12 Nyttårsforsett

Av Fotoknudsen 29. desember 2020

Glem kålsmootiher og timer på treningssenteret hver dag, her har vi 12 nyttårsforsetter som du helt sikkert vil klare å holde. Og du kan lage en fotobok [fra fotoknudsen] med bilder av alle de nye tingene du vil prøve i år.

Da vi spurte våre ansatte hos fotoknudsen om deres forsetter for 2021, fortalte de om en hel mengde forsetter det ikke ble noe av i 2020. Alt fra å lære å spille gitar til å lese avisen hver dag har vist seg vanskelig å få til.

Fordi  nyttårsaften er rett rundt hjørnet, har vi satt sammen en liste med forsetter som vi akter å holde i 2021; som for eksempel å komme seg ut mer eller starte med nye kreative prosjekter. Vi har også noen ganske fotogene ideer på listen (selvsagt), slik at du kan lage en fotobok med alle de nye minnene du får gjennom året.

1. Utforsk byen din

Gode nyttårsforsetter er de som du ser frem til å begynne med, og hva er vel morsommere enn å utforske sitt eget nabolag? Det kan være en historisk bygning du alltid har hatt lyst til å vite mer om, en  park i  nærmiljøet du ikke har blitt kjent med ennå, eller en rusletur du gjerne vil gjennomføre; å utforske nye steder kan føre til overraskende erfaringer. Sett opp en liste over alle de kule, interessante og uutforskede stedene i byen din som du gjerne vil oppdage, og huk dem av én for én. 

2. Få noen til å smile hver dag.

Det skal så lite til. Prøv å glede noen så ofte du kan  — som helt enkelt å hjelpe naboen med å handle eller muntre opp en venn som føler seg nedfor. Hva med å gjøre disse små tingene som får andre til å smile gjennom hele året og oppdage hvilken forskjell det utgjør. 

3. Kom deg ut av komfortsonen

Vi mener ikke at du skal gå i gang med fallskjermhopping eller noe annet drastisk. Men i år kan du jo prøve deg på en ny hobby som du alltid har vært  litt redd for, eller være litt frempå og si ja til å holde et foredrag eller en presentasjon på en ZOOM-konferanse, Er du uten arbeid, kan utendørsteater eller dansetimer være et flott sted å begynne. Det kan virke skremmende til å begynne med, men du vil få veldig mye igjen for det etterhvert. 

4. Vis familie og venner hvor mye de betyr for deg

Noen av de beste nyttårsforsettene er de små forandringene du står for. Og en av de enkleste tingene du kan gjøre er å vise venner og familie at du setter pris på dem. Vær takknemlig for alle de fantastiske tingene de gjør, det vil de sette stor pris på. Du kan prøve å sende små gaver en gang i måneden, et fotokort for eksempel, eller overraske dem med en spontan presang etter at du har møtt dem. Det ville gjøre hvem som helst glad!

5. Vær enda mer kreativ

Å være kreativ er å prøve ut nye ideer, og det er veldig avslappende også. Du kan starte med noen nye hobbyprosjekter sammen med ungene eller prøve å male eller skrive noe på fritiden. Hvorfor ikke gå i gang med en ny fotobok også, og eksperimentere litt med formgivningsevnene dine? Og trenger du inspirasjon, har vi mange kreative ideer her. 

6. Kom deg ut i naturen

Siden mange av oss arbeider mye mer hjemmefra, er det viktigere enn noen gang å huske å komme seg ut og gå en tur i nabolaget. Å være ute og nyte frisk luft er en fin  måte å fa fart på tankene igjen. Du kan gi deg selv en personlig utfordring som å gå 10 000 skritt hver dag – det ville definitivt oppmuntre deg til å være mer utendørs. Og hvis du har lyst til å starte med en ny utendørshobby, hva med å  plante din egen frukt og dine egne grønnsaker? En morgentur til grønnsakshagen vil definitivt få fart på hjernevinningene.

7. Bruk tid offline

Vi kan nok alle sammen anklages for å bruke litt for mye tid på mobilene, nettbrettene og laptoppene våre. Selv om det kun er for et par timer kan det være deilig å skru av pc’en, legge vekk mobilen og nyte tiden litt nå og da uten å være logget på. Det vil gi deg et avvbrekk fra jobben, mer tid til å forsvinne inn i en god bok eller ganske enkelt gjøre deg mer tilstedeværende i det som skjer rundt deg.

8. Bli kjent med nye smaker

Fra maten du spiser til musikken du hører på og bøkene du leser, kan du gjøre 2021 til et oppdagelsesår. Hvis du alltid har vært kresen i matveien, prøv noe du har unngått i årevis. Foretrekker du en spesiell musikksjanger? Prøv å endre på ting og lytt til noen nye artister. Og hvis du alltid velger samme type bøker, kan det hende du finner en anderledes roman eller stil som du liker.

9. Delta i nye kulturopplevelser

Hva enten det er galleribesøk eller museum, en tur for å innta litt kultur vil gjøre deg veldig godt. Hvorfor ikke prøve ut en ny kulturell erfaring hver måned,  selv om det bare er for å se på noen historiske landemerker eller berømt gatekunst? Og hvis du har små barn, kan du ta dem med på museum eller besøke et galleri i helgen.

10. Bruk mer tid på det som betyr mest

Det er alltid vanskelig å få til en god balanse mellom jobb og fritid, ikke sant? Hvis du ofte blir stresset på grunn av jobben og jobber mye mer overtid enn du har lyst til, hvorfor ikke gjøre det til et nyttårsforsett å tilbringe mer tid sammen med venner og familie? Dere kan planlegge noen utflukter sammen eller bare hygge dere hjemme. Å være sammen med venner og familie i det virkelige livet eller via nettet er en flott måte å slappe av og koble av fra arbeidet.

11. Gi noe tilbake

Hvis du har en hjertesak kan årets nyttårsforsett være å samle inn penger til denne saken eller jobbe som frivillig. Du kan jobbe frivillig på et senter for hjemløse, hjelpe til på et eldresenter eller  samle inn penger til den lokale dyrebeskyttelsen.

12. Ta flere bilder

Du trenger en metode for å dokumentere alle disse nye opplevelsene, så hvorfor ikke bli en enda bedre fotograf? Bruk 2021 på å fotografere favorittøyeblikkene dine, på slutten av året kan du lage en fantastisk fotobok med alle minnene du har tatt bilder av, eller lage veggdekor med favorittbildene dine. Vi har en kjempefin guide som hjelper deg  å få tak på de grunnleggende fotografiske ferdighetene.  De er enkle å følge, så du vil ta bilder som en proff før du vet ord av det.

Vi håper vi har gitt deg inspirasjon  til nyttårsforsetter for 2021  — som vi alle vil klare å holde! Gled deg over alle de nye tingene du prøver ut, og husk å ta bilder av dem med fotoapparatet ditt. Hvis du har lyst til å være kreativ med noen av våre fotoprodukter kan du bare klikke på knappen under. 

begynn å lage