fotoknudsen fototips

Sommeren er full av motiver som fortjener å bli tatt et bilde av. Men det er ikke alltid like lett å se de virkelig gode motivene. Instagrammer og hobbyfotograf Kjersti Nesbakk jobber til daglig som kommunikasjonsrådgiver i MediaCom Norge, men på fritiden er foto en av hennes største lidenskaper. Hun har alltid blikket med seg, og jakter høyt og lavt for å sikre blinkskuddene. Hun klarer å se motiver mange av oss bare ville gått rett fordi. Vi spurte henne hvordan hun får det til, og hva det er hun ser etter.

– Jeg ser etter linjer, lys og harmoni. En slags balanse innenfor en visuell ramme. Jeg kan ofte ta et bilde, og så finner jeg utsnittet i etterkant innenfor det utgangspunktet jeg har, og som bidrar til noe mer og noe annet. Så start gjerne derfor med å ta et bilde og betrakte det som et utgangspunkt for det utsnittet du definerer etterpå, sier Kjersti og legger til:

– Et annet tips er å ikke ta bildet i øyehøyde og stående. Sett deg på huk, legg deg på magen, flytt linsen til midjen. Allerede der tar du det samme bildet, men på en helt ny måte, fordi du velger en annen vinkel.

blomstereng

Bruker mobilen som kamera

Kjersti bruker stort sett mobilen når hun tar bilder, og en sjelden gang et lite enkelt speilreflekskamera.

– Jeg har alltid med meg mobilen, og fordi det å fange øyeblikket er det som motiverer meg blir det den jeg bruker mest. Da blir ikke bildet redigert og konstruert, men i all enkelhet litt mer ekte og autentisk, som dette sekundet med vannsprut på Tusenfryd:

tusenfryd fototips

– Hva vil du si er mobilkameraets begrensninger?

– Mobilkameraets begrensinger er å få optimal skarphet og dybde. Du må jobbe mer for å skape skarphet, og fargegjengivelsen blir ikke alltid optimal.

– Hva vil du si er mobilkameraets muligheter og fordeler?

– Den brukes i forbifarten, når du skal fange øyeblikket og opplevelsen, når du er på vei. Fordi du så noe akkurat der og akkurat da. Planlagt, eller som oftest ikke, som bildet jeg tok av disse fine blomstene:

mobilbile fototips

Lagrer du bildeminnene dine på en trygg måte? Les mer om Minnebanken her.

Her er Kjersti sine 8 beste tips for å lykkes med å ta gode sommerbilder

Alle foto: Kjersti Nesbakk

1. Ta bildet mest mulig rett, tenk på hvilken linje som skal være fremtredende, ala en vannlinje, et fjell, et ansikt og lignende. Eksempelet under viser hvordan jeg rettet opp bildet av Instagram-venninne @lenelangbakk ved å gjøre linjen i åkeren rett:

rett horisont fototips

2. Skap balanse ved å la naturlige linjer ende i ett eller flere hjørner:

balanse fototips

3. Flytt blikket fra oppreist øyehøyde til en annen vinkel:

flytt blikket fototips

4. Kjenn etter hva historien i bildet ditt formidler. Er det fart, ro, harmoni, nytelse, relasjon, stolthet, eller glede:

bevegelse fototips

5: Hold bildeknappen nede slik at du får flere bilder. Da kan du enklere velge det beste:

mobilbilder fototips

6. Vær er fint! Tåke skaper magi, regn gir speilinger, gråvær gir harmoni i farger og mindre kontrast:

mobilbilder fototips

7. Lek! Har du glimt i øyet så vis det i bildene dine:

sommerbilder fototips

8. Kjersti sine tips til gode fotoapper: Jeg bruker mye Snapseed, og appen FrontView er bra når du skal rette opp bilder som har et utfordrende utgangspunkt. I Instagram-appen justerer jeg for å få det rett stort sett og legger av og til på filter. Her er det fint å vite at man kan justere graden av filter, og at når du i utgangspunktet har rettet bildet, skapt balanse og forankret den beste gjengivelsen i farger og lys, så er det ikke alltid at filter er nødvendig.

Lag en fotobok eller noe fint til interiøret

Når sommerens små og store øyeblikk blir fanget på et kamera kan det være gøy å gjøre noe ekstra ut av de beste bildene. Kjersti har gode tips til hvilke typer bilder du bør ta for å få et godt utvalg hvis du kunne tenke deg å lage en fotobok, eller forstørre opp ett eller flere blinkskudd på lerret eller fotopapir med dine beste sommerminner. Hun oppfordrer oss til å jakte på både nærbilder, oversiktsbilder og situasjonsbilder.

– En fotobok er en bok med historie. Den har en innledning, en ingress, en hovedhistorie, oppsummering og avslutning. Den er som stilen du skrev på skolen, hvor du beskrev en opplevelse, en situasjon og noe som hadde betydning for deg. Fordi denne historien består av detaljer og de store linjene, bør bildene bestå av det samme. De er deler av en helhet, som i sum skaper en historiefortelling som gir innblikk og overblikk.

Hun trekker også frem at variasjon er viktig og bra i en fotobok.

– Liker du naturbilder, så tenk at naturen forandrer seg med årstidene. Hvor du definerer utsnittet er også med på å skape variasjon. Som disse to bildene her – av den samme sommerblomsten:

blomster fototips

Kjerstis beste sommerfoto

Kjersti har tatt mange fine bilder sommerstid, men ett bilde skiller seg særlig ut som en favoritt:

sommerbilder fototips

– Dette bildet er jeg ekstra fornøyd med fordi det fanget guttene mine en tidlig sommermorgen mens de sov tett og nært, som to som er så glad i hverandre som bare disse to er. Lyset var fantastisk, jeg listet meg rundt og ryddet vekk en lampe og en bokstabel og fikk det rent og harmonisk. De sov uforstyrret, og jeg fikk fanget et gyllent øyeblikk. Bildet henger også på veggen hjemme, forteller Kjersti.
Hun er svært glad i å fremkalle bildene sine og få dem opp på veggen enten i rammer eller på lerret hjemme.
Har du også lyst til å lage noe fint til interiøret hjemme? Les mer om fotoknudsens interiørprodukter her.

– Hva mener du kjennetegner et fint fotografi?

– Et godt fotografi er ofte et bilde som består av balanse i linjer, harmoni, og som enkelt kan dekodes i forhold til det du ønsker å formidle. Når vi tar bilde av sandstranden vi endelig befinner oss på og har lengtet etter, så er det nettopp for å formidle til andre at «Se! Nå er jeg her, og jeg har det så fint!» Et godt fotografi er et bilde som illustrere dette på en ekte og kanskje på en litt annerledes måte. Ala dette:

sommerminner fototips

Om Kjersti

Jeg jobber som kommunikasjonsrådgiver i MediaCom Norge. Jeg brenner for kommunikasjon, kreativitet og godt uttatt brukerinnsikt. Ellers er jeg nysgjerrig, vitebegjærlig og positiv. Glad i folk, foto, bevegelse og utendørsliv. Lar himmelen være tak og prøver å unngå å være fordomsfull.
Kjersti på Instagram: @kjerstinesbakk

Kjersti Nesbakk

(Foto: Fredrik Myhre)

Kommentarer