Vi feirer 5 ikoniske, kvinnelige fotografer

Av Fotoknudsen 8. mars 2023

Disse fem kjente kvinnelige fotografene har gjennom sine kraftfulle bilder av konflikter og tankevekkende, konseptuelle selvportretter forvandlet den måten vi ser og engasjerer oss i verden rundt oss.

Helt siden 1800-tallet har kvinner demonstrert hvordan fotograferingsmediet kan gjøres både sterkere og mer avansert. Faktisk var det botaniker og fotograf Anna Atkins som først kom med ideen om å publisere et fotografi i en bok, og dette inspirerte verden til å tenke på andre ting som kanskje også kunne gjøres med denne kunstformen. Fra Vivian Maiers tidsdefinerende gatefotografi til Cindy Shermans stereotypiske selvportretter, her er fem kjente kvinnelige fotografer som har endret hvordan vi ser og forstår verden rundt oss.

1. Lynsey Addarios hardtslående fotojournalistikk

Pulitzer-prisvinner Lynsey Addario er en moderne, amerikansk fotojournalist. Hennes konfronterende, og ofte sjokkerende bilder, kaster lys over konflikter, humanitære kriser og kvinnespørsmål i Midtøsten og Afrika. Selv om Addario ikke hadde noen formell utdanning innen fotografering, gjorde hennes engasjement og besluttsomhet at hun ble ledende innen sitt felt. I 2015 ble hun i American Photo Magazine oppført som en av de fem mest innflytelsesrike fotografene de siste 25 årene. Ønsker du å bli kjent med Addarios kreative tilnærming til fotojournalistikk, sjekk ut hennes vakre, men likevel virkningsfulle bilde fra 2006, ‘Conflict on the Border of Chad and Sudan (Darfur)’, som skildrer utfordringene de sudanesiske flyktninger måtte overvinne for å sikre dagligdagse nødvendigheter som vann og ved. Ønsker du å lære mer om hennes kreative prosess? Hennes bestselgende memoarer fra New York Times, ‘It’s What I Do’, forklarer hvordan hun nærmer seg hvert eneste fotografi.

2. Annie Leibovitzs banebrytende portretter

Ingen liste over kjente kvinnelige fotografer ville vært komplett uten Annie Leibovitz’ navn. Hennes banebrytende karriere begynte i 1970 da hun ble bedt om å fotografere John Lennon for magasinet Rolling Stone. Etter bare tre år ble hun magasinets sjefsfotograf, takket være hardt arbeid og en sterk kreativ visjon. Og resten, som man sier, er historie. Leibovitz har tatt noen av de aller mest ikoniske portrettene opp gjennom tidene, alt fra Miley Cyrus til dronning Elizabeth II. Selv om disse bildene allerede er imponerende som de er, så er det hennes evne til å fange motivets personlighet og karakter i bildene som gjør disse portrettene så engasjerende. Hvis du er interessert i Leibovitzs arbeid, er samarbeidet hennes fra 1999 med Susan Sontag, ‘Women’, et flott sted å starte – og et perfekt eksempel på hvorfor hun hylles som fotograf og feministisk ikon.

3. Dorothea Langes grensesprengende dokumentarfotografier

Dorothea Langes ikoniske bilder av bønder som ble fordrevet under den store depresjonen, gjorde henne til en av tidenes mest kjente kvinnelige fotografer. Interessant nok betraktet Lange aldri fotografiene sine som kunst, men tenkte i stedet på dem som verktøy for å inspirere til sosial endring. Langes verk hylles for å omslutte amerikansk liv på 1930-tallet og hun demonstrerer hvor sterk effekt fotografering kan ha for forandringer. Lange var kjent for å snakke ærlig med motivene sine for å gjøre dem rolige, og hun tok ofte omfattende notater som ga mer kontekst til fotografiene sine. For å få et eksempel på hennes kraftige visuelle historiefortelling, se hennes “Daily Lineup”-bilde fra 1938 ovenfor, som bidro til å øke bevisstheten om hvordan afroamerikanere ble diskriminert på den tiden, spesielt i det segregerte syd.

4. Cindy Shermans stereotypiske selvportretter

Cindy Sherman er kjent for sine dristige og lekne selvportretter og hun skaper sære karakterer som legemliggjør og utfordrer utbredte stereotypier. Om det er en “ensom husmor” eller “forvirret elsker”, hvert av hennes bilder og karakterer fungerer som visuell oppfordring for å oppmuntre oss til å tenke og snakke dypere om kjønn, identitet og sosiale normer. Men hva skal du begynne med? Hennes mest kjente prosjekt, ‘Untitled Film Stills’, gir deg en god oversikt over arbeidet hennes som kunstner. Farget av hennes unike sans for humor, nostalgi og subtile provokasjoner, inviterer disse bildene deg til å stille spørsmål og til å komme med egne tolkninger.

5. Vivian Maiers sjangerdefinerende gatefotografering

Vivian Maier, vidt respektert som en av de store pionerene innen gatefotografering, tok over 100 000 bilder i hemmelighet, i løpet av sin 40 år lange karriere som barnepike. Faktisk delte aldri Maier arbeidet sitt i løpet av sitt liv – det var først etter hennes død i 2009, at verkene hennes ble oppdaget og anerkjent. Maiers ikoniske svart-hvitt-bilder skildrer scener fra hverdagen, samt kreative selvportretter som frakter deg tilbake til Chicago og New York på 60-, 70- og 80-tallet. Finn inspirasjon til din egen gatefotografering ved å dykke ned i Maiers dønn ærlige gateportretter, der hun bruker lys og skygge for å legge drama og atmosfære til bildene sine, og løfter dagliglivet til noe som er verdig et kunstgalleri.

Fikk du inspirasjon til å gyve løs selv? Finn kameraet ditt og gå i disse berømte kvinnenes fotspor! Sjekk ut denne introduksjonen til grunnleggende fotografering for flere tips.