Det er enkelt å følge bilderedigeringstipsene våre, og de hjelper deg med å få mest mulig ut bildene du tar. Lag bildeprodukter med bildene du redigerer, slik at du får varige minner av de viktigste øyeblikkene i livet.

Først må du velge deg ut et bilde du vil bruke. Photoshop har mange avanserte funksjoner, men Paint eller Preview i OS X fungerer også fint. Så snart du har valgt et redigeringsprogram, kan du begynne med det grunnleggende …

Slik gjør du bildene dine mindre

bilde-redigering-lage-bilder-mindre

Det å gjære et bilde mindre kan bety flere ting – beskjære det,endre størrelse på bildet, eller kanskje du ønsker å redusere den plassen det tar på harddisken (filstørrelsen).

Reduser/endre størrelsen på et bilde

 1. Dersom du vil beskjære et bilde, gjør du dette først ettersom det gjør bildet mindre
 2. Åpne bildet i det bilderedigeringsprogrammet du har valgt. I menyen velger du «Rediger» og ser om du finner «Endre størrelse», «Bildestørrelse» eller lignende.
 3. Velg det antall pixler du ønsker, og lagre bildet med et nytt filnavn ved hjelp av funksjonen «Lagre som». Pass på at du beholder størrelsesforholdet slik at proporsjonene ikke endres på bildet. d

Bekjære et bilde

bilde-redigering-tips-flette-bilder

Microsoft Paint-brukere

 1. Åpne et bilde i Microsoft Paint
 2. Klikk på verktøyet «Velg» og dra det til den delen du ønsker å beskjære
 3. Deretter høyreklikker du med musen på passende sted og klikker på «Beskjære»

Adobe Photoshop-brukere

 1. Åpne et bilde i Adobe Photoshop
 2. Velg den delen av bildet som du ønsker å beskjære ved hjelp av markeringsverktøyet
 3. Klikk på »Bilde»
 4. Klikk på «Beskjær»

Slik skriver du tekst på bilder

bilde-redigering-tips-tekst-pa-bilder

Dersom du ønsker å legge tekst til en bilde raskt og gratis og ikke trenger ekstra funksjoner, kan du bruke Paint i Windows eller Preview i OS X.

Microsoft Paint- eller Preview-brukere

 1. Åpne et bilde i Paint eller Preview. Dersom du ikke har installert et annet bilderedigerinssprogram, kan du høyreklikke på bildet og velge «Edit» (rediger). Dersom du bruker OS X, dobbelklikker du på bildet for å åpne det i Preview
 2. Klikk på «Tekst»-knappen. Den ser ut som en «A» og befinner seg på verktøylinjen øverst i vinduet. Dersom du bruker Preview, må du klikke på «Edit»-knappen ved siden av søkeknappen først
 3. Klikk og dra tekstfeltet der du vil ha det. Dette feltet kommer til å inneholde all teksten du skriver inn, og kun tekst som får plass her vil vises. Klikk og dra for å justere størrelsen på feltet
 4. Skriv teksten. Før du begynner å justere formatteringen, skriver du den teksten du vil legge til, slik at du kan se hvordan den ser ut. Det kan hende du må endre den. Du kan også endre font og farge
 5. Les gjennom teksten før du lagrer den. Ettersom dette er enkle redigeringsprogram, vil du ikke kunne gjøre endringer uten å begynne helt på nytt. Lagre teksten ved å klikke utenfor tekstboksen.

Tips: bruk et bilderedigeringssprogram som Adobe Photoshop eller GIMP for flere muligheter og bedre kontroll

Adobe Photoshop-brukere

 1. Åpne bildet du vil legge tekst til i bilderedigerngsprogrammet. Dersom du ikke ønsker å kjøpe Adobe Photoshop, men likevel ønsker flere funksjoner enn det Paint tilbyr, kan du bruke et gratis bilderedigeringsprogram som heter GIMP
 2. Klikk på «Tekst»-knappen. Den finner du på listen over verktøy, som regel på venstre side av skjermen.
 3. Klikk og dra for å lage en tekstboks. Når du oppretter en tekstboks, vil dette bli et nytt lag. Dette er den største fordelen med å bruke et bildebehandlingsprogram, nettopp fordi du kan gjøre endringer i tekstlaget uten at det berører det opprinnelige bildet
 4. Skriv teksten. Før du begynner å justere formateringen, skriver du den teksten du vil legge til, slik at du kan se hvordan den ser ut. Det kan hende du må endre den. Du kan også endre font og farge
 5. Bruke andre bilderedigeringsverktøy for å endre teksten din
 6. Bruk rotasjonsverktøyet for å rotere teksten din på toppen av bildet
 7. Det finnes også verktøy som lar deg bøye og forme teksten slik at den får den effekten du ønsker
 8. De fleste bilderedigeringsprogrammene vil lagre bildet som prosjektfil med mindre du eksporterer det som bilde, så pass på format og innstillinger når du lagrer den endelige versjonen.

Slik gjør du bildene dine skarpere

bilde-redigering-tips-ta-skarpere-bilder-1

Du kan få skarpere bilder på to måter: juster før du tar bildet, eller gjør jobben i etterkant. Førstnevnte er absolutt den beste og enklest.

Bruk manuelt fokus

De fleste kameraer har svært godt autofokus og gode linser, men likevel vil manuelt fokus kunne gi enda skarpere bilder, selv i dårlig lys. Når du har byttet til manuelt fokus, justerer du fokuset til du ser alle detaljene tydelig.

Lukketid

Når vi tar et bilde, vil speilet i speilreflekskameraer bevege seg opp og ned for å slippe lys inn på sensoren. Denne bevegelsen forårsaker litt bevegelse, og dersom lukningstiden er lang kan det gi et sløret bilde. Se i kameramenyen for å se hvordan du kan stille inn lukketiden.

Rengjør linsen

Før og etter hvert bilde du tar, må du kontrollere at linsen er ren. Støv og smuss kan gjøre bildene mindre skarpe og kan også påvirke lys og farger negativt.

Bruk stativ

Jo stødigere du er, desto mindre sannsynlig er det at bildet blir utydelig – sjekk tipsene våre (lenke til hvordan du bør holde kameraet ditt).

Dersom du allerede har tatt et bilde, og det er litt utydelig, er det mange måter du kan redigere det på og mange verktøy som kan hjelpe deg med å justere bildet. Det finnes mange fotofilter-apper som Google Photos, VSCO Cam og Instagram som kan skjule utydelighet og få bildet til å se flott ut.

 bilde-redigering-tips-ta-skarpere-bilder-2

Tips: Photoshop har flere smarte verktøy, som Unsharp Mask og Smart Sharpen

Slik fletter du bilder

bilde-redigering-tips-beskjaere-et-bilde

Microsoft Paint-brukere

 1. Høyreklikk på ett av bildene du vil flette på harddisken, og skroll over «Åpne med»-funksjonen i kontekstmenyen. Velg «Paint» fra undermenyen for å åpne et bildet i Microsoft Paint.
 2. Klikk på pil-ned-tasten under «Lim inn»-knappen i menylinjen og klikk «Lim inn fra». Hent det andre bildet fra harddisken din og dobbeltklikk på det. Det vil bli limt oppå det første bildet.
 3. Klikk og dra det andre bildet rundt Microsoft Paint-vinduet for å reposisjonere det. Du kan enten la det bli liggende oppå det første bilde eller flytte det mot siden. Flytt markøren til hjørnet på bildet og klikk og dra for å endre størrelse.
 4. Klikk på knappen helt til venstre i menyfeltet og velg «Lagre som» for å lagre det flettede bildet som et nytt bilde.

Tips: du kan flytte og endre størrelse på et bilde rett etter at du har satt det inn, men du kan også gjøre andre endringer som å velge et tegneverktøy , men det innlimte bildet kan ikke lenger redigeres uavhengig av bakgrunnen

Med disse tipsene kan du gjøre det beste ut av bildene dine. Så kom i gang, klikk i vei og lag vakre bildeprodukter med bildene du tar.

Kommentarer