1. Er ansiktet i skyggen? Snu det mot lyset

Ansiktet bort fra lyset

I dette tilfelle sitter kvinnen med ryggen til solen, med ansiktet vendt bort fra vinduet. På den måten ender ansiktet i skyggen, og man kan se ansiktet hennes.

Ansiktet mot lyset

Løsningen er enkel; be personen snu ansiktet mot lyset. På denne måten utnytter man sollyset og man får se ansiktet.

2. Problemer med bakgrunnslys? Gjør bildet lysere

Om man opplever problemer med bakgrunnslys, finnes det en enkel løsning. I bildet til høyre sitter kvinnen i skyggen og man kan derfor ikke se ansiktet hennes. Løsningen er å endre lyssetting på kameraet ditt. I den fleste tilfeller har man et + – symbol på kameraet. Da øker eller reduserer du lysstyrken til å passe med bildet ditt.

Bildet er for mørkt

Lyset fra vinduet gjør at kvinnen ser mørk ut på dette bildet, og man kan derfor ikke se henne ordentlig.

Øk lysstyrken for et skarpere bilde

Ved å endre på lysstyrken på kameraet som beskrevet over, ser man hvor mye skarpere og tydeligere hun blir på samme bilde.

3. Når bildet blir ødelagt av sterkt sollys

Unngå sterk sol mot ansiktet

Sterk sol rett i øynene vil få selv den mest erfarne modell til å myse.

Utnytt den naturlige skyggen

Ved å ta et steg tilbake og utnytte den naturlige skyggen fra treet, kan man se modellens øyne – noe som alltid er en fordel for vakre portettbilder.

4. Kveldsfotografering: skru av blitsen for en mer naturlig atmosfære

Kamerablits er standardinnstilling på de fleste kameraer, og slår inn når det er mørkt. Skru av blitsen på kamera for å skape en mer autentisk atmosfære i bildene dine. Dette vil virkelig fange skjønnheten i motivet ditt.

Bilde med blits

Her ser man et bilde tatt med standardinnstillinger (med blits). Som man ser kan dette skape et kaldt og upersonlig uttrykk.

Uten blits, med høyere ISO

Med blitsen skrudd av, må kameraet lyse langt (skru på S eller TV-modus for eksempel). Bruk et stativ eller en vegg for å plassere kameraet. På dette bildet er blitsen slått av, og ISO skrudd opp (ISO 3200). Her trenger man ikke stativ, noe som kan resultere i enkelte ulemper slik vi ser med de hvite punktene på dette bildet.

Kommentarer