Et vinterbilde av en snøkledd by om kvelden.

Det er noe spesielt med en frisk rusletur ute eller en skitur i løypene som får oss til å se etter kameraet. Vinteren gir oss så mange fantastiske fotomuligheter, enten det er action-fylte bilder i slalombakken eller glitrende snø under lek med barna. For å være sikker på at du får med deg de beste øyeblikkene i denne kalde sesongen har vi satt sammen syv fotograferingstips som hjelper deg med å ta bilder som en proff. Du vil raskt ha nok av materiale til å lage en fotoknudsen-fotobok.

Ta vare på fotoutstyret ditt

Et bilde av en kvinne i parka som tar et bilde med et DSLR-kamera.

Uansett om du tar bilder i kulden med et DSLR-kamera eller mobilen er det viktig at du tar vare på utstyret ditt. Lave temperaturer kan redusere batteritiden, sørg derfor å ha med deg ekstra batterier til kameraet eller hold mobilen varm og tørr.

For å være ekstra forsiktig er det lurt å ha en vanntett pose for å holde utstyret tørt, ta også med et håndkle for å være på den sikre siden.

Pass på lyset

Et bilde av Amsterdam på en lys vinterdag med en rekke av sykler ved siden av kanalen som er dekket av snø.

Du kan ta mange bilder i ulike vinterlys, spesialt under solnedgang og soloppgang. Det vil tilføre et nydelig fargespill i bildene. Når solen står lavt på himmelen og det likevel er lyst har du et ideelt tidspunkt på å ta landskapsbilder. I den gylne timen kan du bruke lange skygger og varmt lys for å ta flotte øyeblikksbilder. Sjekk tidspunktet for solnedgang og -oppgang før du går ut slik at du ikke går glipp av morgen- og kveldslyset.

Når solen står høyt på himmelen er det perfekt å ta øyeblikksbilder fra ski- eller snowboardferien. Hvis du er ute og går tur på en grå dag kan du også benytte deg av det samme lyset. Det grå været vil få de sterke fargene til å skille seg godt ut slik at du får noen nydelige bilder av barna i fargerike vinterklær.

Eksperimenter med action-bilder

Bilde av en liten gutt som leker i snøen, det er like før han kaster en snøball mot kameraet, en kvinne er i bakgrunnen, også klar til å hive en snøball.

Enten du er i slalomløypen eller har en snøballkamp med barna kan du ta fantastiske action-bilder med noen kamerateknikker.

For å fryse en snøball som fyker gjennom luften eller en skiløper i fullfart kan du endre lukkerhastigheten. Det er det lettest å gjøre på et DSLR-kamera, det er ikke alle smarttelefoner som har denne funksjonen. Prøv deg med en lukkerhastighet på 1/500 i sekundet, sørg samtidig for at du ikke undereksponerer bildet, da vil det bli for mørkt. Hvis bildene blir for mørke kan du øke ISO-verdien på enkelte kameraer.

Prøv ulike innstillinger helt til du får den effekten du ønsker. Hvis du trenger flere råd om hvordan du tar bilder med ulike lukkerhastigheter gir vi deg her flere praktiske tips.

Ta noen koselige nærbilder

Et nærbilde av en brun, hvit og svart valp som leker ute i snøen.

For å ta søte nærbilder om vinteren kan du bevege deg mot subjektet så nærme som mulig. Du kan utforske ferdighetene dine til å ta bilder av kjæledyr eller ta de mest sjarmerende bildene av barna i snøen slik at du senere kan lage en fotobok av alle de koselige øyeblikkene.

Ikke glem at når du bruker et vidvinkelobjektiv kan det forvrenge subjektet når du er for nærme. Derfor er det lurt å ta bildene på ulike avstander for å få det perfekte nærbildet.

Ta bilde vinteren i byen

Et rødt metallrekkverk med istapper.

En vinterhelg er det perfekte tidspunktet for å øve seg på å ta bybilder. Du kan fange snøkledde gater, blinkende vinterlys om kvelden eller en frossen fontene som du kan legge til i den neste fotoboken din. Hvis du liker å ta gatebilder kan du benytte deg av høykontrastlys som du kan legge til i bildesamlingen din. Når du er på en liten ferietur med familien kan du ta søte bilder av barna som varmer seg med en varm kopp med kakao etter en lang dag utendørs.

Lek deg med eksponering

Et bilde av snøen som faller over London om kvelden, Big Ben er litt uskarp i bakgrunnen og London Eye befinner seg i venstre hjørne.

Vinteren gir oss ulike lysforhold og det er det perfekte tidspunktet for å utforske eksponering. Eksponering regulerer hvor mørkt eller lyst et bilde blir, og med et DSLR-kamera kan du justere dette manuelt etter lyset.

Overeksponering betyr at det er for mye lys i bildet, undereksponering betyr derimot at det er veldig mørkt. På kameraet ditt kan du endre lysmengden som kommer inn via objektivet ved å justere lukkerhastigheten eller blenderåpningen. Hvis du har et motiv som er veldig lyst, som f.eks. et snøkledd fjell i solskinn, kan du velge en kortere eksponeringstid, det vil føre til mindre lys i bildet. Hvis motivet er mørkere kan du velge en lenger eksponeringstid slik at mer lys trenger inn.

For mer informasjon om eksponering kan du lese vår introduksjon til fotografering eller vår guide om lukkerhastighet slik at du kan utforske nye teknikker.

Gjenopplev de beste familieøyeblikkene

Et bilde av en mann og en kvinne som klemmer hverandre på en snølagt tur i skogen sammen med et lite barn.

Vinteren er fylt med spesielle øyeblikk sammen med familien, som f.eks. aketurer med smårollingene eller de aller første skiturene. Med så mange morsomme aktiviteter på kortene er det perfekte øyeblikk som du vil elske å se om og om igjen. Hvorfor ikke ta noen overraskende øyeblikksbilder av alle sammen samlet?

Neste gang dere er ute samlet kan du ta et spontant bilde av alle sammen. Du må kanskje eksperimentere med lukkerhastigheten mens du er i gang fordi lavt lys kan gjøre det vanskeligere å fange de små skrå blikkene eller overraskende øyeblikk med høy lukkerhastighet.

Vi håper disse tipsene vil hjelpe deg å fange nydelige vintermotiver. Kle godt på deg, hold kamerautstyret tørt og gjør deg klar til å ta fantastiske bilder som du vil glede deg over i lang tid. Og når du har fanget de fineste skibildene og tatt bilder av morsomme snøballkampene kan du lage en fotoknudsen-fotobok som du kan legge til i bokhyllen.

Vet du om noen fotografspirer som ønsker vinterfotograferingstips? Del denne bloggposten med dem ved å klikke på ikonene nedenfor.

Kommentarer
Emner: