1. Alle bildene på ett sted

Tenk gjennom alle steder du har bilder lagret. Mobilen kan være tilnærmet full, minnekortet på kameraet likeså og det ligger også bilder på datamaskinen. Kjenner du deg igjen? Da kan det være lurt å få samlet alle bildene på ett sted.

Mange skaffer seg gjerne en ekstern harddisk, men i dag er det enda enklere å gjøre det på nett. Det finnes mange sky-tjenester på nett for lagring av bilder, og fotoknudsen er den av dem. På fotoknudsen.no har du mulighet til å laste opp alle dine bilder helt gratis. Dette er sikker og trygg lagring av dine bilder. Du kan også laste opp direkte fra mobilen via vår mobilapp. Datamaskinen og mobilen kan gå i stykker og da er det greit å ha en sikkerhetskopi av alle dine bilder på et sikkert sted.

2. Sortering og navngivning av bilder på din datamaskin

Det tar gjerne litt tid å få organisert bildene, derfor anbefaler vi at du gjør det med jevne mellomrom. Det kan være lurt å lage hovedmappe basert på årstall, og deretter lage undermapper som du navngir med månedsnavn eller konkrete hendelser det året. Eksempel på mappestruktur kan være: 2015 > Mai > 17. mai. Dette vil gjøre det lettere for deg å finne igjen bilder på et senere tidspunkt.

Sortere bilder med nye navn

Både mobilen og digitalkameraet navngir bilder med tall, for eksempel IMG_2760.JPG. Det gir en slags sortering, men det sier ikke så mye om bildet. Man kan endre navn på bildene en etter en, men dette kan oppleves som veldig tidkrevende.

Det finnes et enkelt tips som gjør at alle bildene i 17. mai-mappen får navn etter mappen, men samtidig beholder rekkefølgen. Dette kan man gjøre ved å velge alle bildene i en mappe (holde inne CTRL), deretter høyreklikke med musen og velge å gi nytt navn/endre navn. Navnet man da legger inn vil endres på alle bildene i mappen, mens det i tillegg legges til et unikt nummer per bilde. Da ville bildene i 17. mai-mappen fått navn som “17. mai(01)”, “17. mai(02)” og så videre.

3. Lag egne mapper til bilder du skal fremkalle

Det er ikke alltid at man ønsker å fremkalle alle bildene man tar, men noen bilder ønsker man gjerne å bevare i en fotobok eller å henge opp på veggen. Da kan det være lurt å legge disse inn i egne mapper på datamaskinen. Hva med å lage én mappe som man kaller “Fotobøker 2015”, og én som for eksempel heter “Forstørrelser 2015”? Da er det lett å finne igjen de beste bildene som man har brukt litt tid til å sortere ut fordi de skal vises frem.

Organisere bilder på datamaskinen

Det er ingenting som er mer frustrerende enn å miste bilder fordi man ikke har vært flink til å ta sikkerhetskopi. Det finnes mange historier hvor harddisken på datamaskinen har blitt ødelagt eller hvor kameraet har havnet i sjøen på båtturen. Da er det lett å være etterpåklok. Vi håper våre tips skal gjøre det lettere for deg å sørge for at alle dine dyrebare minner blir bevart for alltid!

Kommentarer