1. Makrofotografering

Markrofotografi betyr rett og slett å ta nærbilder, tett på og som regel av små ting. Ved makrofotografering bruker man nesten uten unntak stor blenderåpning, noe som medfører liten dybdeskarphet. I slike tilfeller vil kun en svært liten del av bildet være skarp, og det er derfor viktig at du får fokus på riktig del av motivet. Den enkleste måten å få til dette på er ved å bruke manuelt fokus. Slik forsikrer du deg om at du får fokus på riktig sted, og at bildet blir slik du ønsker det. Liten dybdeskarphet gir ofte klar fokus på hovedmotivet, og en ellers kjedelig bakgrunn kan plutselig bli fin fordi den blir så uklar.

Bruk manuell fokus ved makrofotografering

Foto: Douglas Allen

2. Nattfotografering

Mange kameraer sliter med å fokusere i situasjoner med lite lys. Objektivet snurrer frem og tilbake endeløst, og når eller hvis det endelig stopper, er det sjeldent det fokuserer på riktig sted. I tillegg har det gjerne brukt så mye tid at motivet du ønsket å fotografere kan ha endret seg eller forsvunnet. Ved bruk av manuell fokus unngår du dette, og får tatt bedre bilder på kortere tid.

Nattfotografering

Foto: Shawn Gearhart

3. Action

Actionfotografering krever lynraske reflekser og et likedant kamera. Men noen ganger er selv ikke en kjapp autofokus nok når man fotograferer action eller sport. Den klarer ikke alltid å holde tritt, og ofte fokuserer den på feil punkt. Om du vet hvor det eller de du fotograferer er på vei, kan det enkleste være å fokusere manuelt på et punkt motivet må bevege seg gjennom, og fotografere akkuret idet punktet nås.

Actionfotografering krever lynraske reflekser

Foto: Jason Lugo.

4. Gjennom glass eller gjerder

Når det finnes en hindring mellom fotografen og motivet, slik som et stykke glass eller et gjerde, er sjansen stor for at autofokusen blir forvirret og velger å fokusere på hindringen heller enn motivet. Bruk av manuelt fokus er den beste og enkleste måten å forsikre seg om at fokus havner på riktig sted.

Ta bedre bilder gjennom glass og gjerder med manuell fokus

Foto: Paul Gruber.

5. Ufokus

Noen ganger kan det være ønskelig å ta bilder som er helt uskarpe, av forskjellige grunner. Dette er noe som autofokusen slettes ikke vil gå med på, da dennes jobb nettopp er å sørge for at en del av bildet er i fokus. Her blir det altså nødvendig å bruke manuell fokus.

Uskarpe bilder for spennende effekter

Foto: Terraxplorer

Kommentarer