Når du nå har fått taket på kamerainnstillinger og fotoapper er det på tide å begynne å fokusere på de kunstneriske aspektene som gjør det så gøy å være fotograf. Her er noen tips som hjelper deg med å åpne opp for kreativiteten så du kan begynne å se verden på din egen unike måte.

Finn inspirasjon i hverdagen

Å være fotograf er som å ha en ekstra kraft. Plutselig ser du verden på en helt annen og mer interessant måte, med utsikt for flotte bilder rundt ethvert hjørne. Så hvorfor vente på årets ferie før du tar familiebilder når du kan skape de nydeligste bilder i din egen hage? Ta med familiens pelsdotter til stranden eller parken for morsomme bilder utendørs, eller inviter noen venner til fotoshoot i ditt eget hjem. Du vil bli overrasket over hva du kan få til når du søker inspirasjon i din egen hverdag!

 Husk: “Ingen ser det samme som deg”

“Det er en illusjon at bilder skapes med et kamera … de skapes med øyne, hjerte og hode.”

~ Henri Cartier-Bresson

Når vi først skal begynne å fotografere er det vanlig å bruke mye tid på å bli kjent med kamerainnstillingene. Men nå som du har fått tak på det grunnleggende har du sannsynligvis blitt klar over at kameraet bare er et verktøy. Det er din unike visjon som gjør deg til fotograf, ikke kameraet ditt. Så fra nå av kan du utfordre deg selv til å bruke mindre tid på å sveipe på mobilen eller fikle med kameraet og mer tid på å lete etter spennende motiver.

Finn din muse

Hvem er det som motiverer deg til å skape noe? Det kan være din kjære, barna eller vennene dine som inspirerer deg til å finne fram mobilen og fange ansiktsuttrykk eller andre genuine øyeblikk. Er du den gitte fotograf ved alle familiens festlige anledninger? Kanskje det er forholdet til hunden din som får deg til å rulle rundt i gresset på jakt etter den perfekte vinkel. Uansett hva det måtte være, finn din muse og la den inspirere dine fotografdrømmer.

Ha alltid med deg kamera eller mobil

“Det beste kameraet er det du har med deg.”

~ Chase Jarvis

Nå som du begynner å se verden som en fotograf, vil du begynne å legge merke til enda flere muligheter for å skape noe, hvor enn du går. Kanskje du er sammen med barna dine når de plutselig ser noe spesielt eller morsomt på vei til skolen. Kanskje du og din kjære er på vei til fjells og plutselig oppdager en glitrende regnbue på toppen. Du kan aldri vite når inspirasjonen slår til, så det er alltid lurt å ha et kamera med. Ha en mobil i lommen eller et kamera i vesken og du vil alltid være klar for å fange de store øyeblikkene.

Begrens fokuset

Nybegynner-fotografen har en tendens til å se hele scenen foran seg og vil prøver å fange alt med ett eller to knips. Men med litt mer erfaring så skjønner en ordtaket “the devil is in the details”. Øv på å bryte opp opplevelsene i en serie med bilder som forteller hele historier. For eksempel kan du bruke en vidvinkel-linse for å ta bildet og deretter zoome inn for å fange de elementene som forteller historien din. Hvis du fotograferer barnas bursdagsfest, prøv å fotografere detaljene på bursdagsantrekket (særlig hvis det er en fancy kjole!). Se om du kan fange øyeblikkene når de åpner gavene, eller når du tar fotoshoots av venner og familie. Noen ganger er det de minste tingene som forteller de største historiene.

Bli lysets beste venn

“Lys lager bilder. Omfavn lyset. Beundre det. Elsk det. Men fremfor alt, bli kjent med lyset. Bli kjent med det for alt det er verdt og du vil finne nøkkelen til fotografering.”

~ George Eastman

Ordet “fotografering” kommer fra de greske ordene φωτός (lys) og γραφή (tegning/maling). Dette oversettes bokstavelig talt som “tegning/maling med lys”. Så man kan trygt si at å forbedre fotografering handler om å eksperimentere med forskjellige lysscenarier. Kanskje det myke lyset fra soloppgang og solnedgang (kjent som de gyldne timene) er perfekt for å ta portretter av din kjære. Kanskje familiebildene dine vil se livligere ut hvis du tar dem på stranden i sterkt sollys. Eller hvorfor ikke bruke det diffuse lyset som kommer inn et bestemt vindu i huset ditt for å fotografere den nyfødte i all sin prakt. Bare husk at fotografering handler om å jakte på lyset!

Skap med selvtillit

Det er helt naturlig å føle seg litt dust når man går ute med kameraet, eller til og med mens man tar bilder med mobilen. Folk legger kanskje merke til deg og lurer på hva du tar bilder av – men ikke la det sette deg ut av spill. De er sikkert bare nysgjerrige, eller kanskje til og med veldig opptatte av fotografering selv. Enten du tar fashionbilder av det nye antrekket til vennen din, eller et actionbilde av barnet ditt på sykkelen, nyt prosessen og skap med selvtillit.

Sjekk ut flere gode råd og tips som vil inspirere deg når du skal fotografere på bloggen til fotoknudsen.

Kommentarer