Vi feirer historien til LGBTQI+ Pride

Av Fotoknudsen 7. juni 2024

Nå er Pride-måneden her! Bli kjent med den fargerike historien til LGBTQI+ Pride, fra Stonewall-opptøyene til våre dagers verdensomspennende feiringer. Feire det sterke og unike LGBTQI+-fellesskapet mens vi hyller reisen mot en mer inkluderende verden, og se våre beste tips til hvordan ta de beste Pride-bildene.

Pride er mer enn store parader; det er et sterkt uttrykk for LHBTQI+-fellesskapets reise mot likestilling, aksept og synlighet. Med sin lange historie med kamper for like rettigheter, er Pride-arrangementene i dag ofte fargerike festivaler for glade mennesker fra alle samfunnslag. Til ære for Pride-måneden, la oss se nærmere på opprinnelsen til Pride, dens utvikling opp gjennom årene, og hvorfor det er viktig at vi alle allierer oss i kampen for likestilling.

Hva er Pride?

Pride er en feiring av LGBTQI+-miljøets identiteter, prestasjoner og pågående kampsaker for likhet og aksept. Opprinnelsen til Pride slik vi kjenner den i dag, kan spores tilbake til Stonewall-opptøyene i 1969 i New York City. Disse opptøyene brøt ut som reaksjon på et politiangrep på Stonewall Inn, en populær homofil bar i Greenwich Village. Politiets voldelige og diskriminerende handlinger utløste en bølge av aktivisme innenfor LHBTQI+-miljøet. Etter seks dager med protester og sammenstøt med politiet, mobiliserte opptøyene aktivister som ga opphav til den moderne rettighetsbevegelsen LHBTQI+.

Selv om det ofte kuliminerer med en Pride-parade, er ikke Pride bare en enkeltstående begivenhet. Gjennom parader, festivaler og samfunnsarrangementer bringer Pride mennesker sammen for å feire mangfold, fremme inkludering og fortsette kampen for en verden der alle kan leve fritt og være seg selv.

Hvorfor valgte Pride regnbueflagget?

Regnbueflagget er et symbol på mangfold, inkludering og stolthet innenfor LGBTQI+-miljøet. Det ble designet av kunstneren og aktivisten Gilbert Baker i 1978, som igjen ble inspirert av Harvey Milk, en av de første folkevalgte som var åpen homofil i USA. Flagget hadde opprinnelig åtte striper, men på grunn av tilgjengeligheten på stoff, ble det etterhvert forenklet til seks striper.

I dag er regnbueflagget et ikonisk emblem for LGBTQI+-miljøet, og vaier stolt på Pride-arrangementer rundt om i hele verden. Det er flere moderne varianter av det klassiske regnbueflagget, nå også det nyeste Pride-flagget som inkluderer flere striper og en sirkel for å representere fargede personer så vel som de som identifiserer seg som transpersoner, kjønnsavvikende (GNC) eller ikke-binære.

Prides utvikling over hele verden

Pride-bevegelsen har utviklet seg globalt siden tidlig på 1970-tallet, og gjenspeiler fremgangen og den pågående kampen til LGBTQI+-miljøet. London var vertskap for det første europeiske Pride-arrangementet i 1972, og ble etterfulgt av Berlins første Christopher Street Day i 1979.

I 1990 skapte Johannesburg historie ved å være vertskap for Afrikas første Pride-parade, og denne dristige bekjentgjøringen i en region der LHBTQI+ sine rettigheter er svært begrenset, fremmet et økende krav om likestilling og aksept over hele kontinentet, til tross for den alvorlige forfølgelsen mange fortsatt står overfor.

I Asia begynte bevegelsen også å slå rot på 1990-tallet. Tokyo, Japan, var vertskap for sin første Pride-marsj i 1994, fulgt av Manila på Filippinene samme år. Taiwan, en leder innen LGBTQI+-rettigheter i Asia, var vertskap for den første Taipei Pride-paraden i 2003 og er nå den største Pride-marsjen i regionen. I India fant den første Pride-marsjen sted i Kolkata i 1999, kjent som Kolkata Rainbow Pride Walk.

Sør-Amerika opplevde sine Pride-milepæler på 1990-tallet. Buenos Aires, Argentina, holdt sin første Pride-marsj, Marcha del Orgullo, i 1992. São Paulo, Brasil, fulgte etter i 1997 og vokste til en av de største Pride-paradene i verden. En av historiens største Pride-parader fant faktisk sted i São Paulo i 2013, med rundt 5 millioner deltakere!

En feiring av glede og samhold

Dagens Pride-arrangementer er fargerike, mangfoldige feiringer som står for glede, samhørighet og inkludering. Ved å bringe mennesker i alle aldre, med forskjellige bakgrunner og identiteter sammen, er ikke dette bare en arena for aktivister, det er også tiden for å feire det rike mangfoldet i LHBTQI+-miljøet.

Som alle som har deltatt på et Pride-arrangement kan vitne om, er atmosfæren ofte elektrisk, fylt med latter, musikk og jubel når folk kommer sammen for å feire sitt autentiske jeg. Familier, venner og allierte deltar alle med stolthet i feiringen for å vise universell støtte til LGBTQI+-miljøet.

Fremgangsrike kamper

Legalisering av ekteskap med to av samme kjønn har vært en av de viktigste milepælene i kampen for LHBTQI+ sine rettigheter. Den representerer ikke bare anerkjennelsen av kjærlighet i alle dens former, men også avviklingen av diskriminerende lover som lenge har undertrykt LHBTQI+-miljøet. En reise som har vært preget av år med demonstrasjoner, felles parader og ubønnhørlige pådrivere.

Nederland var det første landet som tok dette historiske skrittet i 2001, og banet dermed vei for andre som fulgte etter. Denne sterke beslutningen inspirerte land rundt om i hele verden til å revurdere sine egne lover og holdninger til ekteskap av samme kjønn. Etter Nederland var det Belgia som legaliserte ekteskap av samme kjønn i 2003, og Spania i 2005 og Canada samme år.

I de påfølgende årene har også andre land sakte men sikkert sluttet seg til bevegelsen for likestilling. I 2006 ble Sør-Afrika det første afrikanske landet som legaliserte ekteskap av samme kjønn, og markerte samtidig en viktig seier på et kontinent der LHBTQI+-rettighetene er sterkt begrenset. Argentina ledet an i Sør-Amerika i 2010 og ble det første landet på kontinentet som anerkjente likekjønnet ekteskap. New Zealand skrev historie i Asia-Stillehavsregionen i 2013, etterfulgt av Taiwan i 2019, som ble den første i Asia som legaliserte ekteskap av samme kjønn.

Nå er det 37 land rundt om i verden som har legalisert ekteskap av samme kjønn, og disse juridiske hendelsene er viktige å feire. De er sterke påminnelser om alt som er oppnådd og viktigheten av å fortsette kampen.

Tips til fotografering av Pride-arrangementer

Fotografering har hatt en avgjørende rolle ved dokumentasjon av historien og utviklingen til LGBTQI+ Pride. Fra den spede begynnelsen med Stonewall-opptøyene til de siste årenes globale begivenheter, har både profesjonelle og amatørfotografer fanget LGBTQI+-fellesskapets ånd. Disse bildene tjener ikke bare som sterke påminnelser om fortiden, de vil også inspirere og utdanne fremtidige generasjoner.

Fotografering av Pride-arrangementer er en sterk måte å fange LHBTQI+-fellesskapets energi og mangfold på. Her er noen tips som vil hjelpe deg til å ta flotte bilder.

Ha respekt: Spør alltid om tillatelse før du tar bilde av noen. Respekter privatlivet og vær oppmerksom på konteksten, og sørg for at du ikke blander deg inn i personlige øyeblikk.

Fang detaljene: Fokuser på de små detaljene som gjør Pride unik, som de fargerike kostymene, flaggene og tilbehøret. Disse elementene forteller ofte en større historie om arrangementet.

Ta ærlige bilder: Noen av de beste bildene er de naturlige. Spontane bilder formidler ofte arrangementes atmosfære og ekte følelser.

Hold deg engasjert: Delta i arrangementet og vær en del av festen, og ikke bare en observatør. Å engasjere seg i arrangementet vil hjelpe deg med å ta mer autentiske og meningsfulle bilder.

Fremhev mangfoldet: Pride-arrangementer er en feiring av inkludering, så målet må være å fotografere et bredt spekter av mennesker med ulik bakgrunn og identitet.

Pride er en stor feiring av seire og en påminnelse om arbeidet som fortsatt må gjøres. Det er et rom hvor alle kan uttrykke sitt sanne jeg uten frykt, og fremme følelsen av tilhørighet og solidaritet.

Samholdet som vises på Pride-arrangementer sender et kraftig budskap ut i verden: at kjærlighet, mangfold og aksept er verdier som skal feires og opprettholdes. Gjennom disse feiringene fortsetter LGBTQI+-miljøet å inspirere til endring for å bygge et mer likestilt samfunn for alle.