Et bilde av ei lita jente i en rosa regnfrakk som står på en sti på en regnfull dag. Bildet er innrammet av et datavindu, med et filnavn i øverste høyre hjørne.

Når du har bildene dine lagret på mange ulike steder og ikke har noe konsekvent system for filnavn, kan det være tidkrevende å lete gjennom dem. Men ved å bruke noen få enkle systemer når du gir navn til filene dine, blir det mye enklere å gjenfinne bildene du elsker. Og det vil også gjøre det mye enklere å lage den neste fotoboken din fra fotoknudsen.

Hvorfor er det viktig å gi navn til filene dine?

En kvinne i gul genser som sitter ved skrivebordet sitt og ser på en laptop.

Det er morsomt og enkelt å lage sine egne fotobøker fra fotoknudsen. Men hvis bildene dine er dårlig organisert kan det hende at du ender opp med å bruke mer tid på å lete i uryddige filer enn på den kreative delen. For å gjøre det enda morsommere å lage fotobøker, ta en storopprydning på enheten eller laptopen din og få orden på filene dine. Hvis du sørger for at alle filene er lagret på et og samme sted, med konsekvente navn og sikkerhetskopier, kommer det neste fotoprosjektet ditt til å være unnagjort på et øyeblikk.

Filbehandling på en enkel måte

To hender som blar i en eske med pent organiserte papirmapper.

Å gi navn til bilder er en enkel måte å gruppere dem på. Enten de er basert på dato, sted, tema eller stil, kan du lage samlinger av bildene dine som du kan sette direkte inne i en fotobok. I denne guiden forteller vi mer om filgruppering og hvorfor det er viktig.

Hvis du har ryddige filer med liknende navnesystemer, vises de i kronologisk rekkefølge og du kan enkelt se gjennom dem for å finne det du trenger. Du kan også søke etter filer ved å bruke nøkkelord og finne bilder som har liknende temaer eller som er fra den samme anledningen.

Velg et navnesystem som passer for deg.

Et bilde av en familie som sitter smilende ute i gresset. Bildet er innrammet av et datavindu, med filnavnet 2019-08-12-familieutflukt i øverste høyre hjørne.

Du må finne et navnesystem for fungerer for deg. Det finnes ingen regler for hvordan du lager et navnesystem for filene dine, men husk at du må være konsekvent og bruke det samme systemet for alle bildene dine.

Vi foreslår å bruke et system som starter slik: YYYY-MM-DD

På denne måten vil alle bildene dine lagres i kronologisk rekkefølge, noe som kan være veldig nyttig når du skal lage en fotobox. Og hvis du flytter bildene dine fra en mappe til en annen, vil de forstatt vises som på en tidslinje.

For å gjøre det enda enklere å kjenne igjen bildene dine fra en liste, foreslår vi at du legger til flere detaljer i bildenavnene. Prøv noe som likner på dette: YYYY-MM-DD-Sted-Motiv

Slik navngir du filene i batcher

To hender som skriver på en laptop. Personen sitter ved et skrivebord, med en kopp kaffe, en skriveblokk og en telefon ved siden av laptopen.

Hver gang du laster opp nye bilder, gi dem navn slik at mappene dine blir konsekvente. Du kan gjøre denne prosessen enda enklere ved å navngi filene i batcher. Her er noen tips til hvordan du gjør dette på Windows, Mac og Android-enheter.

Hvis du har flere filer fra den samme anledningen, for eksempel din venns bryllup eller den siste sommerferien din, og filnavnene ikke trenger å være så varierte, kan du prøve dette.

Hvordan navngi filene i batcher i Windows

 • Sørg for at alle bildene du vil navngi er i en mappe.
 • Velg alle bildefilene du trenger: Du kan klikke og dra, holde nede “Ctrl” menst du klikker på flere filer eller klikke på den første filen, holde “Shift”-tasten nede og så klikke på den nederste filen for å velge flere filer etter hverandre.
 • Deretter kan du gi navn til batchen ved å høyreklikke og velge “Gi nytt navn” i menyen eller du kan klikke på fanen “hjem” øverst i vinduet og på “gi nytt navn” der.
 • Når du skriver inn et nytt navn på en fil og trykker på “enter” eller klikker et annet sted i vinduet, vil navnet bli kopiert til alle filene du valgte. For at du skal kunne se forskjell på filene, vil du se at det på slutten av filnavnet står et nummer i parentes.

Hvordan navngi filene i batcher på Mac

 • Gå “finder” og velg filene du vil endre navn på. Du kan klikke og dra for å markere filene, holde nede “Command”-tasten og deretter klikke på flere filer, eller klikke på den første filen, holde nede “Shift”-tasten og så klikke på den siste filen for å velge flere filer etter hverandre.
 • Høyreklikk eller hold nede “Command” og klikk på filutvalget. Klikk deretter på “Gi nytt navn til X elementer”.
 • I boksen som dukker opp, velg “erstatt tekst” fra nedtrekksmenyen.
 • I boksen som heter “erstatt med”, skriver du inn det nye filnavnet før du klikker på “Gi nytt navn”. Navnet blir nå kopiert til alle filene men hver fil vil også få et nummer etter filnavnet.

Hvordan navngi filene i batcher på Android-enheter

En mann som ligger på en sofa og ser gjennom bildene på mobilen sin.

En av de enkleste måtene å endre navn på filer i batcher på Android-enheter er å laste ned en gratis app, for eksempel ES File Explorer. Du må velge den appen som passer best for deg, men her kommer en rask trinn-for-trinn forklaring av hvordan du bruker ES File Explorer.

 • Last ned ES File Explorer fra Google Play, og åpne appen.
 • Gå til mappen med de aktuelle filene og trykk på filene du vil navngi. Du vil se at de filene du har valgt er markert med en grønn hake.
 • Trykk på “Endre navn” nederst på skjermen. Du vil se en pop-up-boks med to alternativer for navneendring: “nummer” og “originalt filnavn”.
 • “Nummer” lar deg legge til tekst og tall på slutten av det originale filnavnet, mens “originalt filnavn” lar deg endre informasjonen som kommer før det originale filnavnet.
 • Trykk på “OK” når du er ferdig

Dette er bare noen forslag til hvordan du kan navngi bildefilene dine. Du trenger ikke å følge dette navnesystemet , men sørg for at du er konsekvent med de navnesystemene som du bruker

For flere tips om hvordan du kan lagre og organisere bildene dine sjekk ut våre guider om bildeorganisering, hvor du vil finne mange trinn-for-trinn metoder som hjelper deg med å lage nydelige fotobøker på null komma nix.

lage din egen fotobok

Kommentarer