En gruppe barn som blåser bobler ute. Forgrunnen i bildet er i fokus mens bakgrunnen er noe uskarp.

I vår tidligere bloggpost “Hvordan eksperimentere med blenderen”, skrev vi om hvordan du kan regulere eksponeringen i bildene og få kontroll over dybdeskarpheten (DoF). Nå vil vi hjelpe deg med å sette denne kunnskapen ut i praksis, slik at du kan ta profesjonelle portrett- og landskapsbilder som du får lyst til å vise frem i en ny fotobok fra fotoknudsen.

En kort oppsummering av hva blenderen gjør

Et nærbilde av en kameralinse med en delvis åpen blenderåpning.

Før vi kommer til tipsene, får du en rask oppsummering av de grunnleggende funksjonene til blenderen. Jo større blenderåpningen er, jo mer lys slipper inn i kameraet ditt og jo lysere blir bildet. Dybdeskarpheten vil også bli grunnere så du må ta med i betraktning at kun subjektet i bildet ditt vil være i fokus. Siden det slipper mye lys inn i kameraet ditt, må du også passe på at bildet ikke blir overeksponert.

På den andre siden så slipper mindre lys inn i kameraet ditt jo mindre blenderåpningen er, noe som gjør at bildet ditt blir mørkere og dybdeskarpheten videre. Dette betyr at du må passe på at bildet ikke blir undereksponert, og huske på at forgrunnen og bakgrunnen i bildet ditt vil være i fokus.

Kreativ bruk av dybdeskarphet

Dybdeskarphet er et svært viktig verktøy når du fotograferer. Den kan hjelpe deg med å uttrykke bestemte følelser, og lede oppmerksomheten til den som ser bildet mot spesifikke områder.

Hvis du liker å fotografere på gaten og vil fange en travel scene, som for eksempel et kaotisk marked, vil en liten blenderåpning fungere bra. En liten blenderåpning gir deg et bredere fokus og gjør det mulig å fange alle detaljene i scenen. Denne typen tilnærming, hvor scenen snakker direkte til de som ser bildet heller enn å være åpen for tolkning, er mye brukt av fotojournalister.

bilde av hele markedet i skumringen

Men la oss si at du vil få frem en spesiell person eller gjenstand fra det kaotiske markedet, som for eksempel en fargerik bod som tiltaler deg. For å få til dette må du fokusere linsen på markedsboden og stille den inn med en stor blenderåpning. Da vil du se at alt som er foran og bak markedsboden blir sløret i bildet. Dette hjelper deg med å lede oppmerksomheten mot den samme personen eller gjenstanden som fanget oppmerksomheten din.

nærbilde av fargesterke kurver i en markedsbod

Tips for dybdeskarphet i portrettfotografi

I portrettfotografi forsøker du vanligvis å lede all oppmerksomheten mot subjektet ditt, og det oppnår du på en ypperlig måte ved å gjøre bakgrunnen uklar.

Ei jente som spiser et eple på en slette med høyt gress. Gresset i forgrunnen og bakgrunnen er noe uskarpt mens jenta er i fokus.

Først finner du en bakgrunn med en farge og tekstur som du liker, og så ber du subjektet ditt om å stille seg opp foran den. Still linsen inn på den største blenderåpningen du har, og så fokuserer du på subjektets øyne for å være sikker på at de kommer helt klart frem i bildet.

Ta et bilde for å sjekke eksponeringen. Hvis den må justeres gjør du det ved å endre lukkerhastigheten. Sjekk ut tipsene våre om lukkerhastighet hvis du trenger en påminnelse om hvordan du gjør bildene dine lysere og mørkere. Avhengig av hva den størst blenderinnstillingen du har er, bør du kunne se at bakgrunnen blir uklar og at subjektet kommer tydelig frem mot den.

Hvis du ikke helt har fått den stilen du ønsker deg, prøv disse tipsene.

Ekstra tips for portrettfoto

Ei lita jente som står ute ved solnedgang. Bygningene i bakgrunnen er uklare, mens jenta er i fokus.

  • Hvis du allerede har stilt inn linsen med den største blenderåpningen men vil at bakgrunnen skal bli mer uklar, kan du flytte subjektet lenger fra bakgrunnen og nærmere kameraet. Jo større avstand det er mellom fokuspunktet (subjektet ditt i dette tilfellet) og bakgrunnen, jo mer uklar vil bakgrunnen bli.
  • Prøv en bakgrunn med mer tekstur. En mursteinsvegg eller en bakgrunn av blader kan lage en fantastisk, sløret effekt og kan gi noen ekstra rødlige eller grønne toner til portrettet ditt.

Tips for dybdeskarphet i landskapsfotografi

Når du tar landskapsbilder vil du gjerne ha alt i fokus slik at man får følelsen av å være i bildet når man ser på det.

Et bilde av en lavendelåker ved daggry. Åsene i bakgrunnen er noe ute av fokus.

Finn et interessant landskap med mange lag, slik at det er noe i forgrunnen, i midten og i bakgrunnen. Still inn linsen med liten blenderåpning, fokuser på noe som befinner seg omtrent en tredjedel av avstanden ute i scenen og ta et prøvebilde. Hvis bildet er for mørkt, prøv en lavere lukkerhastighet for å øke eksponeringen.

Her har du enda noen tips som kan hjelpe deg med å ta perfekte landskapsbilder.

Lukkerhastighet for landskapsfotografering

Et digitalt speilreflekskamera på et stativ som peker mot en innsjø i dårlig lys. Kameraet er i fokus, bakgrunnen er uskarp.

  • Når du bruker lavere lukkerhastigheter er det best å bruke et stativ for å unngå at kameraet beveger seg slik at bildet blir ødelagt. Stativer er supre for landskapsbilder, men det er også lukkertimere. Slik kan du være sikker på at uønskede vibrasjoner og bevegelser gjør bildet uskarpt.
  • Den ideelle blenderinnstillingen for et skarpt bilde kommer an på hvilken linse du bruker. Eksperimenter med ulike innstillinger for å finne den som er best for deg, men vanligvis fungerer noe mellom f/8 og f/13 bra.

Andre måter å eksperimentere med blenderen på

Et bilde som er tatt nær bakken en regnfull natt. Det er noen sterke lys i bakgrunnen som er ute av fokus.

Hvis du vil gjøre landskapsbildene dine enda litt bedre, hvorfor ikke prøve noen av disse kreative tipsene?

  • Prøv å ta bilder med elektriske lys i bakgrunnen, som for eksempel et butikkskilt, trafikklys eller et reklameskilt. Hvis du vil at deler av bildene skal være uklare, kan disse lysene bidra med noen intense farger.
  • Fang inn noe i forgrunnen av bildet for å gi det mer dybde. Det kan være noe så enkelt som en stor stein, men det kan gjøre stor forskjell for det ferdige bildet.

Som alt annet kreativt, er ingenting skrevet i stein. Men hvis du lærer det grunnleggende om blenderen og noen gyldne fotoregler kan du begynne å fortelle en historie med bildene dine.

Kos deg med å prøve ut disse teknikkene og husk å dele fotoeksperimentene dine med oss på sosiale medier med #fotoknudsen. Vi er sikre på at du kommer til å bygge opp en fantastisk portefølje av nye bilder umiddelbart og begynne å lage profesjonelle fotobøker du vil være stolt av.

Kommentarer
Emner: