En kvinne og en liten gutt som blåser bobler i parken på en solrik dag.

Hvis du har fulgt med på guidene våre til grunnleggende fototeknikk, har du sannsynligvis allerede begynt å bruke teknikkene og fylle fotobøker med bilder som du har tatt. Men hvis du ikke har fått helt taket på alle innstillingene ennå, får du en liten påminnelse her. Denne miniguiden tar for seg temaer som lukkerhastighet, blender, ISO og hvitbalanse, og gir deg en liten oppsummering av alle de grunnleggende fototeknikkene.

Hva er lukkerhastighet?

Et actionbilde av ei lita jente og to hunder som løper rundt på en gressbakke.

Når du tar et bilde åpner og lukker lukkeren seg veldig raskt og slipper en viss mengde lys inn til sensoren eller filmen. Avhengig av hvordan lysforholdene er og hvor lang eksponeringstid du trenger for bildet ditt, kan du kontrollere hvor mye lys som slipper inn i kameraet ved å justere lukkerhastigheten. Lengre eksponeringstid slipper mer lys inn i kameraet ditt, mens kortere eksponeringstid slipper inn mindre lys. Du kan også bruke lukkerhastigheten til å skape andre kreative effekter, som å fryse øyeblikket eller justere bevegelsesuskarpheten.

Finn ut mer om lukkerhastighet her.

Prøv disse praktiske tipsene om lukkerhastighet

Things to do

  • Bevegelsesuskarphet er en fantastisk måte å skape en følelse av bevegelse på i et bilde. For å få til dette må du bruke en lav lukkerhastighet på rundt 1/20 sekund. Du trenger relativt lite lys for å få til denne effekten, og dersom omgivelsene er for lyse kan du ende opp med å overeksponere bildet.
  • Du kan også ta fantastiske actionbilder gjennom å justere lukkerhastigheten. Prøv å stille den inn på 1/500 sekund for å fryse øyeblikket. I denne typen bilder trenger du imidlertid mye lys for å unngå at de blir undereksponerte.

Sjekk ut denne guiden for flere praktiske tips til hvordan du bruker lukkerhastigheten.

Hva er blenderen?

Et nærbilde av en kvinne og en sovende baby. Kvinnen i forgrunnen er noe ute av fokus, mens babyen er i fokus.

De fleste kameralinser har en blender som består av et antall metallblader som åpner og lukker seg akkurat som pupillen i øynene dine. Akkurat som i pupillen er funksjonen til blenderen å kontrollere mengden lys som slipper inn gjennom linsen. Åpningen mellom bladene som slipper lyset gjennom kalles blenderen. På et digitalt speilreflekskamera måles blenderåpningen med det som kalles for f/stopper.

På kameraet er dette indikert på denne måten: f.x. Når x er erstattet med et lavt nummer betyr det at blenderåpningen er stor, og jo større den er jo lysere blir bildene dine. Jo høyere nummeret er, desto mindre er blenderåpningen og desto mørkere blir bildet. Når du justerer blenderen kontrollerer du dybdeskarpheten – et kreativt verktøy som lar deg lede blikket til den som ser bildet mot spesifikke deler av bildet.

For mer informasjon om blenderen, sjekk ut nybegynnerguiden vår.

Prøv disse praktiske tipsene om blenderen

  • Hvis du har lyst til å fotografere en travel gate, prøv med en liten blenderåpning. Dette gir deg et bredere fokus, og lar deg fange inn alle detaljene i bildet. Fotojournalister bruker often denne teknikken siden den fanger inn alle detaljene og dermed kommuniserer enkelt med den som ser bildet.
  • Hvis du vil fokusere på en bestemt person eller et bestemt objekt i en scene, bør du prøve med en større blenderåpning. Da vil du se at alt som er foran og bak subjektet blir sløret. Dette leder blikket direkte mot denne personen eller objektet.

Finn ut mer om enkle blendereksperimenter her.

Hva er ISO?

Et bilde av en folkemasse på en konsert. Lysforholdene er dårlige og alt i bakgrunnen, inkludert scenen, er ute av fokus.

ISO handler om hvor sensitiv kamaerasensoren eller filmrullen din er for lys. Hvis du fotograferer med film kan det hende at du må skifte filmrull dersom lysforholdene endrer seg, men med et dititalt kamera holder det at du justerer ISO-innstillingene.

ISO-verdiene starter vanligvis på rundt 100 på et digitalkamera. Disse verdiene dobles etterhvert som de øker, på denne måten: 200, 400, 800, 1600, 3200. Og jo høyere ISO-verdien er, jo mer lys treffer sensoren og jo lysere blir bildet.

Praktiske ISO-tips

  • Den enkleste måten å bruke ISO på er å øke verdien når bildene dine blir for mørke. Men vær forsiktig: Dersom ISO-innstillingen din er for høy kan det føre til digital støy i bildet, på samme måte som at filmbilder kan bli kornete.
  • ISO kan også hjelpe deg med å fryse bevegelsene i et actionbilde. Dersom du bruker rask lukkerhastighet men fotograferer i dårlige lysforhold eller på en overskyet dag, kan du prøve å øke ISO-innstillingene for å eksponere bildene dine med 1/500 eller 1/1000 sekund.

Få flere tips til hvordan du bruker ISO-innstillingene her.

Hva er hvitbalanse?

En mann som står på stranden og holder et lite barn på en veldig solrik dag.

Det finnes mange ulike typer lys og noe lys er kaldere enn annet lys. Det er for eksempel stor forskjell på et kaldt, blått neonlys og en gylden solnedgang. Kameraene våre er ikke i stand til å gjenkjenne lyskvaliteten i ulike situasjoner på en særlig nøyaktig måte og selv om det finnes automatiske innstillinger som kan hjelpe, blir ikke alltid fargene riktig balansert. Det er her hvitbalansen kommer inn i bildet. Ved å justere den, balanserer du fargetonene i bildet.

Fargetemperatur måles i kelvingrader. De lave verdiene representerer varmere lys, som for eksempel stearinlys, mens de høye verdiene reflekterer en overskyet himmel eller skygge. Dette representeres ofte med en enkel glidebryter på mobiler og i bilderedigeringsprogrammer, som lar deg justere fargetonene etter at du har tatt et bilde. Disse glidebryterene går vanligvis fra gult til blått og fra grønt til magenta.

Ta en titt på denne guiden for alt du trenger å vite om hvitbalanse.

Praktiske hvitbalanse-tips

  • Når du justerer hvitbalansen i bildet ditt med en glidebryter, kan det være fort gjort å overdrive med en fargetone. Med mindre du er ute etter en spesiell effekt i bildet ditt, bør du forsøke å få bildet mest mulig likt det originale motivet.
  • For å unngå at du overeksponerer en fargetone, forsøk å flytte glidebryteren mot begge ytterpunktene slik at du får en følelse av hvordan bildet ditt ville sett ut dersom en fargetone var mer dominerende enn de andre. Flytt deretter glidebryteren til midten igjen, og gjør små endringer med dette som utgangspunkt.

En kvinne som sykler i gaten på en tåkete soskinnsdag. Gaten er dekorert med fargesterke papirlykter.

Dette var bare en liten oversikt over alle fototipsene som vi har dekket i guideserien vår så langt. Hvis du er nybegynner kan disse teknikkene være et godt sted å starte for å komme i gang med fotograferingen. Slik kan du bygge opp en teknisk forståelse av hvordan man tar gode bilder og deretter eksperimentere mer og utfordre kreativiteten din gjennom å bruke de ulike modusene og innstillingene på din egen måte.

Vi håper at du allerede har fått noen fantastiske bilder når du har eksperiementert med disse teknikkene. Vi vil holde deg informert om vår neste serie med fototips, slik at du kan bli en enda bedre fotograf. I mellomtiden kan du begynne med å vise frem fotoferdighetene dine med en fotobok fra fotoknudsen, full av de beste bildene dine, og gå ut for å ta enda flere fantastiske bilder.

Kommentarer
Emner: