Ti enkle tips til nydelige babybilder

Av Fotoknudsen 30. september 2022

Ingen vokser så fort som nyfødte babyer. Vi kan nesten se forskjell fra dag til dag og at de også stadig blir mer interesserte i det som skjer rundt dem. Plutselig kryper småen rundt på gulvet og før du vet ordet av det sitter den i armkroken og ser på bilder i barnebøker. Ta vare på alle disse fine øyeblikkene, utviklingen og alt som skjer i ukene og månedene fremover. Disse tipsene vil hjelpe deg med å sette klokken på pause og ta nydelige bilder som familien din vil sette pris på hele livet.

1. Vær forberedt

Som du sikkert alt har oppdaget som nybakt forelder, er forberedelser nøkkelen til en lykkelig baby. Dette gjelder særlig når du skal fotografere vidunderet i løpet av de første dagene eller ukene etter fødselen. Det er viktig å være godt forberedt med flasker, mat, bleier og klær, men du bør også ha alle rekvisitter og fotoutstyr på plass, slik at du er klar når den lille er glad og fornøyd. Du har kanskje bare et lite øyeblikk for å gjennomføre fotoseansen, så gå gjennom denne sjekklisten og sørg for at du har kontroll på følgende punkter:

  • Er kameraet eller mobilen klar for å fotografere når muligheten byr seg?
  • Er kameraet eller mobilen fulladet og har du nok minne til flere bilder?
  • Vil du bruke rekvisitter for å lage en scene (vi deler mange tips om dette nedenfor)? Og i så fall, har du dem i nærheten?
  • Har du noe som gjør at din nyfødte baby kan føle seg trygg og komfortabel under fotograferingen? Vi deler også noen forslag om dette nedenfor.

2. Velg plassering og lyskilder

Det vanligste er gjerne å ta de første bildene av babyen hjemme hos deg selv. Da kan du selv velge hvor, hvordan og når og ha tingene der det er mest praktisk både for deg og babyen. Når det er sagt er det kanskje lettere å ta med alle rekvisitter og kamerautstyr dit babyen din har det mest komfortabelt, i stedet for omvendt. Og selvsagt, som det alltid er med fotografering, lyset har alt å si for å kunne ta de beste bildene. Kanskje bør du flytte sengen litt nærmere vinduet, slik at du får mest mulig ut av det naturlige lyset. Eller kanskje du kan legge tykke tepper et annet sted i hjemmet ditt hvis lyset er bedre der.

Vårt tips: Hvis du trenger en ekstra lyskilde, vurder å bruke konstant lys i stedet for blits. En kamerablits kan forstyrre eller til og med gjøre den lille engstelig, og dette vil definitivt ikke hjelpe deg med å få de nydelige bildene du ønsker deg.

3. Ha det varmt og godt

Glad baby – glad fotograf. Sørger du for at babyen har det bra blir fotoseansen også mye hyggeligere for begge to. Tenk bare, hvis babyen er sulten og eller trøtt så vil den sannsynligvis gråte og være utilpass. Da er det bedre å prøve etter mat og/eller søvn, når de er på sitt mest fornøyde. En mett baby vil garantert gi nydelige bilder. Hvis den lille fryser vil de reagere på samme måte, så sørg for å ha det godt og varmt i rommet der du vil ta bildene, og ha tepper, klær og varme luer i nærheten.

Vårt tips: Husk å ha det litt varmere enn vanlig, hvis du vil ta noen bilder av den lille uten klær.

4. Planlegg poseringer eller ta det som det kommer

Start fotograferingen med babyen inntullet i koseteppet sitt. Det er en grunn til at nyfødte så ofte blir referert til som små “lykkepiller”, for dette klassiske bildet vil for alltid ta deg tilbake til disse første øyeblikkene etter fødselen da livet endret seg totalt. Små babyer elsker å bli pakket godt inn og ha det godt og varmt rundt seg. Legg babyen på sengen din eller kanskje i en pen kurv – gjør det trygt for babyen og pakk mykt sengetøy i kurven før du plasserer den på gulvet. Legg babyen på magen eller på siden, og vis gjerne fram tær eller fingre også. Før hendene deres opp under haken eller la dem hvile naturlig og fotografer dem i deres yndlingsposisjon.

Vårt tips: Selv om det alltid er fint å planlegge noen få positurer på forhånd, er det også fint å bare la babyen din lede an. Fra spontane smil, gjesp og strekk til luftboksing og benspark, noen av de beste babybildene er gjerne de som bare skjer.

5. Bruk ting du alt har som rekvisitter

Du trenger ikke gå ut og kjøpe nye ting for å ta bilder av den nyfødte. Mest sannsynligvis har du alt du trenger. Enten det er luen som den lille fikk på seg etter fødselen, eller teppet som bestemor strikket, dette er ting som vil gi mest mening til de fine babybildene.

Andre rekvisitter du kanskje vil vurdere:

  • Sykehusarmbåndet som ble satt på babyen din rett etter fødselen
  • Henteklærne til den lille
  • Morgenkåpen du brukte etter fødselen
  • Yndlingsleke eller kosebamse
  • Det første teppet eller håndkleet du svøpte dem i når du fikk dem hjem
  • Et søtt lite hårbånd til jenten, eller en liten lue til gutten

6. Nyt underverket med hvit støy

Nyfødte babyer elsker å sove, og da er det også et utmerket tidspunkt å holde en liten fotoseanse. En fornøyd, liten sovende baby er vel noe av det vakreste som finnes! Men vær obs! Lyden av kameraet ditt kan fort vekke den lille og ødelegge idyllen. For å unngå dette problemet bør du vurdere å ha litt hvit støy i bakgrunnen, noe som også gjenskaper de beroligende lydene fra livmoren og som vil hjelpe babyen til å sove seg gjennom hele seansen.

Vårt tips: Hvis du bruker mobilen som kamera, få den hvite støyen fra en annen enhet, for eksempel en bærbar høyttaler, nettbrett eller bærbar PC. Dette vil sørge for at lyden er konstant og derfor så beroligende som mulig for din lille sovende skatt.

7. Bilder med mamma og pappa

Det er helt naturlig å fokusere mest på den nye babyen under fotoseansene, spesielt fordi du kanskje ikke føler deg på ditt beste i dagene og ukene etter fødselen. Men det kan likevel være fint å se tilbake på bilder av deg selv og/eller partneren for å huske hvordan du så ut og følte deg i løpet av denne livsendrende perioden. I tillegg til å ta deg rett tilbake til disse nyvunne følelsene, vil det også bidra til å gi en følelse av hvor liten den lille babyen din faktisk var akkurat da.

Vårt tips: Vurder å sette opp kameraet eller mobilen på et stativ, slik at du også kan fotografere både den nye babyen og deg selv (eller begge foreldrene).

8. La søsken få være med

Å bli storebror eller -søster er utrolig spennende, så husk at de andre barna også må får være med på fotoseansen. Hvis de er gamle nok (og sterke nok), la storebror/søster holde babyen når dere er inne. Prøv forskjellige positurer, mens de enten ser på babyen eller i kameraet. Og hvis du ikke er sikker nok til å la dem holde den nyfødte, bare få dem til å ligge/eller sette seg ved siden av den nyfødte og prøv noen forskjellige positurer der.

Vårt tips: Hvis din nyfødte er våken, se om du kan fange noen av øyeblikkene i samspill med de nye søsknene. Litt øyekontakt kan virkelig gi et rørende familiebilde.

9. Ta med besteforeldre

På tide med et familieportrett! Hvorfor ikke involvere foreldrene dine og forevige tre generasjoner på ett bilde? Nå bør du bruke et stativ (eller selfiestang) for dette bildet. Og dette kan være et morsomt øyeblikk mens du likevel besøker dine foreldre eller hvis de besøker deg.

Vårt tips: På tide å være litt kreativ? Se gjennom de gamle familiebildene og velg et noen som foreldrene dine kan prøve å gjenskape med sitt nye barnebarn. Og denne gangen vil det være babyen din som er i fokus, i stedet for deg som baby.

10. Ta ingen sjanser – sikkerheten først

Enten du bruker stropp på kameraet eller mobilen i tilfelle du skulle miste det under fotografering, eller være hundre prosent sikker på at stolen står fast, det viktigste er å sørge for at alt er forsvarlig gjort og at den lille er helt trygg under fotoseansen. Ingen bilde er verdt en situasjon som setter dem i fare eller får dem til å føle seg ukomfortable. Fotografering av nyfødte handler om å ha det gøy og nyte den kreative prosessen. Dette er bare begynnelsen på ditt livs største eventyr som garantert vil fylles med mange flere bilder og gode minner.

Ikke legge for mye press på deg selv for å ta “det perfekte bildet”. Dere har et helt liv sammen der anledningene vil være mange til å forevige reisen sammen – fra nyfødt til småbarn til tenåring og som voksen. Bare fortsett å fotografere, og du vil garantert få mange bilder som du vil være stolt av å dele og samle i fotobøker eller henge opp på vegger hjemme.