Uansett hvor vi er har vi med oss et kamera og uansett om vi bruker mobilen eller et speilreflekskamera, har vi aldri hatt bedre muligheter for å ta bilder i topp kvalitet. Alle moderne kameraer har massevis av automatiske innstillinger som gjør det enkelt å ta bilder og selv de vanligste bildedelingstjenestene tilbyr avanserte redigeringsmuligheter. Så uansett hva slags bilder du tar, kan du være sikker på at de vil bli kjempefine.

Men selv om fototeknologien har utviklet seg raskt er de grunnleggende fototeknikkene som har vært i bruk i over et århundre fortsatt relevante. Gjennom å mestre disse teknikkene blir du i stand til å ta akkurat de bildene du vil, uansett hva slags kamera du bruker.

Det å fotografere, enten med film eller digitalt, handler, tross alt, om at lys blir sluppet gjennom en svært smal åpning hvor det prosjekterer et bilde på en sensor eller film. Måten vi kontrollerer dette lyset på avgjør ulike aspekter ved bildene dine, som f. eks. bevegelsesuskarphet, eksponering og dybdeskarphet. Alle disse kan brukes til å gi bildene et kreativt og personlig preg og hvis du vet hvordan du kontrollerer dem, kan du skape akkurat det bildet du vil – ikke det bildet som kameraet velger for deg.

De fire viktigste variablene når det kommer til lyskontroll er som følger:


I denne introduksjonen til grunnleggende fototeknikk vil vi se på hver av disse i større detalj, og du vil også få linker til andre bloggposter hvis du har lyst til å gå mer i dybden. Vi forklarer hvordan de kontrollerer lys, hvordan du bruker dem og hva slags effekt de vil ha på bildene dine.

Lukkertid

For å kunne fange et bilde med en sensor eller på film, må en liten mengde lys slippes gjennom linsen. Når du klikker for å ta et bilde, åpner og lukker lukkeren seg veldig raskt og lar en viss mengde lys treffe sensoren eller filmen. Mengden lys som slippes gjennom linsen, og dermed også åpne- og lukkehastigheten, har stor påvirkning på bildets eksponering (hvor mørkt eller lyst bildet blir) og bevegelsesuskarphet, dvs. muligheten til å “fryse” eller vise bevegelse. Klikk her for å finne ut mer om hvordan du kan ta kreative bilder ved å justere lukkertiden.

Blenderen

Du kan også enkelt justere størrelsen på åpningen som lukkeren kontrollerer. Denne innstillingen kalles for blenderen og har påvirkning både på eksponering og dybdeskarphet. Med andre ord vil en god forståelse av dybdeskarphet gjøre det mulig å kontrollere hvor mye av bildet som er i fokus. Du har sikkert lagt merke til bilder hvor bare hovedmotivet er i fokus, mens bakgrunnen er sløret. Dette oppnår du ved å justere blenderen, og dermed også dybdeskarpheten. Les denne bloggposten hvis du vil vite mer om hvordan du bruker blenderen.

ISO

I tiden før digital fotografering, handlet ISO om hvor sensitiv filmrullen var for lys. Nå handler det om hvor sensitiv kameraets sensor er for lys. På samme måte som at høysensitiv film produserer kornete bilder, kan høy IOS-verdi på kameraet – som gjør bildet blir lysere – også føre til at bildet får noe støy (den digitale ekvivalenten av kornet). Ettersom teknologien blir bedre, blir også kvaliteten på bilder tatt med høye ISO-verdier bedre, men det er viktig å huske at alle kameraer har en grense for hva som kan regnes som akseptabel mengde støy. For å lære mer om hvordan du bruker ISO effektiv kan du sjekke ut disse supre tipsene.

Hvitbalanse

Når du fotograferer er det svært viktig å huske på at alle lyskilder er ulike. Hver gang du tar et bilde bearbeider kameraet ditt informasjonen det mottar, for deretter å avgjøre hva de riktige fargene til motivet er. Sluttresultatet vil variere ettersom du fotograferer med naturlig lys, wolfram, LED eller en annen lyskilde. Det vil også variere etter om du er inne eller ute, eller om det er overskyet vær, osv. Hvis du bruker feil hvitbalanse vil fargene i bildet ditt vil bli forvrengt mot én side av fargespekteret, slik at du får bilder som er for gule, grønne, blå eller røde.

Du vil se at alle moderne kameraer har forhåndsinnstilte hvitbalanser som fungerer under de fleste forhold, men at de også har mer avanserte innstillinger som du kan utforske for å finjustere bildene dine akkurat slik du vil. Sjekk ut denne bloggposten hvor vi går i dybden om hvitbalanse og forklarer hvordan disse innstillingene kan endre bildene dine dramatisk.

Disse grunnleggende fototeknikkene er nyttige for alle bildene du tar. Det er viktig å kunne dem siden disse aspektene sjelden kan redigeres i etterkant, og ingenting er mer frustrerende enn å fotografere et nydelig motiv og ikke få det resultatet du ønsker. Når du har fått taket på disse teknikkene vil du se stor forskjell i bildene dine, særlig når de er fremkalt, satt inn i en fotobok eller brukt til å lage veggdekor.


Når du har lært deg disse essensielle fototeknikkene, er det du som har kontroll over kameraet – ikke motsatt.

Kommentarer