Hvordan henge opp interiørprodukter som en ekspert

Av Fotoknudsen 25. september 2018

Det er ikke bare, bare å henge opp interiørprodukter, så vi har samlet noen eksperttips som kan hjelpe deg i gang.

Noen ganger kan det være vanskeligere å vite hvordan du skal henge opp et interiørprodukt enn det er å lage det. Heldigvis leveres alle interiørproduktene våre med et opphengssystem som gjør det enkelt å henge dem opp, men det kan jo hende at du ikke er helt sikker på hvor de passer best.

Vi har samlet noen praktiske tips, inkludert metoder som brukes i kunstgallerier og museer, som hjelper deg med å henge opp interiørproduktene dine som en ekspert og gir bildene den plassen de fortjener.

Finn den riktige høyden.

En enkel tommelfingerregel er å henge opp interiørproduktet med mellom 145 og 155 cm fra gulvet til sentrum av interiørproduktet.

Men den riktige høyden kommer også an på andre faktorer, som møbler og takhøyde, så dette er slett ikke en regel som er skrevet i stein. Det beste er alltid å prøve seg fram litt og finne ut hva som fungerer best hjemme hos deg.

Hvor mye av veggen bør dekkes av interiørproduktet?

Vi anbefaler at du følger 4/7-regelen. Det betyr at når utgangspunktet ditt er en tom vegg, så bør du henge opp bilder som tar opp ca. 4/7 av veggens bredde. En rask og enkel måte å regne ut dette på er å gange bredden av veggen med 0.57. For eksempel: Hvis veggen din er 3 meter bred, så blir det 3m x 0.57, dvs. ca. 170 cm.

Nå har du det ideelle forholdet mellom bilder og vegg, og trenger ett eller flere interiørprodukter som tilsammen utgjør 170 cm i bredden. Du kan for eksempel lage to interiørprodukter som er 60 cm brede og henge dem opp med 50 cm luft i mellom. Dette blir tilsammen totalt 170 cm (50 + 60 + 60 = 170), som igjen er 4/7 av en 3 m bred vegg. Heng dem opp midt på veggen og voila – det perfekte forholdet mellom kunst og vegg.

Mix og match med interiørprodukter og møbler

Møblene og interiørproduktene dine trenger ikke å sloss om oppmerksomheten. Få dem til å fungere sammen med disse nyttige tipsene.

Over sofaen

Sørg for at stuen din ser best mulig ut ved å følge disse tipsene for hvordan du kan henge opp interiørprodukter over sofaen.

1. Bredden til interiørproduktet (eller bildegruppen) bør tilsvare minst 2/3 av sofaens lengde.
2. Bruk et stort bilde eller flere mindre bilder sammen for å få den nødvendige størrelsen.
3. Bildene bør ikke være bredere enn sofaen, for da vil de bli for dominerende i rommet.
4. Nederkanten av rammen bør henge 20-25 cm over sofaryggen.
5. Når du henger opp en bildegruppe, la det være 5-15 cm mellom hver ramme slik at det blir passe med luft i mellom.

Fototips: Stuen er sannsynligvis det rommet du tilbringer mest tid i, så lag et interiørprodukt med et bilde som du aldri blir lei av å se på.

Over peishyllen

Akkurat som i “sofa-regelen”, trenger det ikke å være komplisert å henge opp et interiørprodukt over peishyllen.

1. Interiørproduktet bør ha en bredde som tilsvarer 2/3 av bredden til peishyllen.
2. Nederkanten til interiørproduktet bør henge 10-30 cm over peishyllen.
3. Dersom peishyllen er dekorert på oversiden kan du tilpasse denne regelen slik at avstanden blir litt større.

Fototips: Peishyller er gjerne ganske fulle av nips og dekorative gjenstander, så det er lurt å velge et bilde som ikke er for overveldende. Prøv med et enkelt portrett eller en serie av mindre bilder med sitater.

Over trappen

Å henge opp interiørprodukter i trappeoppgangen er en flott måte å utnytte et rom som vanligvis blir oversett.

1. Heng hvert bilde slik at sentrum av bildet befinner seg 145-155 cm over trappetrinnet under.
2. Sørg for at alle bildene henger i samme høyde i forhold til trappetrinnene (f. eks. 150 cm). Slik vil bildene gi et rent og ryddig uttrykk.
3.  Med mindre du henger opp veldig små bilder eller interiørprodukter, ikke heng de for tett. La det være minst to eller tre trinn mellom hvert bilde.
4. Dette fungere best dersom interiørproduktene har mer eller mindre den samme størrelsen.

Fototips: Heng opp både gamle og nye familiebilder og fortell en historie til den som går ned (eller opp) trappen.

Over sengen

Soverommet ditt bør være et rom som innbyr til ro og avslapning, så det er best å ikke ha for mye på veggene. Velg istedet noen spesielle bilder og heng dem opp over sengen etter fremgangsmåten under.

1. Bredden til interiørproduktet bør utgjøre 2/3 av sengens hodegavl.
2. Nederkanten av interiørproduktet bør befinne seg 20-25 cm over hodegavlen.
3. Hvis du vil henge opp flere interiørprodukter bør du la det være 5-15 cm luft mellom hvert bilde.

Fototips: Prøv et rolig landskap, eller et annet motiv som innbyr til avslapning. Det viktigste er at fargene er duse.

Lag en gruppe av interiørprodukter

Sett sammen en gruppe av interiørprodukter, som et blikkfang i stuen din.

1. Velg ut bildene og interiørproduktene du har lyst til å henge opp sammen.
2. Velg ut det mest dominerende bildet og heng det midt i gruppen. Dette bildet blir da det ekspertene kaller “ankerbildet”. Det er vanligvis det største og mest iøynefallende bildet, som alle de andre bildene henges opp i forhold til. Heng det slik at sentrum av bildet befinner seg 145-155 cm over gulvet.
3. Bygg opp bildegruppen din rundt dette ankerbildet. Se for deg en linje som går horisontalt gjennom sentrum av bildet og bruk den som et referansepunkt for å lage en balansert komposisjon.
4. Sørg for at du har samme avstand mellom alle bildene og stol på din egen magefølelse og stilsans – resultatet blir en nydelig bildegruppe.

Fototips: Slike bildegrupper fungerer best hvis du har en blanding av ulike fotostiler, fargenyanser og materialer, så det er bare å begynne å eksperimentere!

Lag et rutenett av interiørproduktene

I motsetning til bildegruppen består et rutenett av ulike bilder med samme størrelse og form, i en symmetrisk komposisjon på veggen.

1. Først velger du ut et antall bilder som har den samme lengden og bredden. Det fungerer best med ganske små bilder, så prøv å bruke bilder som ikke er bredere enn 20cm.
2. Sørg for at det horisontale sentrumet av rutenettet er 145-155 cm fra gulvet. Dersom det henger over en sofa eller andre møbler, se tipsene ovenfor for å finne riktig høyde.
3. Heng halvparten av bildene over det horisontale sentrumet og den andre halvparten under, mens du sørger for at de horisontale og vertikale avstandene er lik mellom alle bildene.
4. Du kan for eksempel la det være 5 cm avstand mellom bildene vertikalt og 7 cm avstand horisontalt. Tommelfingerregelen er at du ikke bør la det være mer enn 5-7 cm luft mellom hvert bilde.

Fototips: Bruk bilder som har liknende stil og tema, som for eksempel natur, mennesker eller bymiljøer. Vi anbefaler enkle og rene bilder med duse farger, slik at rutenettet ikke ser rotete eller overveldende ut.

Nå vet du hvordan ekspertene henger opp interiørproduktene sine, så nå kan du prøve selv. Vis oss hvordan du har hengt opp dine interiørprodukter med hashtagen #fotoknudsen. Vi gleder oss til å se hva du har laget!

start nå