei!

7. Lek med perspektivene

Om du skal forevige blomstrende kirsebærtrær eller tepper av markblomster, våren bugner av muligheter til å eksperimentere med nye og spennende perspektiver. Gå lavt ned for å fange detaljene til de små markblomstene, eller klatre opp i et tre for å få fugleperspektiv over scener som inspirerer. Det finnes ingen regler eller grenser, så ha det gøy og ikke vær redd for å gjøre feil.

8. Bestill en reise

Skal du utvikle ferdighetene dine når det gjelder fotografering, vil du snart finne ut at jo mer du ser, jo mer kan du fange i linsen din. Og hva er vel en bedre måte å utforske vårens magi på, enn å ta en tur ut i naturen? Varme, solfylte dager innbyr til aktiviteter og våren har de samme fordelene ved å reise som sommeren har, men til en brøkdel av prisen. Du trenger ikke engang å reise til eksotiske eller fjerne land – ta turen til den lille kystbyen du har drømt om i hele vinter, eller til en camping der du kan fordype deg i naturen. Sjekk ut disse reisefototipsene for mer inspirasjon. Finn frem kameravesken og kom deg ut!

9. Moro for hele familien

Elsker du å ta søte portretter av barna dine? Våren er en perfekt tid for å komme seg ut og ta flotte portretter du kan fremkalle og henge på veggen hjemme. Se etter blomsterenger eller andre vakre omgivelser og lat som om det er ditt eget utendørs portrettstudio. Ta med en liten krakk eller en stige – eller vær enda mer kreativ – klatre opp i et tre – og ta fantastiske portretter ovenfra. Gå til en skog eller en strand i nærheten under de gylne timene med soloppgang og solnedgang, og ta spennende portretter i dette varme, flatterende sollyset. Sjekk ut disse portrett-fotograferingstipsene for enda mer kreativ inspirasjon.

Om målet ditt er å skape minner du vil dele på sosiale medier, eller å lage fargerike kunstverk som lyser opp veggene hjemme hos deg – det viktigste er å ha det gøy og nyte prosessen!