Supre tips for hvordan ta bedre sommerbilder med mobilen

Av Fotoknudsen 28. juli 2023

Du trenger ikke å være proff for å imponere med glitrende sommerbilder! Knips sommerens beste bilder med mobilen ved hjelp av disse effektive fototipsene.

Vi opplever så mye om sommeren – det er dager på stranden, hagefester, bilturer og reiser utenlands. Det kryr av minner vi drømmer oss tilbake til. Bruk mobilkameraet og forevige disse lykkestundene, og den gode nyheten er, at du ikke trenger å være proff med stort kamera for å fange alle de beste øyeblikkene. Det eneste du trenger er mobilen.

Så finn fram mobilen og gjør deg klar til slippe kreativiteten løs med våre supre tips til hvordan du tar bedre mobilbilder i sommer.

1. Tredelsregelen for spreke komposisjoner

En rask måte å få mobilbildene til å se proffe ut, er å bruke tredelsregelen. Denne enkle, men effektive metoden er en super måte å komponere bildet på for å lede blikket til motivet.

For å komme i gang gå til mobilens kamerainnstillinger og slå på rutenettlinjer – nesten alle mobilkameraer har denne funksjonen. Da vil det legge seg to horisontale og to vertikale linjer over kameraskjermen og dele bildet i ni deler. For å bruke regelen om tredelen plasser motivet på et av tverrsnittene på linjene. Om du tar et portrett av kjæledyret ditt i parken eller et bilde av barnet ditt som leker på stranden, vil tredelsregelen hjelpe deg med å skape bedre visuelle historier og bilder som popper.

2. Landskapsmodus

Det er naturlig at vi ofte tar mobilbilder i portrettmodus, ettersom det er slik vi holder mobilen. Selv om portrettmodus er perfekt for portretter og høye ting som skyskrapere, trær og fossefall, er landskapsmodus ofte best egnet for å få med mest mulig av natur og flotte omgivelser. Når vi snur mobilen vår for å ta bilder i landskapsmodus, får vi enda mer med på bildene.

Det kan være alt fra store grupper mennesker på stranden til de nydeligste naturbilder fra ferien – du får veldig mye mer inn i et liggende bilde. Dessuten ser liggende bilder fantastiske ut når de fremkalles, enten det er til din personlige reisefotobok eller til et nydelig veggdekor hjemme i stuen din.

3. Den gylne timen

Hemmeligheten bak flotte bilder er ikke et stort og flott kamera, men lyset man fotograferer i. Og som alle fotografer vet, opplever du det aller beste lyset i de såkalte gylne timene. Disse nydelige øyeblikkene, like etter soloppgang og like før solnedgang, når solen står lavt på himmelen og lyser opp himmelen med en dramatisk, gulfarget glød.

For å få mest mulig ut av sommerbildene i de gylne timene, start med å plassere motivet slik at det bades i direkte sollys. Uansett om hovedfiguren på bildet er barna, vennegjengen eller den lodne bestevennen din – du vil bli overrasket over hvor mye varme og glød du får i portrettene dine.

Et annet alternativ er å plassere motivet mellom kameraet og solen. Å belyse motivet bakfra vil resultere i en dramatisk “halo”-effekt og kanskje også noen kunstneriske solstråler. Bare vær oppmerksom på at de gylne timene er flyktige, så du må være på riktig sted i god tid og klar til å knipse i vei så raskt som mulig.

4. Ønsk sommersolen velkommen

Det sies gjerne at det sterke sommerlyset er for skarpt til å skape vakre bilder, siden kontrasten mellom lyst og mørkt er så intens. Moderne mobilfotografer har imidlertid funnet morsomme og kreative måter å utnytte disse skarpe kontrastene på. Ved å omfavne skyggene og fotografere fra interessante vinkler, kan du lage både dramatiske silhuettbilder og fargerike bilder som stråler.

Prøv å plassere motivet med solen bak, enten det er i byen, på stranden eller til og med i hagen din. Sett deg ned og ram inn bildet ditt. Trykk deretter på himmelen på mobilskjermen (eller på den lyseste delen av bildet) slik at eksponeringen lyser opp bakgrunnen og slipper motivet inn i en helt mørklagt silhuett. Ta noen morsomme positurer og gjør deg klar til å ta bilder som hyller dansen mellom lys og skygge.

5. Bedre selfier med stativ

Et stativ er veldig bra for å ta skarpe, crispy bilder – spesielt når du fotograferer i dårlig lys. Men det er enda bedre når det gjelder å ta sommerens selfies til neste nivå. Skal du på festival sammen med venner? Grille sammen med familien? Et stativ vil bidra til at du også får være med på bildene og ikke bare være bak kameraet. Sett mobilen på et stativ, trykk på timeren og vær med på bildet, du også!

Når du skal finne stativ til mobilen, gå for et tradisjonelt stativ og husk at jo lettere det er, jo bedre er det å ha med på reise! Et fleksibelt og mindre stativ er også et flott utstyr når du reiser. Flere av dem er små, enkle å sette opp og fester seg på alle slags overflater, inkludert trær, gjerder, benker og andre ting.

6. Prøv nye vinklinger

Sommeren er en perfekt tid for å utforske kreativiteten din. I stedet for å se rett mot motivet, hvorfor ikke prøve noe nytt? Du kan fotografere fra bakkenivå, eller klatre opp i et tre og ta bildet ovenfra. Eller hva med noe mer abstrakt? Se etter refleksjoner i vinduer og speil og ta annerledes portretter på uvanlige steder. Hvis du er mye i vannet kan du investere i et vanntett etui til mobilen din, slik at du kan ta bilder ved bassenget eller i sjøen! Det fine med å bruke mobilkameraer er at de er lette og svært bærbare og du kan ta dem med hvor som helst, og med litt fantasi, lage bilder som du gleder deg til å dele med andre.

7. Gode sommervibber stimulerer fantasien

Sommer betyr gøy med de menneskene vi liker aller best å være sammen med, og dette gjenspeiles i bildene dine. Vi blir aldri for gamle til å leke, og de beste bildene er ofte de spontane – de som vi bare tar plutselig, helt uten noen form for planlegging. Bare ha det gøy og knips i vei! Og her er mobilen perfekt. Den har vi alltid med oss og er alltid klar til bruk.

Og i motsetning til de store, profesjonelle kameraene, får de ikke folk til å bli så bevisste på seg selv – et pluss for de som er litt ukomfortable foran kameraet.

Sommerferiens motiver er ofte favorittbildene våre, alt fra eksotiske opplevelser i fjerne land til hagefester i din egen bakgård. La disse tipsene til fine mobilbilder inspirere din kreativitet denne sommeren. Ha det gøy og lek med alternativene – kreativiteten har ingen grenser. På slutten av sommeren vil du ha en mobil fullpakket med nydelige bilder av sommerens beste øyeblikk – klare til å fremkalles og rammes inn når du er vel hjemme. Eller kanskje settes inn i en personlig fotobok, eller lage en kopp med bilde som en hyggelig, søt gave. Leter du etter flere fototips? Bla gjennom våre innlegg om fotografering på fotoknudsen sin blogg og gjør deg klar for enda mer inspirasjon!