Når det er skyfritt, luften er klar og kameraet er oppladet, er det perfekte tidspunkt å dra ut og ta noen bilder. Vinteren presenterer mange vakre øyeblikk … snø, is og vintersport er alle gode fotomuligheter.

Men det kan være vanskelig å fange skjønnheten i den kaldeste sesongen på bare et bilde. Vi har satt sammen 7 tips til utendørs vinterfotografering som gjør at du tar bilder som en profesjonell.

Holder batteriene varme og utstyret tørt

Uanset om du bruker et kamera eller mobilen din, er det viktig å ta vare på utstyret.

Lave temperaturer reduserer effektiviteten til batteriene dine, så vær sikker på at du tar med ekstra batterier hvis du ikke skal ende opp med et kamera som ikke kan brukes.

Hold utstyret ditt tørt. Selv om mange kamera tåler litt snø eller fuktighet, er det ingen grunn til å ikke være forsiktig (og ta med noen tøystykker og en vanntett bag). Og med det samme du er i gang, kan du også ta med et par filter.  Selv om det ikke alltid er nødvendig eller kan brukes, kan filter gjøre at bildene dine blir enda mer imponerende.

Et polariseringsfilter kan gjøre underverker på en klar vinterdag, som gjør himmelen blåere og viser flere detaljer.

Et svart-hvitt-filter på en grå dag kan forsterke følelsene i et utsnitt og gi det liv.

Pass på lyset

Velg det tidspunktet på dagen som passer best til de bildene du vil ta.

Soloppgang og solnedgang gir ekstra farger til en utsikt som ellers kunne vært litt for monoton. Sjekk tidspunktene for solnedgang og soloppgang på nettet slik at du ikke går glipp av øyeblikkene – spesielt hvis du liker landskap som tar pusten fra en.

Det er ingen grunn til å stoppe med å ta bilder selv om solen står midt på himmelen. Solen som skinner på en snøbrettkjører mitt i svevet gjør bildet ditt dynamisk og spesielt.

Utnytt en grå dag til å skape spennende farger. Alle klare farger kommer til å forsterkes og du får noen kunstaktige bilder.

Eksperimenter med action-bilder

Uansett om du suser nedover løypene sammen med slalomentusiaster, eller går gjennom skogen i et avslappet tempo, er det viktig å vite hvordan du skal ta bilder av bevegelse.

For å fryse øyeblikk når det går fort, må du bruker en kort lukkerhastighet. Prøv noe som er over 1/500-del av et sekund, selv om 1/1000-del av et sekund er bedre hvis det er nok lys. Husk at kort lukkerhastighet gjør at bildene blir mørkere.

For å bøte på dette kan du kompensere for eksponeringen eller sette opp ISO-verdien. Prøv forskjellig innstillinger helt til du ser hva som fungerer for deg.

Gå så nærme du kan

Du får mer imponerende bilder hvis du går nærmere på bevegelsen. Det er også smart å tenke på vinklene dine.

Bruk en vidvinkellinse og gå så nærme du kan for å få de mest dramatiske bildene i løypene. Studer menneskene du vil ta bilde av, tenk på utsnittene og bakgrunnen din, snakk med mennesker som gjør spennende ting. På denne måten får du informasjon om hva de holder på med og kanskje får du noen nye venner.

Ikke ta et raskt snapshot når du kan ta det beste mulige bildet du kan forestille deg. Det tar kanskje hundre bilder før du når det, men det er verdt det.

Kikk etter det uventede

Vurder elementer som kan gjøre bildet ditt mer spennende. Bakgrunner, skygger, folk. Men vurder også det helt enkle. Det er noen ganger de bildene som blir de beste.

En kopp med dampende kakao i forgrunnen med iskledd åskam i  bakgrunnen kan legge til nye lag i historien bildet ditt forteller.

Det enkle fungerer også…. uberørte snøkledde bakker med et enkelt elegant skispor kan fungere like godt.

Kontroller eksponeringen

Dette er et kamera-tricks som profesjonelle fotografer bruker og det kommer til å go bildene dine det lille ekstra.

Juster eksponeringen manuelt. Målesystemet på kameraet ditt kommer mest sannsynligvis til å gjøre  lik at de hvite løypene og bomullskyene  ser grå ut. Det kan være akkurat slik du vil ha det, men i de fleste tilfeller vil du nok at snøen skal se hvit ut.

Hvis du overeksponerer litt, sørger du for at snøen i bildene dine ser helt riktige ut.

Hold deg varm og ha det morsomt!

Det viktigste av alt, er at du skal ha det morsomt så sørg for at du holder deg varm og har det behagelig, ta med noe å spise og noe varmt å drikke.

Så snart du har kommet hjem og har fått varmen, del de utendørs vinterbildene dine med oss på sosiale medier med emnetaggen #fotoknudsen og se om du kommer med på instagram-strømmen vår.

Du kunne også lage et fotoprodukt av bildene… finn de beste og sett de i en fotobok eller fremkall de beste bildene og sett det på veggen din.

Del denne bloggposten med venner og familie ved bruk av ikonene under. På denne måten kan du oppfordre  andrefolk til å dra utendørs og ta bilder de også.

Kommentarer
Emner: