Fra babyens første bursdagsfeiring til din brors bryllupsdag med hawaiisk tema – fotografering av begivenheter handler om å dokumentere livets viktigste øyeblikk. Enten du planlegger en stor sammenkomst med venner eller en intim familiesammenkomst, disse tipsene vil hjelpe deg med å dokumentere enda mer.

1. Møt opp tidlig

Vær godt forberedt og møt opp tidlig. Enten du fotograferer barnets idrettsdag på skolen eller foreldrenes 50-års bryllupsdag, vil det å ankomme stedet tidlig, gi deg en stor fordel. For det første kan du utforske lokalet og finne ut hvor du vil ta bildene – se etter områder med fint, naturlig lys, eller et stort vindu hvis du fotograferer innendørs. Og for det andre kan du sørge for at du ikke går glipp av det som skjer. Dette kan være en overraskende ankomst til en spesiell gjest som dere ikke visste skulle komme, enten det er tante Jane som bor i Australia, eller søsteren din som overraskende kommer hjem fra universitetet. Det vil også gi deg nok tid til å forberede kameraet (eller appen på mobilen), slik at du er klar til å begynne å fotografere så snart arrangementet er i gang.

2. Vær klar for de viktige øyeblikkene

Fra det første kysset til gleden over den helt spesielle bursdagsgaven, fotografering av begivenheter handler om å fange disse «once in a lifetime-øyeblikkene». Du får ofte bare én mulighet til å fange disse, så det er viktig å være forberedt og klar til å knipse når de dukker opp. Sørg for at kameraet henger rundt halsen og klar for bruk, eller ha mobilen for hånden til enhver tid, slik at den er klar til bruk. Hvis du fotograferer en begivenhet som har en fast timeplan eller program, for eksempel et bryllup eller en velorganisert fest, be den som organiserer om å informere deg om når ting vil skje. Hvis du vet nøyaktig hvor og når alt skal skje, kan du sørge for at du er plassert på rett sted og klar til å fange de viktigste øyeblikkene!

3. Fotografering av reaksjoner

Når du er fokusert på å ikke gå glipp av de viktige øyeblikkene, kan det være lett å glemme de mindre øyeblikkene som skjer rundt deg. For eksempel, hvis barnet ditt gir en overraskende danseforestilling eller forteller et dikt på en familiesammenkomst, vil du naturligvis fokusere på å ta bilder av dem under opptredenen. Det er også viktig å fange folks reaksjoner, enten det er gledestårer og latter eller plutselig overraskelse og sjokk. Så ikke glem å se deg rundt og se hvordan folk reagerer på “hovedattraksjonen”.

4. Fotografer hele historien

Fotografering av begivenheter handler om å fortelle historien om det som utspiller seg foran deg. Og i likhet med historier i bøker eller filmer, har alle begivenheter både skuespillere og hovedpersoner som hjelper til. For eksempel, hvis partneren din spiller instrumentet sitt på en konsert, da vil du fotografere publikum så vel som menneskene på scenen. Kanskje du er der sammen med andre venner eller familiemedlemmer som du kan fotografere for å fortelle en mer fullstendig historie. Kanskje du fotograferer barnets fotballkamp, i så fall kan du fotografere den jublende fansen og trenerne på sidelinjen, så vel som lagkamerater på banen. Du er regissøren, og alle som er tilstede på arrangementet kan spille en rolle i bildene dine.

5. Ta spontane bilder

Ikke vær redd for å ta bilder uten posering. Disse bildene vil se mer naturlige ut og vil hjelpe deg med å fange virkeligheten av hvordan det var å være på arrangementet. Enten det er et morsomt bilde av den lille engelen din som har sovnet etter å ha spist for mye bursdagskake, eller et raskt knips av faren din med tårer i øynene i bryllupet til søsteren din – spontane bilder hjelper deg å huske de små øyeblikkene som gjorde begivenheten så spesiell. Noen ganger vil de være enda bedre enn de oppstilte bildene dine!

6. Ta action-bilder

Fra fotballkamper til fester, konserter til bursdagsleker, det er alltid gøy å fange det som skjer. Hvis du bruker et kamera, bør du vurdere å bruke et zoomobjektiv som lar deg komme tett på motivene dine. Fotograferer du med mobilen? Prøv “burst”-modus, slik at du kan ta flere bilder av handlingen og deretter velge ut de beste. Kom så nært motivene dine som mulig – på dansegulvet eller til og med på scenen.

7. Bruk både ører og øyne

Når du er i “fotograferingsmodus” er det normalt at du stiller inn på det du ser med øynene. Men når det kommer til fotografering av begivenheter, er det også viktig å være klar over hva som skjer rundt deg, og noen ganger er ørene våre mest nyttige til dette. Fotograferer du din mors 60-årsfest hjemme i huset hennes? Hold øye med ting som skjer i andre rom, eller til og med ute i hagen. Fotograferer du avslutningen til lillesøsteren din? Lytt etter kunngjøringer slik at du er klar til å begynne å knipse så snart hun går på scenen.

8. Oppmuntre folk til å posere

Uansett om du skal samle hele familien for et gruppebilde i hagen, eller et raskt portrett av partneren din før de går på scenen med bandet sitt, poserte bilder er perfekte for alle begivenheter. Vurder hva du viser i bakgrunnen av bildene dine, slik at det er tydelig hvor bildet er tatt. Hvis du for eksempel fotograferer et portrett av barnet ditt før en konkurranse i svømmebassenget, kan du ramme inn bildet slik at du kan få bassenget i bakgrunnen. Hvis det er en musikkkonsert, få motivet ditt til å holde instrumentet sitt og ramm inn bildet ditt slik at du kan se scenen og/eller publikum bak dem.

9. Bruk naturlig lys der det er mulig

Prøv alltid å oppsøke naturlig lys da dette vil hjelpe deg med å skape mer flatterende bilder. Finn et stort vindu hvis du fotograferer innendørs, eller se etter et solrikt sted i hagen hvis du er ute. Det kan også være lurt å ta bilder i skyggen hvis personen du skal ta bilde av myser for mye i sterkt lys. Hvis du er på et stort innendørsarrangement, for eksempel en innendørs basketballkamp eller tennisturnering, bør du vurdere å se etter lys du kan stille motivet foran.

10. Engasjer andre

For et annerledes perspektiv på arrangementet ditt, hvorfor ikke dele ut kameraet eller mobilen til venner, partner eller familiemedlemmer? Dette er en veldig morsom måte å få andre mennesker med på, og kan ofte resultere i fantastiske bilder du aldri selv ville tatt. Sørg for at kameraet/mobilen er satt på auto slik at alt de trenger å gjøre er å knipse. Barn elsker dette, og du kan til og med inspirere noen til å begynne å fotografere. Og ikke minst, en annen stor fordel er at du ikke vil bli sittende bak kameraet under hele begivenhenten, noe som betyr at du kanskje til og med får noen fine bilder av deg selv også!

Finn flere råd og tips til fotografering i fotoknudsen sin blogg.

Kommentarer