17. mai er en dag det knipses mange bilder fra morgen til kveld. Likevel har du kanskje opplevd å komme hjem med kameraet fullt av bilder, men uten at noen av bildene er virkelige blinkskudd. Den erfarne fotografen Eivind Røhne har gode råd til hvilke motiver du bør jakte etter, både for å få det virkelig store blinkskuddet, som du knapt kan vente med å fremkalle, og for å få nok fine bilder til å kunne lage en flott fotobok.

Fotograf Eivind Røhne

Fotograf Eivind Røhne

– Variasjon er alltid et godt stikkord. Ikke bare ta de store bildene. Ta med detaljene og de små tingene. De er også med på å fortelle historien fra dagen. For 17. mai er ikke bare de store bildene med hele korpset og alle menneskene rundt. Det er barnehånden som forsøker å få grep om ballongen eller er nedsølt av is. Det er nærbildet av refleksjoner i horninstrumentene korpset bruker. Isen som renner ned på pappa sine nypussede sko. Spennende speilinger av folk og fe i alle de nypolerte bilene. Hendene til mamma som fester sløyfen på bunaden. Og til sammen utgjør de store og små bildene hele 17. mai. Så tenk litt annerledes og skap variasjon. For når man skal lage et fotoalbum eller en fotobok er det fint å ha nettopp all den variasjonen til å fortelle historien fra hele dagen, råder Røhne.

Slik tar du de beste bildene på 17. mai

Lek med lyset

Forhåpentligvis blir det sol på 17. mai, men sola er ikke alltid så lett å forholde seg til når man skal ta bilder. Røhne har rådene som gjør at du kan få fine bilder selv om sola skinner fra en skyfri himmel.

– Vi ønsker oss alle sol på 17. mai. Samtidig er et av de vanligste rådene fra oss fotografer, siden sol er vanskelig og gir harde skygger og kontraster, at man bør ta med folk inn i skyggen. Men det er jo ikke så lett å flytte hele 17. mai-toget og alle tilskuerne inn i skyggen bare fordi det er bedre fotolys der. Vi må bruke det lyset vi har, og gjøre det beste ut av det. Får vi solen rett imot kan vi kanskje finne en annen vinkel, eller så kan vi jo se om vi kan lage gøyale motlysbilder. Eller omvendt, hvis de vi tar bilder av får solen midt i ansiktet og bare står og myser, ja så kan vi snu oss litt en annen vei slik at de slipper å myse. Det beste rådet er å spørre seg selv om hvor lyset kommer fra, og skaper det noe trøbbel for meg, de jeg tar bilder av eller kameraet? Er svaret ja, kan løsningen noen ganger være så enkel som å snu seg selv og de man tar bilde av en kvart gang rundt, sier Røhne.

Tenk kreativt med oppstilte bilder

Røhne har triksene på lur som gjør at hele familien eller at alle i vennegjengen vil ta seg godt ut på et oppstilt bilde. Å tørre å by på seg selv og tenke nytt er viktige stikkord.

– På oppstilte bilder er det lett for at folk blir stående på rekke og rad som strekkoder. Hvis du investerer et lite minutt eller to kan du heller forsøke å snu deg rundt, og se om du har et sted med litt nivåforskjeller som kan brukes til å skape en formasjon ut av gruppen. Kanskje er det en trapp, eller for eksempel en benk foran et vindu. Da kan to sitte på benken, en kan stå lent inntil på siden, en annen bak og kanskje noen kan stå i vinduet. Da skaper du litt dynamikk og får et mye mer gøyalt bilde enn bare streker ved siden av hverandre. Men det betyr at du må tørre å ta litt kontroll. Si til onkel Samuel at «Jeg vil at du skal stå her, mens du tante Lobelia kan få sitte her, og du pappa kan…» osv. Lek litt med de mulighetene miljøet gir deg, og husk at du må gi litt av deg selv. Du kan ikke forvente at bare fordi du peker et dyrt og flott kamera på noen, så vil det skje magi. Vil du ha energi og lekenhet i bildet, må du kanskje by på deg selv og være litt energisk og leken slik at det smitter over på andre.

Gå nærmere

Røhne råder oss også til å virkelig se godt etter på hva det er vi får med på bildet vi tar. Vil vi fokusere på en detalj, bør vi gå tett på for å få frem akkurat det vi ønsker å ta bilde av.

– Det litt utslitte uttrykket om å gå nærmere gjelder nesten alltid. Men vi blir lett veldig følelsesmessig tilknyttet til noe i bildet som gjør at vi overser alt det andre vi får med. Er det lille søte Emilie som står der med smeltende is, et fantastisk smil rammet inn av en god og fyldig isbart som nærmer seg helskjegg, så er det veldig lett at hjernen vår bare sjalter ut alle de parkerte bilene rundt, skolen i bakgrunnen, veien og lyktestolpen som gror ut av hodet hennes. Mange kommer til meg på fotokurs og sier «Men det så ikke sånn ut da jeg tok bildet!». Men jo, det gjorde faktisk det. Men hjernen og øynene våre ser det bare ikke der og da. Vi må derfor bli flinkere til å se på det bildet vi ser i kameraets søker eller på mobiltelefonen og raskt tenke: «Vil jeg virkelig ha med alt dette, eller kan jeg gå nærmere til det som faktisk er motivet mitt?!»

Slik tar du de beste bildene på 17. mai

Mobil eller ikke?

Stadig flere bruker kun mobilen til å ta bilder med, og ifølge Røhne kan mobilkameraet fungere fint på en dag som 17. mai. Mobilbildene blir også gode nok til å kunne forstørres opp eller settes inn i et album.

– Mobilkameraet i dag har god oppløsning og bildene kan skrives ut i store størrelser. Det er ikke noe problem å lage bilder som er 30x40cm eller mye større fra et mobilkamera. Det som kanskje er den viktigste forskjellen mellom et mobilkamera og et «vanlig kamera», er du ikke kan styre dybdeskarpheten på mobilkameraet. Det vil si hvor mye eller lite som er skarpt fra der du står og innover i bildet. Med et mobilkamera blir alt like skarpt, mens med et systemkamera, altså et kamera der du kan bytte objektiver, kan du styre hvor mye eller lite innover i bildet som er skarpt. Det betyr at du f. eks. kan ta et portrett der personen er skarp og bakgrunnen er helt uskarp. Det kan du ikke med mobiltelefonen. Og husk: Ikke bruk mobilkameraets zoom! Den bare forstørrer bildepunktene i bildet, og det kan du gjøre etterpå på datamaskinen, sier Røhne.

Gå ikke glipp av øyeblikkene

Mange av oss kan nok innrømme at vi bruker mye tid på å sjekke sosiale medier på telefonen og knipse bilder i en vill fart på årets store dager. Røhne ber oss derfor løfte blikket på nasjonaldagen og virkelig ta inn alt som skjer rundt oss.

– Her kommer kanskje det mest originale rådet du har fått av en profesjonell fotograf: Det er faktisk lov å la være å ta bilder! Husk at dagen også skal oppleves, og det er viktig at du er tilstede sammen med dine kjære. Mange er dessverre ekstremt opptatt med mobiltelefonen eller kameraet hele tiden selv om det skjer spennende og gøyale ting rett foran nesen på dem. Men Insta, Snap og Face er så forlokkende at gode øyeblikk går hus forbi. Vent heller med å se gjennom bildene til litt senere på dagen. Ikke knips, kikk, knips, kikk, knips, kikk hele tiden. Da garanterer jeg at du går glipp av alle de gode øyeblikkene. Ha en flott 17. mai!

Slik tar du de beste bildene på 17. mai

Eivind Røhnes fem tips til fotograferingen:

1. Gå nærme nok til at du fyller søkeren/skjermen med det som faktisk er motivet ditt
2. Tenk over hvor motivet ditt er plassert i bildeflaten – i midten, ut mot sidene, høyt eller lavt
3. Tenk over hvor lyset kommer fra, og om det skaper trøbbel for deg (mysing, skygger, motlys)
4. Utforsk hvor høyt eller lavt du er med kameraet, og bruk det til å skape variasjon
5. Ikke stå med nesa i telefonen eller kameraet hele dagen – vær klar for øyeblikkene som skjer

Fotograf Eivind Røhne har levert bilder profesjonelt siden midten av nittitallet, og han fotograferer bl.a. mennesker, mote og industrielle motiver. Han er lidenskapelig opptatt av fotografering, og holder en rekke fotokurs og workshops for hobbyfotografer og entusiaster. Han har også skrevet inspirasjons- og læreboken Fotoglede. Du finner Eivind på Instagram og på www.beyondtheice.no

Kommentarer