Matt eller glanset? Hvilket papir bør du velge for bildene dine fra fotoknudsen?

Av Fotoknudsen 11. juni 2019

Er du usikker på om du bør velge matt eller glanset papir for bildene dine fra fotoknudsen? Her er alt du trenger å vite om de ulike papirtypene slik at du kan velge det alternativet som er riktig for dine bilder.

Matt eller glanset papir? Hva passer best for de neste bildene dine fra fotoknudsen? Det kan være vanskelig å vite hva som passer best for bildene dine. Vi tenkte vi ville gjøre det litt lettere for deg å velge, slik at du kan få enda mer ut av øyeblikkene dine

Må du alltid velge glanset papir?

Bilder er alltid glansete ikke sant? Jo, vanligvis er de det når du får dem fremkalt hos en fotolab, men hvem har vel tid til det nå om dagen? Husk at du alltid kan velge når du fremkaller bilder med fotoknudsen.

Matt eller glanset – hva er forskjellen?

Først la oss forklare hva som karakteriserer de ulike papirtypene.

Glanset overflate

Dette er den vanligste papirtypen for fremkalling av bilder. Og som du sikkert vet, så blir bildene glansete på grunn av det lysreflekterende laget som blir lagt over bildet. Grunnen til at mange velger dette alternativet er at det glansete laget fremhever fargenes intensitet og skarphet, og gir papiret og bildene et mer luksuriøst utseende. Men en glanset overflate betyr også at bildene reflekterer mer lys og at det kanskje ikke vil være så lett å se bildet fra alle vinkler. Du bør også huske på at glansete bilder er mer delikate, slik at det kan bli fingermerker på bildene hvis de ikke blir beskyttet.

Matt overflate

En matt overflate er ikke så delikat som den glansete og gir bildene mer dempede farger. Men selv om du ikke vil få like intense farger som med den glansete overflaten, vil bilder med en matt overflate ikke ha problemer knyttet til reflektert lys og du vil lett kunne se bildene fra alle vinkler. Du trenger heller ikke å bekymre deg for fingermerker på bildene.

Matt eller glanset – hvilken papirtype velger du?

Når alt kommer til alt handler det om hva du foretrekker og hvordan du vil vise frem bildene dine. Det finnes ingen riktige svar, men tenk på hvor du kommer til å se bildene dine, eller hvem du vil gi dem til.

Uansett hvilken papirtype du velger kan du fremkalle bildene dine i en rekke ulike størrelser, alt etter hva du selv ønsker.

Fremkall bilder