Morsomme familiebilder

Lei av oppstilte familiebilder hvor alle kikker inn i kameraet og smiler pent? Gå for familiebilder med en liten twist neste gang familien skal en tur til fotografen. Ifølge familiefotograf, Ingunn Johansen, kan man få de virkelig gode og artige bildene hvis man tenker litt utenfor boksen.
– Det er utrolig hva som kan skje foran et kamera når man tør å slippe seg litt løs, sier Johansen.

Hun har jobbet som fotograf i flere år, og i løpet av disse årene har hun tatt utallige familiebilder. Nå får hun ofte henvendelser fra familier som ønsker å ta artige, humoristiske og litt annerledes bilder fremfor de mer klassiske og oppstilte bildene.

– Ja, jeg gjør oftere og oftere det, og stadig flere ønsker å ta bilder ute i skog og mark fremfor å ta bilder i studio. Bildestilen på familiebilder har helt klart endret seg de siste årene. Ser man på et typisk familiebilde fra 80- og 90-tallet kontra familiebilder som tas i dag, vil man se stor forskjell på bildestilen.

Latter, ballonger, hopp og sprell får frem glimtet i øyet

«Hopp i vanndammen», «skjær grimaser», «løp på åkeren», «slå hjul i løvet». Det er bare noen av oppgavene og instruksene Ingunn Johansen har gitt både store og små når hun har vært ute på fotooppdrag.

– Jeg starter gjerne med å ta de mer vanlige familiebildene før vi begynner å leke og tulle litt mer. Selv om mange ønsker artige bilder, ønsker de også å sikre seg de litt mer vanlige familiebildene for å ha det også. Når de er tatt, spør jeg gjerne om de kan tøyse litt med hverandre eller for eksempel leke litt med medbrakte effekter som ballonger eller såpebobler. Her er det bare fantasien som setter grensene for hva vi kan finne på.

– Hvordan går du og familiene frem for å finne riktig tema for bildene, hvor de skal tas og hva de skal ha på seg?

– Vi legger en plan sammen basert på hva de ønsker og hvor vi skal være, men jeg må også være klar for å kunne ta ting på sparket – man vet jo aldri hva de små i familien kan finne på. Bestemmer de seg for å løpe litt rundt, må jeg bare henge med slik at jeg får fanget de fine øyeblikkene på kamera. Når det gjelder klær pleier jeg å si at jordfarger fungerer fint, eller at de i alle fall bør ha klær som passer sammen i farger og stil slik at ikke ett plagg skiller seg veldig ut. Men det aller viktigste når det gjelder klær er det å ha på noe man kan ha det litt moro med, og skal man ta bilder ute er det fort gjort at det kan bli litt grønske på knærne, sier hun og fortsetter:

– Mange blir ofte fortvilet hvis det er regnvær den dagen vi har avtalt å ta bilder, men å ta bilder av en hel familie i fullt regntøy kan faktisk bli virkelig flott.

– Gøy når folk gir av seg selv
Johansen er ikke i tvil om hva som er fordelen med å ta litt mer livlige og artige bilder fremfor, eller i tillegg til, de mer klassiske.

– Både store og små blir mer avslappet når de kan tøyse og tulle litt, og da glemmer de ofte at de blir tatt bilde av.

– Er det artig for deg som fotograf å få slike oppdrag?

– Det er veldig gøy når de jeg tar bilder av slipper seg løs og gir av seg selv. Jeg tok bilder av en familie på fire for kort tid siden. Vi holdt på i 2-3 timer, og da vi var ferdige spurte foreldrene om jeg hadde fått noe. De følte de bare hadde surret og ledd. Jeg forsikret dem om at jeg hadde mange blinkskudd, og de ble svært overrasket og fornøyde da de så bildene.

Bilder til forstørring og ulike kort

Johansen forteller at de hun tar bilder av ønsker å bruke bildene både til forstørring og album.

– Ja, mange ønsker ett eller flere fine familiebilder som de kan forstørre opp på lerret eller lignende for å ha på veggen hjemme. I tillegg ønsker også mange å lage et flott familiealbum eller å bruke bildene til for eksempel julekort.

Les mer om forstørring av bilder her.

Forstørr opp familiebildene dine på lerret, aluminiumsplate, plexiglass, skumplate eller på tre.

La deg inspirere av disse flotte familiebildene og les hva fotograf Ingunn Johansen forteller om bildene:

Tur til Kalvøya:

Morsomme familiebilder

FOTO: Ingunn Johansen

– Vi gikk rundt i ca. 2-3 timer og hadde et strålende høstvær i midten av oktober. Gutten gikk rundt med ballongene på hele turen, noe som jeg synes gjør bildene litt mer spennende. Barn synes også det er gøy med ballonger, og da har de noe å holde på med. «Ikke hopp i søledammen», sa mamma. «Jo, bare la han gjøre det. Jeg synes det er fint at de ikke er helt rene, da blir det mer naturlig», sa jeg. Vi fant en skog med masse løv. Barna koste seg og kastet løv i luften, og resultatet ble et familiebilde der alle er i svært godt humør.

Tur til Eidsvollsbygningen i slutten av september

Morsomme familiebilder

FOTO: Ingunn Johansen

– Det blir alltid full fart med små barn. Det kan være smart å engasjere dem og si at vi skal gjøre noe helt annerledes – som for eksempel å henge opp ned. Det synes de er kjempemorsomt! Det å sitte på nakken gjør barna litt stolte og som regel liker de det veldig godt. Det er viktig å huske å involvere alle i bildet slik som at gutten på bildet som holder rundt mamma. Barn elsker også løv. Det er spennende å få ligge å tulle i løvet. Et tips til foreldre da er at det er fint å ha klær som tillater nettopp det å ligge i gress og løv. Klær kan vaskes, men ikke bildene.

Solnedgang på åkeren i slutten av juni

Morsomme familiebilder

FOTO: Ingunn Johansen

– Det blir et fantastisk lys i bildene når man tar bilder på kvelden, og særlig hvis man er heldig med spennende skyer i tillegg. Bestefar gikk rundt på åkeren og jobbet. Jeg la merke til den fine himmelen og åkeren. Jeg spurte pent om bestefar ville bli med, det sa han ja takk til. Dette bildet er ett av mine favorittbilder. Det er så koselig med bestefar som holder rundt barnebarna sine. Man vet jo aldri hvor lenge man har de eldste i familien. Et minne for livet. Klær er viktig på bildene. Hvis de hadde hatt blå selvlysende gensere hadde det kunnet ødelagt bildene. Jordfarger og olaklær er veldig fint på bilder.

Liv og røre i bildene

Morsomme familiebilder

FOTO: Ingunn Johansen

– For å skape litt i liv i bildene er det morsomt at de jeg tar bilder av tøyser og tuller litt med hverandre. På den måten blir det masse energi i bildene.

Familiebilder på Fetsund Lenser 

Morsomme familiebilder

FOTO: Ingunn Johansen

– Vakre omgivelser er viktig for at bildene skal bli bra, og da er det viktig at det ikke er noe forstyrrende i bakgrunnen. Skog og vann er mine favoritter. Hvis det er mye sol, finner jeg skygge under et tre. For at det ikke skal bli for stivt, liker jeg for eksempel å la familier gå langs en vei å snakke med hverandre.

Familiebilder i studio

Morsomme familiebilder

FOTO: Ingunn Johansen

– Jeg blir veldig glad når familier er lekne og sier at de ikke ønsker oppstilte bilder. Familien, hvor datteren er kledd i en rød ballkjole, hadde mange ideer når jeg sa at de kunne gjøre hva de ville. Innimellom fikk jeg dem også til å posere og veiledet dem.

Bilder av storfamilien

Morsomme familiebilder

FOTO: Ingunn Johansen
– Når det er store grupper synes jeg det er best å ta bildene utendørs, for eksempel i skogen eller i en park. Jeg bruker litt tid på å samle gruppen og plassere alle slik at de står riktig. Jeg tar mange bilder fordi det er vanskelig å få alle til å se bra ut samtidig. Jeg gir masse av meg selv, tøyser og roper høyt slik at alle hører.

Se flere av Ingunns bilder på hennes hjemmeside ingunnjohansen.no. Du finner henne også på Facebook.

Ingunn Johansen har drevet med fotografering siden 2006. Hun startet sin karriere som fotograf med å ta firma- og produktbilder. Etter å ha studert på fotoskolen Bilder Nordic fikk hun inspirasjon til å jobbe mer som fotograf, og etter studiet jobbet hun blant annet ved Model Day studio samtidig som hun tok freelanceoppdrag. Johansen er i dag en allsidig fotograf som tar bilder av både gravide, nyfødte, dåpsbarn, konfirmanter, familier og brudepar samt at hun tar motebilder, firmabilder og mye mer.
– Min spesialitet er å ta bilder i vakker natur, uansett hva slags type fotografering det måtte være. Jeg foreviger gjerne dine vakre øyeblikk, sier Johansen.

Ingunn Johansen

Kommentarer