Fotografering av barn må være min favoritt, men samtidig den største utfordringen som fotograf. Barn vet hva de vil, og som regel er det det motsatte av hva du hadde tenkt deg.

Du har kanskje prøvd utallige metoder for å få barnet eller barna dine til å gjøre akkurat det du ønsker når du skal fotografere dem. En is når fotograferingen er overstått, eller null lørdagsgodt om det ikke blir gjort som mor og far sier. Etter mine erfaringer som fotograf har jeg funnet en metode som kun gir glede, helt gratis:

Flue på veggen

Barn i alle aldre synes som oftest det er kjedelig når mor, far og besteforeldre dresser dem opp for å få knipset noen bilder. Jeg personlig er imot oppstillingsfotografering.

Et fotografi for meg skal kunne fortelle en historie, ikke ulikt kunst som man skal kunne analysere. Men det betyr ikke at du ikke skal kunne pynte barna litt så fotografiene blir flotte og ikke kun hverdagslige.

Det handler om å snakke litt lavt om selve fotograferingen, om du vet at dine barn ikke er særlig begeistret for dette. Ikke gjør noe stort nummer ut av det, bare lat som om det er en helt vanlig dag. Og ikke vær redd for å bli med i bildene, både mor og far!

Bilde av sønn og far som går bortover

Far spør sønn om han vil være med til vannet. Noen ganger kan et fotografi bli like fint bakfra som forfra. Få med en fin bakgrunn, for den kan også fortelle noe for seg selv.

Tips

Når jeg fotograferer barn, gjør jeg det som oftest ute i naturen. Fortell barna dine at dere skal ut en tur og leke litt. Plukk med noen leker som de kan ha med seg, helst noe du vet vil ta seg bra ut på kameraet sammen med barna dine.

Når du kommer frem til stedet hvor fotograferingen skal foregå, så setter du dem i gang med å leke samtidig som du forsiktig tar opp kameraet. Det viktigste er at du ikke forteller dem hva de skal gjøre, men at du følger dem i det de gjør. Det er så utrolig mange øyeblikk som blir fantastiske på kameraet.

Beveg deg

Det handler kun om å være der når det skjer. Beveg deg i alle mulige retninger rundt barna uten at du er pågående og klengete. Selvfølgelig kan du spørre barna om de kan gjøre noen småting der og da, men om du merker at de irriterer seg over det, er det beste å bare la dem gjøre som de vil.

Og et godt tips: spør barna istedenfor å kommandere dem. Da blir det alltid bedre stemning.

Bilde av brødrene som trøster hverandre

Et eksempel på et bilde jeg tok i fjor sommer av to herlige barn. Bror trøster bror, et ordentlig øyeblikksbilde. Sett deg på huk og plasser kameraet i samme høyde som barna. Slik får du best kontakt mellom kameraet og dem.

Fotografering av barn utendørs

Når det gjelder fotografering utendørs er det lurt å se an været. Ikke bare fordi grått vær kan gjør bildene triste og kjedelige, men fordi vær påvirker barn. Er det masse sol, finn en fin plass med skygge hvor barna slipper å få sol i øynene. Er det kaldt ute, pass på å kle barna godt så de koser seg under fotograferingen. Og er det regn, ikke la det stoppe deg. Tre en plastpose over kameraet med et hull der hvor linsen er. Kle opp barna i fint regntøy og paraplyer, og ha det gøy sammen ute i regnet.

Ønsker dere alle lykke til, og aldri gi opp!

Hilsen
Helene J. Ellefsen

Se flere av Helenes bilder her.

Kommentarer