Gode tips til flotte turbilder

Av Fotoknudsen 13. juli 2023

Fyll bilen opp med klær, kameraer og familie, og legg ut på en herlig biltur i sommer. Vi har laget en flott guide om hvordan du tar de beste bildene mens du er på tur med dine kjære, enten de nettopp er født eller i ferd med å vokse opp.

En kjølig bris som rusker deg i håret, solens varme stråler mot huden, og så langt øyet kan se, en strak veistrekning: finnes det noe bedre enn en uforglemmelig sommerferie? Det kan være en morsom helg ved sjøen eller en opplevelsesrik familieferie i utlandet. Sjekk ut våre tips til hvordan du kan ta flotte feriebilder og sørge for at du foreviger alle de beste øyeblikkene som vil gjøre denne sommeren uforglemmelig.

Fortell en historie

Det gamle uttrykket “et bilde forteller mer enn tusen ord” er noe vi ofte snakker om om hos fotoknudsen, og det er faktisk sant. Hvis ett bilde kan fortelle en historie, forestill deg kraften, følelsene og reisen du kan lage med en godt planlagt serie med blinkskudd. Når du tar bilder, prøv å kjenne på følelsene idet du tar dem. Hvis du tar et gruppebilde av familien eller et bilde av barna, husk at øyeblikket du fanger er en del av en mye større historie og at dette er en tur du vil huske når de blir eldre. Å ta en serie bilder av et motiv kan også gi deg mange redigeringsalternativer når du ser tilbake på bildene dine.

Sjekk innstillingene dine

Jo mer tid du bruker på kamerainnstillinger, jo mindre tid har du til å ta bildene. Det kan til og med bety at du går glipp av det perfekte øyeblikket (vi har alle vært der!). Før du starter turen, må du sjekke at du er godt kjent med utstyret ditt – spesielt hvis det er et nytt apparat du har kjøpt till ferien. Øv deg på ting som innstillinger for å fotografere landskaper eller gatebilder. Hvis du vil ta et raskt dykk inn i hva alle innstillingene på kameraet ditt kan gjøre, sjekk ut denne praktiske guiden vår her. Forsikre deg om at ikke noen fikler med kameraet ditt og endrer alt når du ikke ser det!

Tiden er på din side

Du bør aldri skynde deg for å ta et bilde. Uansett hva du skal ta bilde av, ta deg alltid god tid. Noen ganger bare blir det et bllinkskudd, andre ganger tar det litt tid. Men du vil aldri kunne få det til ved å skynde deg. Sørg alltid for å søke rundt i omgivelsene og bli kjent med ting som hvor lyset kommer fra. Ta familien med på en rundtur og sjekk omgivelsene, finn ut hvilke vinkler du kan bruke. Se etter kreative ideer for å fange blinkskuddet – er det noen kule refleksjoner eller skygger du kan bruke? Kan du få familien til å hjelpe deg med oppsettet?

Det handler om følelser

En biltur bør alltid handle om nye oppdagelser. Det skal være en tur der du og familien kan oppleve nye steder og kanskje møte nye venner. Du utforsker verden og blir bedre kjent med deg selv. Du må dokumentere alt du kommer over, enten det er stort eller smått. Ha alltid kameraet ditt med deg så du kan få flotte bilder av noe som fanger øyet ditt eller noe som overrasker deg.

Dokumenter milepælene

Når du skal ut på fototur med bilen, sørg for å fange alle milepælene på din vei. Som første gang barna dine ser havet, utsikten fra toppen av et fjell, et sted du har ønsket å besøke i årevis, et fasinerende historisk monument. Få bilder av navnene på byene du er innom, eller hotellene og Airbnb-ene du bor på. Alle disse tingene kan fungere som nye kapitler i historien om turen din og vil skape en flott ramme for de andre bildene dine.

Det er de små tingene som teller

Noen ganger er det bilder av de små, enkle tingene som gir liv og farge til historien din. En spontan lunsjstopp på en koselig restaurant på landet, et flott sandslott du passerer på stranden, et ærlig blinkskudd av dere alle som ler og tuller. Det er disse øyeblikkene som gir bilturen din det lille ekstra og som i tillegg skaper dette personlige preget som gjør bildene dine helt spesielle når du ser tilbake på dem.

Finn den beste tiden på dagen

Tiden på dagen er noe av det viktigste for å kunne knipse de beste bildene på bilturen. Tidlige morgener og sene ettermiddager skaper det perfekte lyset for landskaps- eller portrettbilder, da er lyset mykt og varmt. Solens stråler er nesten horisontale og belyser bildene dine med et rikt og delikat lys. Lyset ved middagstid er vanligvis ikke fotografens venn, for da står solen nesten rett over deg og lyset blir for hardt. Bestem deg for hva slags tid som vil fungere best for de bildene du ønsker å ta, og nyt resten av tiden med å ta sjarmerende øyeblikksbilder av familien.

Forandring fryder

Ikke bli sittende fast, prøv ut flere nye utfordringer mens du er på tur. Sørg for at du tar et bredt utvalg av portretter selv om du elsker å ta landskapsbilder. Prøv deg på å fotografere landskap hvis du vanligvis er en gatefotograf. Ta noen bilder med barn og partner og noen bilder uten. Husk å ta noen vertikale bilder også. Det er mye variasjon du kan skape med fotograferingen din, og det vil bidra til å bygge historien din på en mye mer tilfredsstillende måte enn med mange bilder av samme sorten.

Husk å bevege deg

Ikke bare stå der – beveg deg rundt omkring! Du vil bli overrasket over hvor forskjellige bildene dine vil være hvis du tar noen mens du sitter på huk, noen mens du står på en benk, beveger deg til siden for motivet og til og med knipser bakfra. Du ønsker ikke en masse bilder tatt fra samme høyde og vinkel. Krydre familiens turbilder ved å ta dem fra mange forskjellige posisjoner. Det kommer du til å bli glad for at du gjorde!

Vi håper at bildetipsene våre vil hjelpe deg med å forbedre fotograferingen og gjøre deg i stand til å ta flotte bilder på familieturen. Når du kommer tilbake fra eventyret ditt, hvorfor ikke fange opp magien ved å legge historien din i en fotobok eller lage en nydelig veggdekor? Alt du trenger å gjøre er å klikke på knappen nedenfor og sette i gang.

Lag en fotobok