En kvinne som står ute på gaten, med ryggen mot kameraet, og tar bilder med et digitalkamera.

Ved å lære litt om grunnleggende fototeknikk og gjøre deg kjent med de ulike innstillingene til kameraet vil du ha mange flere kreative teknikker for hånden når du fotograferer. Enten du bruker et digitalt speilreflekskamera eller et kompaktkamera, vil litt kunnskap om kamerainnstillingene hjelpe deg med å ta enda bedre bilder og lage profesjonelle fotobøker. Her er en introduksjon til de vanligste kamerainnstillingene og hvordan du bruker dem

En introduksjon til kamerainnstillinger

I vår introduksjon til grunnleggende fototeknikk fortalte vi om de tre viktigste kamerainnstillingene – lukkerhastighet, blender og ISO – og hvordan kunnskap om disse gir deg mye større frihet når du fotograferer. Det kan hende at du ikke har full kontroll over disse innstillingene med kameraet ditt, og om du har det så kan det ta litt tid å bli kjent med dem. Heldigvis har de aller fleste kameraer forhåndsinnstillinger eller – for digitale speilreflekskameraer og dyrere kompaktkameraer – prioritetsinnstillinger som er laget for å gjøre jobben enklere for deg.

Hvis du kan, bør du forsøke å bli kjent med kameraets kjerneinnstillinger slik at du får større kreativ kontroll over bildene dine. Men dersom du ønsker å holde deg til de automatiske innstillingene, er det fortsatt nyttig å forstå hvordan de fungerer og hvilke begrensninger de har, slik at du kan justere dem for å ta bildene du ønsker.

De fleste kameraer kan brukes på tre ulike måter: Helautomatisk, med avanserte innstillinger og manuelt. Vi vil forklare hva som kjennetegner disse tre bruksmåtene og hvordan du kan bruke de ulike innstillingene for å ta ulike typer bilder, som portretter, landskapsbilder og kveldsbilder.

Slik bruker du de helautomatiske kamerainnstillingene

Ei jente som står utendørs mot en orange vegg og drikker appelsinjuice.

Når du bruker de automatiske innstillingene lar du kameraet ta alle avgjørelsene for deg. Du trenger bare å rette kameraet mot subjektet ditt og trykke ned utløserknappen. Fordelen med å bruke kameraet på denne måten er at du bruker liten tid på å justere innstillingene dine. Ulempen er at kameraet ikke vet hva slags bilder du ønsker deg og vil slippe så mye lys som mulig inn til sensoren, uavhengig av lysforholdene.

Et typisk eksempel er dersom du fotograferer under dårlige lysforhold. Du vil merke til at kameraet trenger noen sekunder på å ta bildet etter at du har trykket ned utløserknappen. Grunnen til dette er at det tror at det er nødvendig med en lav lukkerhastighet for å slippe inn så mye lys som mulig. Noe som gir deg veldig uskarpe og dermed ubrukelige bilder.

Automatiske innstillinger fungerer best med gode lysforhold, som når du tar bilder utendørs i dagslys. For andre bildetyper bør du forsøke å justere innstillingene selv.

Hvilke automatiske forhåndsinnstillinger har kameraet ditt?

Som vi har nevnt tidligere, har de fleste kameraer noen automatiske forhåndsinnstillinger som fungerer for ulike typer bilder. Så fort du har lært hvor du finner dem og hvordan de fungerer, kan du bruke dem til å få variasjon i bildene dine uten at du må justere alle de ulike innstillingene manuelt.

Antallet forhåndsinnstillinger vil variere etter hvilket kamera du har, men mest sannsynlig har du de følgende innstillingene.

Portrettmodus

To små barn som sitter i en grå sofa. Barna er i fokus mens bakgrunnen er uskarp.

Denne innstillingen bruker en stor blenderåpning slik at bakgrunnen blir noe uskarp mens forgrunnen er skarp. Den hjelper deg med å sette fokus på et spesifikt element i bildet som befinner seg relativt nær kameraet.

For å få mest mulig ut av denne innstillingen trenger du en bakgrunn som har litt avstand fra subjektet. Dersom subjektet ditt for eksempel står kun en meter foran en vegg fungerer ikke denne innstillingen så bra, som vi så i den tidligere bloggposten vår om blenderen.

Topp tips for bruk av portrettmodus

Selv om den kalles for portrettmodus, kan denne innstillingen brukes til mye mer enn å ta bilder av mennesker. I utgangspunktet kan du bruke den i alle tilfeller hvor du vil fokusere på noe i forgrunnen av bildet.

Landskapsmodus

Et bilde av en liten by ved foten av et fjell som er tatt fra vannkanten.

I landskapsmodus bruker kameraet en liten blenderåpning for å gjøre hele bildet skarpt.

En mindre blenderåpning reduserer mengden lys som slippes inn i kameraet og det vil sannsynligvis også bruke en lavere lukkerhastighet. I dette tilfellet er det best å bruke et kamerastativ eller sette kameraet på en stabil overflate.

Topp tips for bruk av landskapsmodus

Bruk kameraets selvutløser når du tar landskapsbilder, også når du bruker et kamerastativ. Slik unngår du at kameraet beveger seg og får skarpe bilder.

Makromodus

Nærbilder av små planter. Forgrunnen er skarp mens bakgrunnen er uskarp.

Makromodus gjør det mulig for kameraet ditt å ta nærbilder av objekter som befinner seg bare centimeter fra kameralinsen. Blenderåpningen er større, slik at bakgrunnen blir uskarp.

Denne innstillingen fungerer kjempebra for å fange små detaljer og er ideell for fotografering av insekter og blomster. Men husk at detaljnivået i bildene dine er avhengig av kvaliteten på kameralinsen.

Topp tips for bruk av makromodus

Tenk på bakgrunnen i makrobildet ditt. Med den riktige bakgrunnen kan dybdeskarpheten hjelpe deg med å skape noen veldig interessante effekter i makrobildene dine.

Nattmodus

Et bilde av en stille forstadsgate med trær som er tatt natterstid.

I nattmodus vil kameraet stille seg inn med en lavere lukkerhastighet for å kunne fange inn så mye lys som mulig. Hvis du fotograferer en gate natterstid, kan det hende at kameraet ditt aktiverer blitsen for å forsøke å gjøre bildet lysere.

Topp tips for bruk av nattmodus

Unngå å bruke blitsen dersom det ikke er et spesielt subjekt i forgrunnen. Siden du jobber med en lav lukkerhastighet er det er også lurt å bruke et kamerastativ eller sette kameraet på en stabil overflate.

Actionmodus

Et actionbilde av ei lita jente som blir kastet opp i luften av faren sin på en solrik dag.

I actionmodus stiller kameraet seg inn med en rask lukkerhastighet som gjør det mulig å fryse bevegelsen i bildet ditt. Denne innstillingen fungerer best når du tar bilder av objekter som beveger seg raskt. Bare husk at resultatet vil være avhengig av kameraets automatiske fokushastighet, lukkerhastigheten og ISO-innstillingen. Dårlige lysforhold kan også påvirke det ferdige bildet.

Topp tips for bruk av actionmodus

Før du går ut for å ta actionbilder bør du gjøre deg kjent med med kameraets automatiske innstillinger slik at du er klar for å ta bilder på bare et øyeblikks varsel. Og siden du jobber med en høy lukkerhastighet må du sørge for at du har gode lysforhold.

Hvordan fungerer de ulike prioritetsmodusene?

Et nærbilde av en person som justerer innstillingene på sitt digitale speilreflekskamera.

Digitale speilreflekskameraer og de fleste gode kompaktkameraer har et sett av prioritetsmoduser som du bør bli kjent med når du lærer deg grunnleggende fototeknikk. Disse modusene lar deg velge hvilke innstillinger du vil kontrollere manuelt og hvilke du vil at kameraet skal kontrollere automatisk.

Prioritetsmoduser er supre dersom du vil fokusere på en innstilling uten å måtte bry deg om å justere alle de andre innstillingene manuelt. Navnene på prioritetsmodusene kan variere fra kamera til kamera, men mest sannsynlig er de merket med P, A eller Av og S eller Tv.

Prioritetsmodus P

P står for program og gjør at lukkeren automatisk kontrollerer blenderen og lukkerhastigheten, slik at du kan fokusere på hvitbalansen, IOS og blits. Denne innstillingen kan være nyttig dersom du tar bilder i miljøer med lite lys og ikke vil at blitsen skal utløses, som for eksempel hvis du tar gatebilder på kveldstid eller fotograferer noen som blåser ut lysene på en bursdagskake.

Prioritetsmodus A eller Av

Prioritetsmodus A eller Av

A eller Av står for blenderprioritering. Kameraet ditt vil kontrollere blenderinnstillingene slik at du kan fokusere på dybdeskarpheten uten å måtte endre lukkerhastigheten i ulike lysforhold. Den er også nyttig dersom du fotograferer en scene hvor bakgrunnen stadig forandrer seg, som for eksempel et travelt bymiljø, og hvor du ønsker å fokusere på enkelte områder og gjøre andre deler av bildet uskarpt.

Hvis du opplever at den automatiske lukkerhastigheten er for lav når du bruker denne innstillingen kan du prøve å sku opp ISO’en.

Prioritetsmodus S eller Tv

S eller Tv står for lukkerhastighetsprioritering og gjør at kameraet tar seg av blenderen mens du har full kontroll over lukkeren. Denne innstillingen er nyttig dersom du vil kunne skifte raskt mellom actionbilder og mer statiske motiver.

Husk på at når du ikke har kontroll over blenderen, kan du miste noen av de kreative mulighetene du har med de manuelle innstillingene.

Manuell modus

Manuell modus

Manuell modus er ganske selvforklarende i den forstand at du har full kontroll over alle kamerainnstillingene og at ingenting er automatisk. Denne innstillingen gir deg mest kreativ frihet, og er derfor mye brukt av profesjonelle fotografer. Men det betyr også at du må ha en veldig god forståelse av hvordan kamerainnstillingene dine fungerer og hvordan du raskt kan justere dem.

Tips for bruk av manuell modus

Sørg for at du gjør deg godt kjent med kameraets manuelle innstillinger hjemme før du reiser ut for å fotografere. Dette vil gjøre det mye enklere for deg når du først er ute med kameraet ditt.

Ei jente som er ute på sjøen i en kayak med ryggen vendt mot kameraet. Det er fjelltopper i bakgrunnen som er noe uskarpe.

Det vil nok ta litt tid å bli kjent med alle kamerainnstillingene, men når du har fått ekperimentert litt og testet ut både automatiske og manuelle innstillinger, vil du ha mange flere kreative teknikker for hånden når du fotograferer. I tillegg får du noen fantastiske bilder som du kan bruke i fotobøkene dine fra fotoknudsen og lage et profesjonelt fotobibliotek hjemme.

Kommentarer