Bokeh bilde tips

Har du lurt på hvordan man skaper den litt drømmende, ufokuserte bakgrunnen når man tar bilder? Teknikken som brukes kalles Bokeh (uttales BOH-kay) og er resultatet av liten dybdeskarphet* og rask lukkerhastighet. Ordet «bokeh» kommer fra boke (ボケ) et japansk ord for “dis” eller “tilsløring”, og det brukes ofte som boke-aji, et begrep som refererer til kvaliteten på tilsløringen i et bilde.

Et populært eksempel på bokeh-fotografi er å ta bilder med vanskelig, kunstig lys for å skape myke, pastelfargede og diffuse lyskuler. Vi gir deg tipsene slik at du kommer raskt i gang:

Du trenger:

Kamera med justerbar blender

En rask linse

Stativ

enkle-bokeh-bilde-tips

Slik gjør du:

  1. For best mulig resultat velger du “Blenderprioritet”-modus eller stiller inn blender manuelt (f/2.8 blender, f/2, f/1.8 eller f/1.4 er ideeltl)
  2. Bruk et stativ for å sikre at kameraet står støtt dersom du ønsker et knivskarpt fokus på motivet for å vise frem bokeh-ferdighetene dine.
  3. La det være litt avstand mellom den opplyste bakgrunnen og motivet som skal være i fokus.
  4. Gå nært opp til motivet for å skape en grunn dybdeeffekt. Dette gir en mer drømmeaktig tilsløring av alt som er lyssatt i bakgrunnen.

Shot of a cute little girl using a digital tablet

Du kan også bruke mobiltelefonen din

Du trenger ikke et flott kamera for å ta egne bokeh-bilder, for de fleste mobilkameraer kan også gjøre nytten når det gjelder å fange brilliante bokeh-effekter. Mobiler som har en blender som er større enn f/2.8 og kan ta bilder med en lukkehastighet på 1/50 (standard lukkehastighet) gir best resultater, men andre fungerer også avhengig av telefonens modell.

Om ditt mobilkamera ikke har denne funksjonaliteten, trenger du ikke bekymre deg! Vi har mange gode tips til bilderedigeringsprogram for mobil.

bokeh-bilde-tips-pa-mobilen

Eksperimenter med bildene dine

Når du har fått dreisen på det, kan du prøve å eksperimentere med bokeh i forgrunnen (med lys foran motivet i fokus).

Street portrait of young happy woman on the festive Christmas market at night

Du kan også bruke linsefilter med f.eks. stjerner, hjerter, osv.

bokeh-bilde-tips-inspirasjon-2

Så snart du har tatt noen magiske, bokeh-inspirerte bilder kan du for eksempel henge bildene dine på veggen eller hvorfor ikke lage en kalender? Del bokeh-bildene dine med oss på Instagram, Facebook og Twitter så vi kan se hva du driver med!

Kommentarer