13 Europeiske julemarked du kan fjerne fra listen over ting du ønsker å gjøre

Av Fotoknudsen 23. november 2017

Kaldt vær, varm drikke, glitrende lys. Det er noe magisk over julemarked. Her er vår liste over de beste.

En av de fantastiske tingene ved å bo i Europa, er alle julemarked som er spredt utover kontinentet i desember.

Fra Praha til Edinburgh, og Dresden til Tallinn, vi har plukket ut de  beste som du ikke vil gå glipp av. Vi har også lagt til grunnleggende informasjon om åpningstider slik at du kan planlegge reisen bedre.

I tillegg til nydelig mat og drikke og alle de vakre håndverks- og pyntegjenstandene, er julemarked et fantastisk sted hvor du kan dra frem din indre fotograf og være kreativ når du tar bilder.

Les våre tips og triks for å få ideer til fotografering, og se etter spesifikke fotograferingsråd nedenfor.

Edinburgh – Julemarked

Shopping, fornøyelsesparkattraksjoner, gå på skøyter og julenissens grotte vil hindre barna i å kjede seg på det største julemarkedet i Skottland. Det er også åpent i løpet av den berømte Hogmanay-feiringen slik at du kan ringe 2018 inn.

undefined

Hvis det bare er én ting du må gjøre på julemarkedet i Edinburgh… Ta en tur gjennom det kalde Skottland for et iseventyr. Du vil gå gjennom en sti av livaktige isskulpturer i minus 10 grader. Kle godt på deg!

Grunnleggende informasjon

 • Sted: East Princes Street Gardens
 • Åpningstider: 18. november – 6. januar

Bath – Julemarked

Bath er Englands mest berømte georgianske by som er verdt et besøk, og julemarkedet i Abbey Chambers bidrar til sjarmen. 200 lysende hytter selger alt fra mat til drikke, håndlagede gaver og kalenderen er spekket med arrangementer som gjør det til noe mer enn bare et marked.

Europeiske-julemarked-bath

Hvis det bare er én ting du må gjøre på Wiener Christmas Market i Bath… Bestill en gjør-det-selv-aktivitet for barna. Barn mellom 5-10 år kan lære å lage juledekorasjoner mens du er opptatt med deilig shopping.

Grunnleggende informasjon

 • Sted: Abbey Chambers
 • Åpningstider: 23. november – 10. desember

London – Winter Wonderland

I det sør-østlige hjørnet av Hyde Park organiseres det hver jul Londons Winter Wonderland. Dette er julen på steroider med blinkende lys, ølhaller og høy musikk. Det er garantert en av de mer brautende markedene, men vi liker det likevel.

undefined

Hvis det bare er én ting du må gjøre på julemarkedet Winter Wonderland i London… Sett deg i pariserhjulet og ta bilder av alle lysene, folkemengden og parken ovenfra. Les våre fotograferingstips for Bokeh, og ta et magisk bilde.

Grunnleggende informasjon

 • Sted: Hyde Park
 • Åpningstider: 17. november – 1. januar

Frankfurt – Weihnachtsmarkt

Innbyggerne i Frankfurt er, med rette, stolte over det vakre julemarkedet. Det er en fornøyelse å besøke Römerberg og Paulsplatz, som er bakteppe til markedet, samt å se det enorme juletreet og de forseggjorte gavene.

Europeiske-julemarked-frankfurt

Hvis det bare er én ting du må gjøre på Weihnachtsmarkt i Frankfurt… Skaff deg et dekorativt gluhwein-krus. Hvert julemarked i Tyskland har sitt eget, så nå kan du starte en samling.

Grunnleggende informasjon

 • Sted: Paulsplatz
 • Åpningstider: 27. november – 22. desember

Strasbourg – Christkindelsmärik

Dette julemarkedet ble grunnlagt i 1570, og er en av de eldste i Europa. Denne franske byen som ligger på grensen til Tyskland er kjent for sin middelalderarkitektur og alsassisk stil. Hvert år fylles Place Broglie med Christkindelsmärik og gjør torget enda vakrere og sjarmerende enn resten av året.

undefined

Hvis det bare er én ting du må gjøre på Christkindelsmärik i Strasbourg… Benytt deg av de billedskjønne omgivelsene og ta bilder av trehyttene. Hvis vi bare kunne ha vært i stand til å fange den nydelige duften av nystekte kastanjer.

Grunnleggende informasjon

 • Sted: Place Broglie
 • Åpningstider: 24. november – 24. desember

Basel – Julemarked

Dette er Sveits’ største julemarked, og det foregår mange ulike arrangementer gjennom hele julen, samt at det er vertskap for utstillinger i byens museer. Dette gjør en helg i Basel i desember til et perfekt kulturelt miniavbrekk. Med over 180 boder er det heller ikke mangel på shoppingmuligheter.

Europeiske-julemarked-basel

Hvis det bare er én ting du må gjøre på julemarkedet i Basel… Besøk juleeventyrskogen, og delta i morsomme gjør-det-selv-aktiviteter og drikk deilig kakao.

Grunnleggende informasjon

 • Sted: Barfüsserplatz og Münsterplatz
 • Åpningstider: 23. november – 23. desember

Zurich – Christkindlimarkt

Dette er det største innendørsjulemarkedet i Europa, og her er du i ly uansett vær! Serveringsområdet ligger på en plattform slik at du har oversikt over markedet og det berømte og underholdende julelysshowet.

undefined

Hvis det bare er én ting du må gjøre på julemarkedet i Zürich… Ta bilde av det imponerende juletreet som ruver over markedet og som har over 7 000 julepynt i krystall.

Grunnleggende informasjon

 • Sted: Hovedtogstasjonen
 • Åpningstider: 23. november – 24. desember

Salzburg – Christkindlmarkt

Mozarts hjemby vet hvordan de skal gjøre stas på byen, og julemarkedet er intet unntak.  Det starter i slutten av november og varer helt til 2. juledag. Her er kalenderen spekket med flotte kulturelle arrangementer, gastronomiske delikatesser, glitrende julepynt og -lys i fleng.

Europeiske-julemarked-salzburg

Hvis det bare er én ting du må gjøre på Christkindlmarkt i Salzburg… Se på nettstedet deres før du tar turen til markedet, slik at du får med deg noen av de flotte arrangementene. Det er over 50 arrangementer gjennom hele desember!

Grunnleggende informasjon

 • Sted: Torget foran katedralen
 • Åpningstider: 23. november – 26. desember

Wien – Wiener Christkindlmarkt

Noen mener kanskje at små marked, med mindre mennesker, spredt utover byen er de du skal se etter, men for ren fornøyelses skyld elsker vi Wiener Christkindlmarkt på Rathausplatz. Se for deg folk som synger julesanger, går på skøyter og flere gaver du noensinne vil være i stand til å pakke inn. Det er dette julemarked handler om.

Europeiske-julemarked-vienna

Hvis det bare er én ting du må gjøre på Wiener Christkindlmarkt i Wien… Lei skøyter og begi deg ut på skøytebanen. Det vil være flust av muligheter til å ta bilder i full aksjon.

Grunnleggende informasjon

 • Sted: Rathausplatz
 • Åpningstider: 17. november – 26. desember

Budapest – Julemesse og vinterfestival

I de senere årene har hovedstaden i Ungarn har blitt et populært reisemål, som igjen har ført til at julemarkedet har blitt satt på kartet. Det ligger i hjertet av byen, og består av små trehytter som gir et billedskjønt preg på omgivelsene. Se etter tradisjonell ungarsk mat.

Europeiske-julemarked-budapest

Hvis det bare er én ting du må gjøre på julemessen og vinterfestivalen i Budapest… Styr unna tradisjonell julemat en finner på julemarkedene, og gå heller for noe typisk ungarsk. Du vil finne stekt svineknoke, fylt kål servert i brød og til og med gryterett med testikler fra hane.

Grunnleggende informasjon

 • Sted: Vörösmarty torg
 • Åpningstider: 10. november – 31. desember

Praha – Julemarked

Dette er antakeligvis en av de mest berømte julemarkedene i verden. Mange har julemarkedet i Praha på ønskelisten. Det befinner seg på torget i gamlebyen med hundrevis av boder, her finner du alt for å oppfylle alle ønskelistene til jul. Den er også åpen på 1. juledag. Perfekt når du ikke ønsker å være hjemme i julen. Europeiske-julemarked-praha

Hvis det bare er én ting du må gjøre på julemarkedet i Praha… Dra dit på kvelden for å overvære torget i gamlebyen bli lyst opp i full julestemning, samt et enormt juletre med tusenvis av lys.

Grunnleggende informasjon

 • Sted: Staroměstské Náměstí (torget i gamlebyen)
 • Åpningstider: 2. – 23. desember

Dresden – Striezelmarkt

Det er flere europeiske julemarked som strides om tittelen som det eldste, og mange tror at julemarkedet i Dresden, som ble grunnlagt i 1434, stikker av med seieren. Det er åpent i hele desember, og det er mange som reiser fra fjernt og nært til dette verdensberømte julemarkedet. Du kan se verdens største nøtteknekker (ja, faktisk) som ruver over folkemengden, de har også den høyeste julepyramiden.

Europeiske-julemarked-dresden

Hvis det bare er én ting du må gjøre på Striezelmarkt i Dresden… Ta deg en bit Stollen (Streizel)-kake. Denne mektige kaken med tørket frukt og marsipan er en klassiker i tysk jul.

Grunnleggende informasjon

 • Sted: Altmarkt Platz
 • Åpningstider: 29. november – 24. desember

Tallinn – Julemarked

Glem det stiligste eller det største – julemarkedet i Tallinn kan skryte av noe helt annet – et juletre som har stått på nøyaktig samme sted hvert år på rådhusplassen siden 1441. Det gjør det offisielt til det første juletreet noensinne som har blitt vist fram i Europa. I tillegg kan du forvente deg de vanlige julegavene og tradisjonell  estisk mat.

Europeiske-julemarked-tallinn

Hvis det bare er én ting du må gjøre på julemarkedet i Tallinn… Hvis du drar sent i desember eller tidlig i januar er det stor sjanse for at du vil se litt snø. Dra tidlig om morgenen for å unngå store folkemengder, og ta bilder av det snølagte markedet.

Grunnleggende informasjon

 • Sted: Raekoja plats (rådhusplassen)
 • Åpningstider: 17. november – 6. januar

Når du har besøkt alle julemarkedene og tatt flust av bilder kan du lage et nydelig fotoprodukt som bevarer minnene.

Hvorfor ikke lage en fotobok som du spesielt vier til julemarked, eller velge ut et favorittbilde og lage en veggdekor eller fremkalle bildet.

Du kan også poste bildene på sosiale medier og bruke hashtaggen #fotoknudsen slik at vi kan se hvor du har vært.

Det er ikke mulig å besøke alle disse markedene alene, bruk ikonene nedenfor og del denne bloggposten med venner og familie ved slik at også de får lyst til å bli med.