Når du tar bilder, er lukkertiden en nøkkel til å få kontroll over lyset, spesielt når du vil fange bevegelse – du kan finne ut mer om prinsippene for lukkertid i det forrige blogginnlegget vårt. I dette blogginnlegget vil vi gi deg et par tips om hvordan du kan omsette denne kunnskapen I praksis, slik at du kan bli bedre kjent med kameraet ditt og ta høykvalitetsbilder til fotobøkene dine.

En liten repetisjon av lukkertid.

Bilde av en jente som ser ut av et tog i høy fart med en uskarp bakgrunn

For å gi deg en rask oppfrisking av prinsippene bak lukkertid: Jo lenger lukkeren er åpen, desto mer lys kommer inn i kameraet.  Og jo raskere lukkeren lukkes, desto mindre lys kommer inn.  Når mer lys treffer sensoren I kameraet, vil bildet bli mer eksponert, det vil si at bildene dine blir lysere.  Men hvis mindre lys trenger gjennom, vil bildene dine bli mørkere.

Hvordan fange bevegelse ved å kontrollere lukkertiden

Bilde av en sykkel i høy fart med uskarp bakgrunn

I den forrige bloggen vår om lukkertid, ga vi deg et par vink om hvordan du kan fange bevegelse i bildene dine ved å endre innstillingene. Lang lukkertid vil slippe inn mer lys og gjøre bildene dine lysere, noe som kan være veldig nyttig når du fotograferer i mørke omgivelser. Men hvis det er noe som helst bevegelse mens lukkeren på kameraet er åpen, enten det er kameraet som rister eller motivet ditt som beveger seg, kan dette føre til uskarphet i bildet ditt.

Raske lukkertider vil redusere uskarpheten, men bildet ditt vil bli mye mørkere. Ved å bruke en rask lukkertid, kan du unngå uønsket bevegelsesuskarphet, men siden lukkeren bare er åpen en veldig kort tid, kommer det ikke så mye lys inn i kameraet.

Så mens lukkertid er fantastisk måte å kontrollere eksponeringen på, gir det deg også forskjellige kreative muligheter du kan utforske når du fotograferer bevegelse.

Bilde av en jente som tar et bilde med et speilreflekskamera foran en klippefylt bakgrunn

Nå vil vi omsette kunnskapen i praksis og vise deg et par innstillinger du kan prøve ut. Men før du setter i gang, disse tipsene er det best å prøve ut på et speilreflekskamera.  De fleste mobiler har ikke manuell lukkertidkontroll siden den digitale lukkeren er automatisk regulert. Hvis du ikke har et kamera med lukkertidkontroll, eller du rett og slett foretrekker å ta bilder med mobilen, finnes det apper du kan laste ned som gir deg kontroll over lukkertiden. Men husk at resultatene kanskje ikke blir de samme som med et manuelt kamera.

Hvordan ta et fantastisk actionbilde

Bilde av en hund som hopper for å få tak i en stokk

Et sånt bilde krever at du bruker en rask lukkertid.  Når ungene dine leker, kjæledyrene løper rundt eller vennene dine spiller fotball, kan du ta fantastiske actionbilder med noen minutters grundig observasjon og de rette kamerainnstillingene.

Innstillingene og situasjonene er alt du trenger

 

Du trenger massevis av lys for denne typen bilder siden lukkeren på kameraet bare vil være åpen i 1/500 sekund, slik at bare bitte litt lys trenger inn til kamerasensoren.

For å prøve ut dette, kan du finne frem til et sted der det er en masse rask og interessant bevegelse som er lett å følge. Se etter en bakgrunn som ikke er for rotete eller fullpakket, slik at det er lett å  fokusere på motivet. Bruk tid på å observere og lær deg motivets bevegelsesmønster. Med grundig observasjon kan du merke deg de beste bevegelsene og fotovinklene. På den måten kan du time bildet riktig, heller enn å ta haugevis i håp om å få ett godt bilde.

Så snart du er klar, kan du ta noen prøvebilder. Hvis bildet stadig er uskarpt, kan du forsøke å øke lukkerhastigheten. Hvis bildet er for mørkt, forsøk å senke den.

Det gjelder å finne en balanse der bildet ditt er riktig eksponert og  bevegelsen frosset. Hvis du skyter i veldig lyse omgivelser, vil du lett kunne bruke en svært rask lukkertid. Men hvis du strever med å få til det perfekte skuddet, finner du noen flere tips du kan forsøke her.

Ekstra tips for actionbilder

Sørg for at du eksperimenterer med vinkler. Skift ståsted og vent på det rette øyeblikket. Tålmodighet er også veldig viktig. Det kan ta litt tid å få teknikken riktig, men til slutt vil du få det blinkskuddet du er ute etter.

Hvordan fange uskarp bevegelse?

Foto av hurtigbevegende trafikk om natten for å vise bevegelsesuskarphet

For å skape et bilde som viser bevegelse, f. eks. av trafikken som flyter eller en folkemengde i bevegelse, kan du forsøke å eksperimentere med lengre lukkertider.

Innstillingene og situasjonene er alt du trenger

1/20 av et sekund betyr at lukkeren i kameraet er åpen relativt lenge og slipper masse lys inn på sensoren. Dermed må du  se etter omgivelser som ikke er for opplyste. Det betyr ikke at du må ta bildene midt på natten, men unngå en strålende solskinnsdag. Hvis forholdene er gode nok for raske lukkertider, vil det være altfor mye lys for langsommere innstillinger. Så forsøk heller på en overskyet dag, i skumringen eller i en innendørs setting som ikke bader i lys.

Det spiller ingen rolle hva du fotograferer, prøv å venne deg til å se deg omkring etter interessante omgivelser. Sterke lys og farger kan gjøre bildene dine enda mer virkningsfulle når du fanger bevegelsesuskarphet.

En jente med ryggen til kameraet foran en uskarp skog

Så snart du har funnet et sted du er fornøyd med, og har sett hvordan ting beveger seg, kan du begynne med å ta noen prøvebilder. Hvis bildene er for mørke eller for lyse, endrer du på lukkertidinnstillingene til du finner den riktige balansen. Og hvis du vil ha mer intens bevegelsesuskarphet, kan du stille inn på enda lenger lukkertid. Dermed slippes det også inn mer lys.

Når du jobber med veldig lange lukkertider, bør du forsøke å holde hendene dine så rolig som mulig for å unngå utilsiktet uskarphet i bildene dine. Når motivene i bildet blir uskarpe, kan det være en fin måte å vise bevegelse på. Men hvis kameraet beveger seg mens du fotograferer, kan du ende opp med et bilde i lav kvalitet. Hvis kameraet er for tungt eller eksponeringstiden for lang, kan du forsøke med et stativ. En lettvint løsning er rett og slett å sette kameraet på et stabilt underlag. Her er noen andre tips du kan forsøke når du bruker lange lukkertider.

Ekstra tips når du fotograferer bevegelse

Hvis omgivelsene er for lyse til å få et godt bilde med lang lukkertid, kan du vente til det blir mørkt eller oppsøke et mer skyggefullt sted.
Ved å endre lukkertiden kan du også regulere hvor uskarpt bildet ditt blir, fra en antydning til bevegelse i et ellers skarpt foto til et mer abstrakt bilde fylt med farger og former. Lek med kamerainnstillingene og vær kreativ.

Bilde av en båt som beveger seg hurtig på vannet om natten så lysene blir uskarpe

 

Ingen regler er hogget i stein når du fotograferer. Dermed er det bare å ha det gøy, eksperimentere og se hva som fungerer for deg. Bare husk disse siste tipsene:

Bruk rask lukkertid når du vil fryse bevegelse, Det kan  for eksempel være en idrettsutøver i aksjon der du vil vise dramaet i et bestemt øyeblikk, Dette egner seg best når du fotograferer én person.
Bruk lang lukkertid når du vil gjøre bevegelsen uskarp, for eksempel trafikken som flyter eller en travel menneskemengde, Dette egner seg best når du skal vise en felles, samlet bevegelse. Det kan også fungere fint når du vil gjøre innendørs bilder mer intime og personlige.

Bilde av en jente som løper gjennom en eng med purpurrøde blomster

Bruk dette som en veiledning og fortsett å sjekke ut blogginnleggene i serien med fototips, som for eksempel denne innføringen i grunnleggende fototeknikk. Slik kan du se hvordan du kan forbedre fotografiene dine og lage fantastisk flotte fotobøker og bildekopier.

Vi vil gjerne se hvordan du eksperimenterer med lukkertiden, så del gjerne dine beste bilder med oss på Facebook og Instagram med  #fotoknudsen.

Kommentarer