Tiden flyr når du har det gøy, og de magiske øyeblikkene vi tilbringer med våre kjære er de øyeblikkene som går raskest. Enten du vil ta nydelige portretter av barna dine, gruppebilder med besteforeldrene eller koselige bilder i julen, disse fototipsene vil hjelpe deg å ta bilder som du og familien din vil sette pris på i generasjoner fremover.

1. Gjør det gøy for alle!

Å ta bilder er ekstra gøy for de av oss som elsker fotografering, men å være foran kameraet passer kanskje ikke for alle. Enten du fotograferer faren din eller barnebarnet ditt, fetteren din eller onkelen din, det er viktig å holde energien og humøret oppe. Samle alle i et rom der alle vil føle seg komfortable, eller gå ut i hagen hvis du trenger mer plass. Gi familiemedlemmene rekvisitter å posere med – barnas favorittleker eller et musikkinstrument. Dette vil få dem til å føle seg mer komfortable foran kameraet. Viktigst av alt, husk å smile og gi mange komplimenter og oppmuntringer. Jo gøyere du har det, desto morsommere vil mde som blir fotografert ha det. Og hvis de synes det er gøy, så får du enda flere bilder!

2. Samarbeid

Dagen før du planlegger fotograferingen så ta kontakt med de som skal fotograferes fo rå avtale nærmere. Brainstorm noen ideer sammen, fra antrekk til steder, og til og med ideer for spesifikke positurer. Når du begynner å ta bilder, vis hvordan du vil at de skal stå slik at du får bildet slik du har sett for deg. Har du noen kreative familiemedlemmer? Oppmuntre dem til å improvisere med forskjellige ansiktsuttrykk og positurer. Gi dem litt mer inspirasjon ved å vise dem de beste bildene på kameraskjermen eller mobilen underveis, slik at de føler seg mer involvert under fotograferingen. Du vil snart oppdage at selv dine mest kamerasky familiemedlemmer raskt vil bli villige deltakere og strålende modeller!

3. Gjør det koselig

Det kan være litt av en utfordring å få alle familiemedlemmene dine samlet til et gruppebilde, men ingenting er bedre enn når du klarer å få det til. Start med å sørge for at alle trives. Kanskje den gamle tanten din foretrekker å posere for familiebilder på sofaen i stedet for metallbenken i hagen, de små rakkerungene foretrekker kanskje heller å rulle rundt på teppet i stua, og tenåringssønnen eller datteren din kan føle seg ekstra kule når de sitter på armlenet eller stå bak sofaen hvis du har plass. Jo mer komfortable alle er, jo lenger vil de være positive til å posere for bilder og jo bedre blir familiebildene dine. Få alle til å lene seg sammen, si et stort «smiiiiiiiil!» (eller enda bedre, fortell en vits) og vær klar til å trykke på utløserknappen! Og – ikke slutt å knipse bare fordi alle har sluttet å posere – noen ganger er de beste familiebildene de bildene du tar like etter at alle tror du er ferdig!

4. Pakk både snacks og kamerautstyr

Selv profesjonelle modeller blir grinete under opptak når de er sultne! Hvis du skal ut på en fotosession med familien, enten det er på stranden, i parken eller opp på fjellet, husk å å pakke med litt drikke og snacks, slik at alle er gode og mette og klare for fotografering! En lykkelig familie er en nydelig familie!

5. Pent kledd for anledningen

Alle har et antrekk de føler seg ekstra fine i, så sørg for å gi familiemedlemmene beskjed i forkant av fotograferingen, slik at de vet at de skal ha den spesielle kjolen eller de mest flatterende jeansene. Lyst til å fotografere ute blant vakre høstfarger? Minn alle på å ta med en varm jakke – og kanskje til og med hansker og lue! Til stranden? Ikke glem å pakke med solkrem!

6. Få med de ubevoktede øyeblikkene også

Nøkkelen til herlig familiefotografering er å fange dine kjære så naturlig som mulig. Den beste måten å gjøre dette på, er å hoppe over positurer og fotografere dem i ubevoktede øyeblikk. Ser bestefar på favorittprogrammet sitt og har på seg de morsomme tøflene igjen? Ta en kopp te til ham og fang ham i sitt rette element! Foreldre som danser på kjøkkenet og nipper til cocktails? Snik deg til noen spontane bilder av magien uten å forstyrre dem. Fra babyens første steg til den store 18-årsdagen, dette er en fantastisk måte å lage vakre og autentiske bilder av de små øyeblikkene som betyr så mye for oss alle når vi ser tilbake. Hold kameraet eller mobilen i nærheten, slik at du alltid er klar til å ta bilder. Som det gamle ordtaket sier, “det beste kameraet er det kameraet du har med deg”.

7. Gjør bakgrunnen enkel for penere bilder

Trenger du et headshot av den søte lille rakkeren din, et profilbilde av din kone eller mann? Du kan umiddelbart gi portrettene dine et løft ved å fotografere dem mot en ren og enkel bakgrunn. Unngå rotete hyller og distraherende skuffer, eller vegger med mange bilder og urolige tapettrykk, let heller etter fine, rene bakgrunner i stedet. Hvis du ikke finner en, heng bare opp et hvitt eller sort laken og la motivet stå (eller sitte) en meter eller to foran det for å posere for headshots. Du vil bli overrasket over hvor effektivt dette enkle lille trikset kan være!

8. Få mest mulig ut av naturlig lys

Solen er den beste og mest flatterende lyskilden som finnes! Få alle sammen i nærheten av et stort vindu, slik at de er naturlig opplyste, eller gå ut i hagen for å nyte en utendørs fotoshoot. Hvis det er for lyst, flytt inn i skyggen slik at familiemedlemmene dine ikke trenger å myse, og hvis det er en grå og overskyet dag, bruk et stort hvitt laken som reflektor og spre sollyset mot motivets ansikter.

9. Fotografer steder og engasjement så vel som mennesker

Å fotografere familiemedlemmene dine handler om å fange deres frie ånd, så det er alltid en god idé å fotografere dem på steder de liker seg aller best og gjøre ting de elsker. Hvis foreldrene dine brenner for å spille bordtennis, hvorfor ikke følge dem til deres neste turnering og fotografere dem i aksjon! Elsker barna dine dataspill? Se om de lar deg fotografere dem mens de tar seg til toppen av resultattavlen – eller overrask dem med et nytt antrekk slik at de kan kle seg ut som deres favorittkarakter i videospillet. Elsker partneren din vinsmaking, baking eller matlaging? Ta med mobilen eller kameraet og vær med dem for en kveld på kjøkkenet. Ikke bare vil du finne ut at de er mer komfortable i sitt rette element, men du vil også få mer dynamiske og animerte bilder å dele!

10. Fotografer også familiens lodne familiemedlemmer

La oss bare innrømme det, noen ganger er våre lodne familiemedlemmer de viktigste i familien. Ta portretter av kattepusen din som tar seg en lur på fanget til onkel, eller ta med hele familien til stranden for en dag med hunden. Frisbee og bilder? Det er lurt å ha med et kamera til enhver tid – enten det er mobilen eller et speilreflekskamera – slik at du er klar til å fange øyeblikkene. Ha det gøy og lek og ta bilder av familiens kjæledyr, som du med glede henger på veggen ved siden av bryllupsbildene dine.

Finn flere råd og tips som vil inspirere fotograferingen din i fotoknudsen sin blogg.

Kommentarer