Hvordan lage en kokebok med fotoknudsen

Av Fotoknudsen 14. april 2021

Du har kanskje alltid drømt om å lage din egen kokebok, men ikke vært helt sikker på hvordan du skal gjøre det? Da vil denne bloggen gi deg svarene du trenger. Med fotoknudsen er det veldig enkelt å lage din egen bok med oppskrifte på deilig mat. Enten du bruker våre temabøker eller starter helt fra bunnen av, vi hjelper deg hele veien til å lage din egen kokebok.

Når du skal lage kokeboken vet du sannsynligvis ikke hvordan du skal starte, men det er overraskende enkelt når du gjør det sammen med fotoknudsen. Lag en bok full av familieoppskrifter eller dine egne gode spesialiteter. Uansett hvilken type mat du liker, det har aldri vært enklere å lage kokebok. Her er noen tips og triks som hjelper deg med å lage en kokebok som får hedersplassen på kjøkkenet ditt.

Samle sammen oppskrifter

Det første du starter med er å samle sammen alle de fantastiske oppskriftene dine. Alt fra skribleriene på papiret, til bestemors kommentarer og oppskrifter du har fått på mail. Og samle sammen alt du har fått fra familien din. Det kan jo være en god idé å samle alle til en videosamtale, eller kanskje møtes et sted og samtidig tilbringe litt kvalitetstid sammen mens dere går gjennom alle favorittmåltidene. Og husk alltid på å fortsette med å samle nye oppskrifter for å legge til i samlingen.

Velg tema

Sannsynligvis vil det største spørsmålet når du lager kokeboken din være – hvordan skal den se ut? Kommer det til å være en samling av familiens favorittoppskrifter, eller skal den være en samling med bare dine egne retter? Kanskje du vil at denne boken bare skal fokusere på deilige desserter du har laget, eller enkle vegetarretter du tryller sammen hver eneste dag? Når du har funnet ut hva som skal være temaet ditt, er du klar til å komme i gang med den kreative biten.

Velg et design

Uansett hvilket tema du vil at kokeboken din skal ha, ta en titt på de flotte forhåndsdesignede temabøker for mer inspirasjon. Disse er fulle av gode ideer om hvor du skal plassere bilder, oppskrifter, notater og selve gjennomgangen. Alle disse temaene kan tilpasses, slik at du virkelig kan være kreativ og lage boken din akkurat som du vil ha den. Hvis du har en bestemt ide om hvordan du vil at kokeboken din skal se ut, er det alltid en mulighet å starte helt fra scratch.

Vær strukturert

For best mulig resultat bør du tenke på hvordan du vil at kokeboken din skal organiseres før du begynner å designe, ellers kan du fort finne ut at det blir litt rotete. Hvis du bruker mange forskjellige retter og type kjøkken, kan det være best å strukturere den som et måltid – først alle forretter og appetittvekkere, deretter hovedretter før du avslutter med de nydelige dessertene, og kanskje forslag til ostebrett. Hvis du fokuserer på kun ett felt, for eksempel desserter, kan du prøve å ha et avsnitt eller kapittel som tar for seg en hovedingrediens om gangen.

Når du har bestemt deg for bokens struktur, foreslår vi at du presenterer oppskriftene dine i samme rekkefølge som nedenfor. Dette vil sørge for at alt ser konsekvent ut i kokeboken og at den er fin og enkel å følge når tiden er inne til å lage mat.

Tittel
Tiden det tar
Porsjoner
Innledning
Utstyrsliste
Ingredienser og mål
Steg-for-steg-metode, skrevet i logisk rekkefølge
Hvordan servere
Familie-/profftips

Kok deg gjennom kokeboken

De beste undersøkelsene du kan gjøre for kokeboken din er å lage hver eneste rett du vil ha med. Det er en perfekt måte å dobbeltsjekke nøyaktig hvordan hver oppskrift fungerer før du skal være kreativ på sidene. Det betyr også at du kan legge til ekstra tips og merknader for å gi oppskriftene det lille ekstra. Du trenger også å lage alle rettene slik at du kan ta flotte bilder av dem – sjekk guiden vår for matfotografering så du får best mulig bilder til boken din. Dette kan være en fin måte også å få andre familiemedlemmer med på, enten dere lager mat sammen eller gjør det over en videochat. Husk også å ta bilder av at du har det gøy når du lager mat, og prøv gjerne også om du kan finne noen gamle bilder av noen som lager det samme, lang tid tilbake. Det er supert å mikse bilder av samme rett, laget i forskjellige tidsepoker.

På tide å bli kreativ

Nå har du testet og perfeksjonert alle rettene dine og fått tatt perfekte bilder. Det er på tide å bli kreativ. I tillegg til de forhåndsdesignede malene har vi et stort utvalg av cliparts, rammer, masker og enda mer som kan gjøre kokeboken din helt unik. Velg ut din egen bakgrunn, legg til bilder av maten, og finn cliparts og fonter som piffer opp oppskriftene dine. Husk også å finne et flott navn til boken din. Hvis det er et familieprosjekt, hvorfor ikke prøve noe sånt som «Lag mat med familien XXX», eller hvis det er en gave til partneren din, kanskje «Mat for to»? Du må også velge et favorittbilde til forsiden, eller dersom du vil ha mange bilder der er det til og med mulig å lage en collage av alle bildene dine.

Med fokus på detaljene

Du er nesten i mål! Nå er det tid for å legge til de små detaljene som gjør boken perfekt og som gjør at den virker personlig. Vi synes det er en god ide å skanne inn noen gamle, håndskrevne oppskrifter fra bestemødre, tanter, onkler, mødre – gjerne fra hele gjengen. Du kan bruke disse som bakgrunnsbilder for å gi boken et ekstra personlig preg. Du kan også bruke tekstredigereren vår til å legge inn sitater og ord som er mye brukt i familien din. Hvis du vil gi boken din et typisk mat-preg, kan du bruke fonten ‘amatic sc’ og ‘open sans’ mot vår tavlebakgrunn.

Fortell din historie

Legger du til personlige fortellinger i hele boken, blir den enda mer unik og interessant å lese. Du kan f.eks. fortelle om første gang du laget mat etter en oppskrift, eller snakke om turen du var på da du første gang ble forelsket i retten og måtte gjenskape den hjemme. Det kan også være en legendarisk familiehistorie som trengs å komme ned på papiret for å bli husket for alltid. Å legge til historien bak oppskriftene dine, vil gjøre boken din enda mer spesiell.

Les korrektur, igjen og igjen

Vi kan ikke få sagt det nok. Les korrektur på boken din fra forside til bakside og deretter bakfra og til forsiden igjen. Be gjerne også noen andre som kan se med et nytt øye, for en ekstra sjekk. Stavefeil, grammatikkfeil og skrivefeil er noe du vil oppdage med en gang når boken kommer tilbake fra trykkeriet. Vær også ekstra oppmerksom på oppskriftene. Du må definitivt sørge for at vekt og mål er helt riktige. Se opp for eventuelle «ss»- og «ts»-feil.

Så nå er du der – å lage din egen kokebok er ikke vanskelig i det hele tatt! Med fotoknudsen har vi gjort det så enkelt som mulig. Du trenger bare å finne en temabok du liker, legge til dine favorittoppskrifter og matbilder og bestille den. Vi håper denne bloggen har gitt deg inspirasjon til å lage din egen spesielle kokebok. Alt du trenger å gjøre nå er å klikke på knappen nedenfor å gå i gang.

begynn å lage