Bildekvaliteten avhenger av mengden av og typen lys som treffer kamerasensoren eller filmen. Som vi nevnte i den forrige fotobloggen, finnes det innstillinger som gjør at vi kan kontrollere dette. Hvis du vet hvordan du skal styre innstillingene, kan du ta fantastiske bilder selv om forholdene ikke er optimale. i tillegg får du mer kreativ kontroll over bildene.

I denne posten ser vi på hva som er den aller viktigste av alle disse standardinnstillingene: Lukkerhastigheten.

Hva er lukkerhastighet?

En lukker på et kamera er en mekanisme som hurtig åpner og lukker når du skal ta et bilde. Dette gjør at du kan bestemme hvor mye lys som skal nå sensoren eller filmen. Forskjellige kameraer har forskjellige typer lukkermekanismer. Mobiler har en digital lukkermekanisme og denne kommandoen forteller sensoren hvor lenge den skal oppta motivet. I siste instans gjør alle lukkermekanismer det samme. De viser et utvalg av åpne intervaller og slipper inn forskjellige mengder lys avhengig av den nødvendige eksponering eller forholdene der du tar bildet.

Hvordan justere lukkerhastigheten for å få riktig bildeeksponering

Å få riktig eksponering er en viktig del av det å ta bilder. Dette sørger for at de lyse elementene i bildet ditt som f.eks. himmelen eller områder som har mye lys ikke er for lyse, og at mørkere områder ikke er for mørke.
Undereksponering gir veldig mørke bilder, mens overeksponering skaper et for lyst bilde med lite farge der himmelen kan se nesten helt hvit ut. Ved å kontrollere kameraets lukkerhastighet kan du øke sjansene for å ta bilder som er korrekt eksponert fordi den regulerer hvor lenge lukkeren er åpen. Hvis bildet trenger mindre lys, skal du velge kortere eksponeringstid og hvis du trenger mer lys, skal du ha lengre eksponeringstid.

Det fleste kamera har lukkerhastigheter som går fra deler av et sekund til flere sekunder eller enda lengre. Hvis det er vanskelige lysforhold og bildene dine blir for mørke, kan du innstille en lengre eksponeringstid for å slippe inn mer lys og gjøre bildene lysere. Eller hvis det er for mye lys, kan du begrense mengden med lys som kommer inn i kameraet med en raskere lukkertid og på denne måten gjøre bildene mørkere.

Likevel er det viktig å merke seg at bare å skifte lukkerhastigheten ikke alltid gir gode bilder og har noen begrensninger. Her er et par ting du kan tenke på når du skal ta mer utfordrende bilder.

Hvis du skal ta et bilde direkte mot lyset eller ta et bilde der det er veldig lyst, er det ikke sikkert at en rask lukkerhastighet kommer til å gi en jevn eksponering på bildene dine. Det kan være at den gjør mørkere områder helt svarte mens den dimmer ned de lysere områdene.


Ekstremt lange lukkerhastigheter kan gjøre at bilde ditt blir litt uskarpt. Dette skjer hvis kameraet beveger seg mens lukkeren er åpen. Du kan sørge for at kameraet står stille ved å bruke et stativ når du bruker lang lukkerhastighet.

Hvordan fryse en bevegelse eller gjøre den uklar

Å kontrollere lukkerhastigheten gjør at du kan eksperimentere med flere kreative muligheter. Du kan enten fryse en bevegelse eller lage en uskarp bevegelse. Dette er to fine måter du kan vise action i et bilde. Teknikken du velger er avhengig av det type bilde du vil ha og lyskvaliteten der du er.

Hvis det er mye lys, kommer en rask lukkerhastighet til å fryse bevegelsen. Tenk på det som et stillbilde fra en film. Denne teknikken passer perfekt hvis du vil vise dramaet eller intensiteten i sport. Du kan også bruke teknikken for å vise et skjult øyeblikk der en venn eller familiemedlem ler eller snur seg mot kameraet.

Ved lav belysning,, kommer en lang lukkerhastighet å gjøre det som beveger seg uskarpt, mens resten av bildet blir skarpt. Dette passer godt hvis du vil vise en menneskemengde på en travel gate eller en bil som kjører forbi. Og hvis du vil eksperimentere med å ta bilder som ikke er helt skarpe, passer denne teknikken godt.

Vårt beste tips hvis du skal bruke en lang lukkerhastighet er å bruke et stativ. Dette hjelper mye på å forbedre kvaliteten på action-bildene dine.

Start å eksprimentere med lukkerhastighet

Ikke alle kamera har det samme utvalget i lukkerhastigheter. Men de fleste kameraer, fra mobiltelefoner til DSLR-kameraer gir deg en viss kontroll på lukkerhastigheten. Finn ut hvor innstillingene er og ha det gøy med å prøve ut forskjellige innstillinger, belysningsnivå og motiver for å lage de neste bildene dine.

Du finner fort ut av hvilke innstillinger du liker best og hvilke som fungerer best i forskjellige situasjoner. Så kan du ta godt eksponerte bilder som passer til den kreative stilen din.

Men som alt kreativt, er ikke disse teknikkene noe som skal tas for bokstavlig. Tenk på de som et utgangspunkt som kan hjelpe deg med å bli bedre til å ta bilder og gi deg nye muligheter.

Sjekk det neste innlegget om fototips der vi tar en titt på noen praktiske øvelser, noen innstillinger du kan prøve og nye situasjoner der kontroll av lukkerhastigheten virkelig kan forbedre bildene dine.

Og sørg for at du deler de nye foto-ferdighetene med oss på Instagram og Facebook. Vi vil gjerne se bildene dine.

Kommentarer