1. Bruk stativ

Det aller viktigste utstyret du trenger, ved siden av kameraet, er et kamerastativ. Om natten må man ofte bruke lang lukkertid, og da trengs noe stødig å plassere kameraet på for å unngå bevegelse i bildet. En annen ting som kan være hendig er en ekstern utløser, evt. kan du bruke selvutløser. Dette for å unngå bevegelsen som skapes når du trykker ned lukkeren.

Ta gode bilder i mørket

2. Lær kameraet å kjenne

For å kunne ta gode nattbilder er det viktig at du lærer kameraet ditt å kjenne. Sannsynligvis vil du få uttrettet lite med et kompaktkamera, om det ikke har mulighet for å stille inn eksponering, fokus og ISO manuelt. Bruk derfor helst et speilreflekskamera, eventuelt et mellomformat/storformatkamera om du heller foretrekker det. Noen kameraer har et egen nattmodus, men dette er ikke alltid ideelt. Det kan være lurt å teste dette ut på forhånd før du gjør et stort og viktig opptak. På mange kameraer finnes en lukkertid helt ned til 30 sekunder, noe som kan være nok for mange typer nattbilder. Speilreflekskameraer har også en funksjon som heter B (bulb), som gjør at du selv kan bestemme hvor lenge lukkeren skal være åpen. Det betyr at du må ta tiden selv med en klokke. Dette vil være nyttig i situasjoner der det er veldig mørkt, eller om du ønsker å bruke lav ISO/liten blenderåpning.

3. Still inn fokus

Et kameras autofokus vil slite med å finne fokuspunkter om det er veldig mørkt. Det vil derfor være en god ide å bruke manuelt fokus på kameraet. Lys opp motivet først med lommelykt, still inn fokuset og lås det ved å trykke utløserknappen halvveis ned. Derette kan du ta bildet.

4. Tenk over eksponering

Det kan være vanskelig å få riktig eksponering når du fotograferer i mørket. Her må du bare prøve deg frem, og bruk gjerne braketteringsfunksjonen. Mørke omgivelser kan kreve bruk av lang lukkertid, stor blenderåpning eller høy ISO-verdi for at eksponeringen skal bli korrekt. Hvilke av disse du velger, kommer helt an på hva du fotograferer og hva slags resultat du ønsker. Lang lukkertid har god effekt ved fotografering av bygninger, landskap eller andre stillestående motiver, men kan skape bevegelse i bildet ved fotografering av biler, mennesker og andre motiver som beveger seg. Høy ISO-verdi kan gi støy i bildet, mens med stor blenderåpning vil bare deler av bildet være i fokus. Standard bruk av blits vil kun være nyttig ved fotografering av små motiver som befinner seg nærme kameraet, ettersom en blits ikke vil kunne lyse opp hele bygninger eller landskap.

5. Motiver

Det mangler ikke på motiver å velge mellom etter mørkets frembrudd. Storbyens mange fargede lys gjør seg godt på bilder. Mange bygninger og landemerker ser også flottere ut i mørket. Typiske nattedyr, som ugler og flaggermus, kan fotograferes i sitt naturlige miljø. Vend også blikket oppover; det finnes en hel himmel av flotte stjerner der oppe. Skulle du være så “heldig” å få oppleve en tordenstorm, still kameraet opp på et trygt sted og vent med lukkeren åpen på at lynet skal utfolde seg foran linsen. Bilder av lyn er spektakulære og du er garantert mange imponerte betraktere.

Bilder av lyn er spektakulære

6. Forbered deg til fotograferingen

Før du går ut er det enkelte praktiske ting du bør tenke på. Finn ut når solen går ned, og gjerne hvor. Sjekk værmeldingen, for å være sikker på at du er kledd for været. Pass selvfølgelig også på at du er trygg, og gå gjerne sammen med andre. Det kan også være lurt å ta med lommelykt. Men aller viktigst: ha det gøy!

Kommentarer