Enten du liker å ta portretter av venner eller fremmede på gaten, her er noen enkle tips for å hjelpe deg med posering av modellene og få dem til å føle seg mer komfortable under fotoseansen.

Bli kjent med motivet ditt før du begynner å fotografere

Å ta portretter handler om å fange en persons karakter og naturlige skjønnhet, men folk føler seg ikke alltid “naturlige” når noen retter kameraet mot dem. Derfor bør ditt første mål som portrettfotograf være å bygge relasjon til modellen. Ta en pause og prat med dem om hva du vil oppnå. Gi komplimenter for noe du liker med dem, for eksempel frisyren eller antrekket, og begynn rolig å ta bilder mens de fortsatt sitter (det er mindre skremmende enn å stå, ettersom de fleste ikke vet hvordan de skal posere). Selv om du fotograferer et familiemedlem eller en venn du kjenner veldig godt, gjør det på en rolig måte, i stedet for å plutselig ta fram kameraet eller mobilen og klikke i vei.

Kommuniser og samarbeid med modellen din mens du fotograferer

Enten du fotograferer barnet ditt på bursdagen eller moren til din beste venn i et bryllup, få modellen din til å føle seg mer komfortabel og involvert ved å dele tanker og ideer underveis. Ved å kommunisere tydelig vil de kunne få en følelse av hva som vil fungere og ikke fungere, og samtidig samarbeide for at du skal få det som du ønsker. Gi positive tilbakemeldinger og komplimenter for å oppmuntre til mer av det du ønsker: ”Det er supert! Flott! Nydelig!”. Og i stedet for å være negativ, heller foreslå: “Hva om vi også prøver med noen få bilder der lyset er bedre? Hva om du snur kroppen din på denne måten?”. Vis dem gjerne bildene på baksiden av kameraet (eller mobilskjermen), slik at de kan se resultatene selv og føle seg som en del av prosessen.

Grunnleggende poseringer

Som fotograf er det din jobb å få modellene til å se bra ut og føle seg vel. Det kan du lære dem, og hjelpe dem med å utforske flatterende poseringer. Ha det gøy og ikke vær redd for å demonstrere poseringene. Her er en noen forslag for å komme i gang:

  • Be modellen om å stå (eller sitte) rett og trekke skuldrene tilbake. Dette vil gi lengre linjer og mer flatterende poseringer.
  • Bruk gjerne rekvisitter for å hjelpe modellen din til å føle seg mer komfortabel. Kanskje partneren din liker å lese, i så fall kan det føles mer naturlig med en bok eller et par lesebriller i hendene. Gi barnet ditt et leketøy mens du fotograferer det, eller foreslå at modellen leker med håret sitt. Alternativene er uendelige!
  • Prøv på forskjellige steder for å se hvor modellen føler seg mest komfortabel. Kanskje lene seg opp mot en vegg eller et tre, eller finn en benk eller kampestein å sitte på. Hvis du tar bildene hjemme, kan du prøve med trappen eller sofaen, eller gå inn i hagen. Målet er å eksperimentere til du finner det beste lyset og innstillingen for motivet ditt.
  • Ta bildene fra øyehøyde eller litt over, og be dem om å se direkte inn i linsen. Unngå å fotografere nedenfra, da disse vinklene kan være lite flatterende (selv om dette også kan få barn i superheltedrakter til å se både høyere og mer heroiske ut!).
  • Minn modellen på å trekke haken opp og fram for å fremheve kjevelinjen. Hvis de ikke forstår helt, beskriv det som “skilpaddehalsen” og demonstrer hvordan det ser ut. Dette er en morsom positur, og den er perfekt for portretter!
  • Løft modellens armer opp og bort fra siden av kroppen, slik at hendene sitter på hoftene (eller nede på ryggen). Dette er langt mer flatterende for de aller fleste, og er lett å få til.
  • Sørg for at du kan se irisene i modellens øyne og ikke bare det hvite. Du kan hjelpe dem med dette ved å si at de skal se på noe spesifikt bak kameraet. Poenget er at de ikke alltid trenger å se direkte inn i kameraet.
  • Vri motivets skuldre sidelengs slik at kroppen ikke vender kameraet mot fronten. Denne svake vinkelen gir mer dynamiske og flatterende portretter. Omvendt, hvis du vil få motivet til å se stort og kraftig ut, må du be dem om å se kameraet direkte.”

Spill litt musikk

Hvis du har anledning, hvorfor ikke spille litt musikk for å legge til en ekstra opplevelse til fotograferingen? Spør modellene dine hva de liker å høre på, og spill det høyt for å skape en morsom og livlig atmosfære. Barn vil elske det, og det vil de voksne også!

Gatefotografering – etikette for fotografering av fremmede

Vi møter alle interessante karakterer mens vi reiser eller utforsker våre egne byer, men det kan være litt skummelt å fotografere fremmede mennesker. Med riktig tilnærming kan det være veldig morsomt og givende. Hvis du støter på noen du vil fotografere, bare møt dem med et stort smil og presenter deg selv. Forklar hvorfor du synes de er interessante – kanskje du liker hatten deres eller synes de har en interessant look. Spør om de vil sette pris på at du tar et raskt bilde. Dette er nesten alltid en bedre idé enn å prøve å “stjele” et bilde uten å spørre om tillatelse. De fleste vil gjerne posere for et raskt bilde eller to. Prøv å gjøre det enkelt for ikke å ta for mye av tiden deres, og husk alltid å si takk.

Vær bevisst kroppsspråket ditt når du fotograferer

Ved å være åpen og skape en positiv, glad stemning, vil du få modellene dine til å føle seg mer avslappet og komfortabel foran kameraet. Dette gjelder spesielt når du tar gatebilder, men også når du prøver å ta bilder av venner og familiemedlemmer hjemme. Vær naturlig og ikke prøv å “skjule” kameraet ditt, da dette vil vekke folks mistanke og få dem til å føle at du gjør noe du ikke burde gjort. Bare smil mens du klikker i vei, og gjør det tydelig at du liker å ta bilder. Vis folk bildene dine underveis, og de vil snart synes det er like gøy som deg.

Portrett er en av de mest utfordrende formene for fotografering, men også en av de mest givende. Husk å ha det gøy med modellene dine og eksperimentere så mye som mulig for å øke kreativiteten din.

Kommentarer