Julestemning med stearinglys

1. Ta bilder fra utsiden

Gå ut før solen går ned og ta bilde av hjemmet ditt. Dersom du ikke har utelys, sett stearinlys i vinduet og ta bilder fra utsiden. Dette gir en følelse av et varmt, koselig hjem. Ikke glem å ta på deg jakke når du går ut i vinteren for å finne det perfekte julebildet. Bruk lengre lukketid, gjerne på stativ.

Fotografer julelysene utenfra

2. Julelys og gaver

Vi mener definitivt at julegaver under treet er verd et bilde eller to. For å øke den mystiske og spente følelsen julegaver fører med seg, plasser kameraet på gulvet. Plasser deg slik at du kan få med både julelys og gaver, og bruk gjerne zoom for å ta et uttsnittsbilde. En ting til – ikke glem å ta bilder av de (forhåpentligvis) overraskede ansiktene når gavene blir åpnet. Er du heldig, får du fanget et ansikt som skinner sterkere enn julelysene!

JUlegaver under treet

3. Fang stearinlysene

Fokus: En flamme er vanskelig å få i fokus, ettersom den er i konstant bevegelse. Det kan være lurt å stille fokus på veken da den er mer stabil.

Eksponering: Måler du lyset direkte på flammen, vil omgivelsene fort bli mørke. Måler du lyset på omgivelsene, vil flammen derimot bli overeksponert og se ut som en hvit flekk. Her må du prøve og feile, for å finne ut hva som er best. Du vil naturligvis også trenge stativ eller noe annet stødig å lene kameraet mot. Ild gir lite lys, og du vil derfor behøve lang lukkertid.

Hvitbalanse: Stearinlys avgir et varmt og gult lys, og mange ønsker å beholde dette i bildene for å gjengi stemningen. Dessverre er ikke kameraets hvitbalanse alltid enig i dette. Bruker du auto-funksjonen kan kameraet ønske å korrigere hvitbalansen slik at fargene blir teknisk korrekte. For å unngå dette bør du eksperimentere med de ulike hvitbalansene til du finner en du liker.

Stearinlys skaper en helg egen, magisk atmosfære i juletiden. Slik fanger du best stearinlys på bilder:

Still inn kamera i “AV”-modus (Canon) eller “A”-modus (Nikon). Plasser kamera på et stabilt underlag Sett blenderverdien så lavt som mulig (i bildet under ble det brukt en blenderverdi på F3,5) Veg et av lysene som fokuspungt (ikke fokuser på flammen), og zoom inn. Dette reduserer dybdeskarpheten, og holder det valgte starinlyset i fokus, mens de andre brenner i bakgrunnen.

Julelys

4. Ikke glem det nydekkede bordet

Ofte glemmer man å forevige den nydekkede, pyntede bordsettingen før julemiddagem kommer på bordet. Husk derfor å ta et bilde før alle setter seg til bords.

Fotografer julebordet

5. Vær kreativ

Denne type slørete bildeeffekt som er vel kjent for de fleste fotografer, kan brukes til alle andledninger, og da spesielt jul. Har du noen gang lurt på hvordan man får tatt slike bilder? Svaret er enkelt, sett blenderverdien så lav som mulig (for eksempel lavt f-nummer F2,8) og ikke fokuser på bildet. Slike bilder utgjør perfekte bakgrunnsbilder i en fotobok.

Kreativ julelys

Kommentarer