Topp 11 utradisjonelle destinasjoner for en storbyferie sammen med familien

Av Fotoknudsen 30. april 2019

Er du klar for å ta med familien på en storbyferie i den neste langhelgen deres? Hvis du allerede har sett alle de viktigste turistbyene, gi disse 11 utradisjonelle destinasjonene en sjanse og opplev noe helt nytt.

Det å ta med barna på storbyferie er en super måte å tilbringe en langhelg sammen på. Mens du lar dem smake på noen lokale matretter og oppleve noen kulturelle høydepunkter på sightseeing, kan du ta noen fantastiske familiebilder til fotobøkene dine på veien. Og hvis familien er full av globetrottere som allerede har sett de viktigste turistbyene, hvorfor ikke gi en av disse utradisjonelle, europeiske destinasjonene en sjanse?

Vi har en rekke tips til barnevennlige museer og byparker som hele familien vil elske. I tillegg er alle byene fantastiske fotoobjekter, så du kan ta mange nydelige bilder på veien – særlig dersom du tar en titt på våre tips til urban fotografering før du drar.

1. Sevilla

Hvis dere har lyst til å nyte en helg i solen, ta med familien på en storbyferie til Sevilla. Byen har et av de varmeste klimaene i Europa, så dere vil mest sannsynlig få deilig vær når dere utforsker byen. Barna vil elske å se byen fra en hestevogn, og det finnes mange sykkelvennlige gater hvis dere har lyst til å oppleve byen på to hjul.

Et bilde av Sevilla tatt i høyden på en solskinnsdag.

Ting å gjøre

 • Sevillas katedral, med klokketårnet Giralda, er definitivt verdt et besøk. Det er den tredje største gotiske katedralen i verden, og fra tårnet får dere en fantastisk utsikt over byen.
 • Du kan ta noen nydelige bilder i det gamle kvarteret Santa Cruz, eller Barrio Santa Cruz som det kalles på spansk, med all dets nydelige, tradisjonelle arkitektur. Og hvis du gir barna noen deilige churros med sjokolade mens dere vandrer rundt, vil de garantert bli fornøyde.
 • Hvis dere har lyst på et adrenalinfylt eventyr utenfor byen kan dere dra til fornøyelsesparken Isla Mágica. Den ligger kun en 30-minutter lang busstur fra Sevillas sentrum og kan by på en mengde familievennlige karuseller og berg-og-dal-baner som selv de eldste barna vil sette pris på.

2. Stockholm

Ønsker du deg en rolig helg som fortsatt er full av aktiviteter, er Stockholm destinasjonen for dere. Den svenske hovedstaden har flotte museer med massevis av interaktive utstillinger for barna. Og den har også vakre landskap, med mange åpne områder som familien kan utforske.

 Et bilde av Nordiska museet i Stockholm med en café i forgrunnen, tatt fra vannkanten.

Ting å gjøre

 • Dra til øya Djurgården i sentrum, hvor dere finner Junibacken – et eventyrinspirert museum som inspirerer barna til å bli glad i lesing og historiefortelling.
 • Der finner dere også Skansen, et utendørsmuseum hvor dere kan oppleve svensk historie og se de sjeldne nordiske dyrene, som bjørn, gaupe og jerv i dyrehagen.
 • Ikke alle spaanlegg er familievennlige, men hvis du trenger å slappe av litt i ferien kan du ta med hele familien til Yasuragi. Dere kan dra dit på en dagstur eller overnatte.
 • Og her er en idé som foreldrene og besteforeldrene vil like. Som hjemstedet til et av verdens mest berømte popband, trekker Stockholm til seg ABBA-fans fra hele verden. Og ABBA-museet passer for musikkelskere i alle aldre. Det er fullt av kostymer, objekter og interaktive aktiviteter og selv barna vil nynne på Dancing Queen når museumsrunden er ferdig.

3. Nantes

Paris er gjerne den første franske byen storbyturister blir kjent med. Og Bordeaux’ slott og vingårder passer perfekt for en helgetur for et par. Men når du skal ha med deg hele familien er Nantes en perfekt destinasjon. Den er Frankrikes sjette største by, ligger ved elven Loire i Vest-Frankrike og har en mye mer avslappet stemning enn hovedstaden.

Et bilde av Nantes tatt i høyden med en katedral i bakgrunnen.

Ting å gjøre

 • Besøk Ile de Nantes, byens kreative midtpunkt, som ligger på en øy midt i elven. Her finner du Les Machines de L’ile Nantes, en viktorianskinspirert lekeplass med en robotelefant som spruter vann på forbipasserende. Det er alltid massevis av ulike aktiviteter på gang der, så sørg for at du sjekker ut nettsiden deres når du planlegger turen.
 • Interaktive museer er en flott måte å holde barna i aktivitet på samtidig som de lærer litt historie. Hvorfor ikke vise dem litt av Nantes historie gjennom å ta dem med rundt på slottet Château de Ducs de Bretagne fra 1400-tallet. Videoene og utstillingene tar dere med gjennom byens historie, og forteller historien om både de kongelige og skipsbyggingstradisjonen, i tillegg til historien om småkakeindustrien.
 • For å ta det perfekte bildet av Nantes silhuett, kan dere dra til Le Nid (redet) som ligger i 32. etasje i byens høyeste bygning, Le Tour de Bretagne. Der kan dere ta en liten snackpause i baren med den fantastiske utsikten, som er designet av tegneserieskaperen Jean Julien og som ser ut som en diger, liggende stork. Bordene og stolene er utformet som knuste egg.

4. Reykjavik

Reykjavik er verdens nordligste hovedstad. Sammenliknet med andre internasjonale hovedsteder er den på størrelse med en småby, men den er stappfull av aktiviteter som hører til i en større by og er derfor perfekt for en familieferie. I sentrum kan du ta barna med på et kulinarisk eventyr og prøve noen av byens fantastiske restauranter. Du kan også ta noen blinkskudd av de fargerike bygningene. Og det finnes mange hyggelige kaféer dere kan besøke etter en lang dag med sightseeing. Og selv om du er der bare for noen få dager bør du ta en kjapp tur ut av byen for å oppleve Islands eksotisk landskap – som består av ville fjellandskap, rolige daler og mye dyreliv.

Et bilde av fargerike tak i Reykjavik med vannkanten og et snødekket fjell i bakgrunnen.

Ting å gjøre

 • For å få den beste utsikten over byen kan dere ta heisen opp til toppen av Hallgrimskirkja. Og du kan også ta noen slående bilder av selve kirken, som har et unikt design inspirert av Islands værbitte steinformasjoner.
 • Barna kommer til å elske dyrelivet i Reykjaviks omegn. Dere kan delta på cruise for å å se hval og lundefugl like utenfor byen – bare sørg for at du har kameraet klart slik at du er forberedt når dyrene dukker opp.
 • Ingen tur til Island er komplett uten et bad i den Blå Lagunen, og barna vil elske å plaske rundt i det melkeblå vannet som kommer fra en naturlig geotermisk kilde.

5. København

År etter år blir København kåret som verdens beste by å bo i. Den er en av de reneste, grønneste og mest bærekraftige hovedstedene på planeten, med en labyrint av kule og fargerike gater som dere kan utforske fra københavnernes favorittransportmiddel – sykkelen. Tråkk rundt i byen sammen med barna og oppplev de viktigste severdighetene, før dere sykler til et av de flootteste kongelige palassene i byen. Og hvis barna har lyst til å eksperimentere litt i matveien, kan dere teste en av byens 15 restauranter med Michelin-stjerne.

Et bilde av fargerike bygninger i Københavns havn og små seilbåter som er fortøyd ved bryggen.

Ting å gjøre

 • Midt i sentrum av København ligger Tivoli, en nydelig fornøyelsespark som har noe for alle aldre. Den har blant annet berg-og-dalbaner, livemusikk, en innsjø du kan ro på og frittgående påfugler.
 • For å oppleve et undervannseventyr kan dere dra til Den blå planet, Danmarks nasjonalakvarium. Det er Nord-Europas største akvarium, med enorme akvarier med ulike havdyr som dere kan gå gjennom. Møt skater og hammerhaier i havakvariene, treff pirayaer i avdelingen for tropiske elver, og se søte otere i akvariene med dyr og fisker fra nordiske sjøer og hav.
 • Små forskere vil elske Experimentarium. Det er et interaktivt museum som vil holde de små i aktivitet i timesvis. Der kan de lære alt om syn, smak og berøring i Sansetunnellen, leke med en laserharpe og oppdage vitenskapen bak bobler i Bobleriet.

6. Verona

Verona er nok aller mest kjent som bakteppet til et av Shakespears mest berømte teaterstykker, Romeo og Julie. Men denne norditalienske byen har mye mer å by på enn kjærlighetshistorier. Den har et nettverk av nydelige, smale gater som åpner seg opp i vakre piazzaer og et stort amfiteater. Og det beste er at du enkelt kan oppleve hele byen til fots, slik at du har massevis av fotomuligheter mens du vandrer rundt.

Et bilde av Veronas tak og elven som renner gjennom byen, tatt på en solskinnsdag.

Ting å gjøre

 • Det første stoppet på vandringen bør selvfølgelig være huset til Julie med den berømte balkongen. Lag en rekonstruksjon av den ikoniske scenen med Romeo og Julie på balkongen. og ta en titt i museet for å se noen av rekvisittene fra de ulike Romeo og Julie-filmene.
 • Gardasjøen er bare en kort kjøretur utenfor byen, og et perfekt sted for å kjøle seg ned på en varm dag. Dere kan også besøke Caneva World, som består av fire temaparker, inkludert en middelalderverden, en vannpark, Movieland og en rockestjernerestaurant.
 • Gardaland, som er kjent som en av de beste fornøyelsesparkene i Europa, ligger også bare en halvtime fra Verona. Det er en enorm resort med berg-og-dal-baner og vannsklier som passer for alle aldre.

7. Athen

Europas eldste hovedstad ble grunnlagt for over 3400 år siden, og er dermed også en av de eldste byene i verden. En storbyferie sammen med barna her vil bli som en historietime som varer hele helgen, men det trenger dere jo ikke å fortelle dem. Men i tillegg til de fantastiske arkeologiske områdene, har Aten også massevis av aktiviteter som barna vil elske.

Et bilde av Aten tatt i skumringen.

Ting å gjøre

 • Hopp på og av byens Happy Train. Denne sightseeingturen starter ved Syntagma- og Monastirakitorget og følger deretter en rute gjennom det historiske bysentrumet, de gamle nabolagene og Akropolishøyden.
 • Når dere har utforsket alle de arkeologiske perlene, dra til Allou! Allou Fun Park er kjent for sin 4D-opplevelse, berg-og-dal-banen Crazy Mouse, og rafting på La Isla.
 • Fremtidige biologer og zoologer vil elske Goulandris naturhistoriske museum, med sine store utstillinger om studiet og konserveringen av marint liv, planter og dyr.

8. Oxford

Oxford er mest kjent som en av verdens viktigste universitetsbyer og du kan spasere mellom nydelige colleger og svingete gater som også har blitt trådt av personligheter som Professor Stephen Hawkins og Oscar Wilde. Men det er også mye annet å gjøre i «Byen med de drømmende spirene».

Et bilde av Oxfords tak og klokketårnet til byens katedral, med trær og åser i bakgrunnen.

Ting å gjøre

 • Små paleontologer vil elske å oppdage dinosauskjelettene, fossilene, steinene og mineralene som finnes på Naturhistorisk museum. Og det beste av alt er at det er gratis inngang for hele familien.
 • Besøk stedet som har inspirert noen av de mest populære barnebøkene gjennom tidene: Narnia-bøkene til C.S. Lewis. Naturreservatet CS Lewis er et lite, skogkledt tilfluktssted i Risinghurst – bare et par mil fra sentrum – hvor du kan rusle rundt den store dammen og titte på det lokale dyrelivet.
 • For å se den litt skumlere siden av byen, kan dere bli med på Bill Spectres prisvinnende Ghost Trail. Den er rangert som en av de ti beste byvandringene i Storbritannia og gir liv til Oxfords historie gjennom en serie av spøkelseshistorier og uhyggelige illusjoner.

9. Wien

Wien er som et pilegrimsmål for de som elsker klassisk musikk. Men det er mye å se og gjøre i den vakre østerrikske hovedstaden også for de som ikke har Mozart og Beethoven på spillelistene på Spotify.

Et bilde av Wien tatt på kveldstid med lav lukkerhastighet, slik at pariserhjulet i bakgrunnen er noe uklart.

Ting å gjøre

 • Små musikere vil elske Haus der Musik. Det har 5000 kvadratmeter med interaktive musikkutstillinger om alt fra verdensberømte komponister til musikk som vitenskap.
 • Og for å se en av de beste utsiktene over Wien kan dere ta en tur med byens gigantiske pariserhjul. Det er et av de eldste pariserhjulene i verden, og herfra kan dere nyte den fantastisk utsikten over Wiens hustak. Bare sørg for å ha kameraet klart.
 • Wiens Kaiser Kinder – Barnemuseet – er skreddersydd for dine små globetrottere. Det er et kostymeparadis hvor barna kan ikle seg kroner og kapper når de prøver å være konge eller dronning for en dag.

10. Algarve

Ok, Algarve er strengt tatt ikke en by, men en region i Sør-Portugal som er perfekt for langhelger. Dere kan tilbringe miniferien deres på en av de vakre strendene, ta en road-trip langs kysten eller kjøle dere ned på et av de lokale badelandene.

Et bilde tatt ved solnedgang av en havn i Algarve med en liten båt i forgrunnen.

Ting å gjøre

 • Hvis dere ønsker dere en virkelig minneverdig opplevelse, bør dere dra på delfinsafari. Dere kan padle kayak og ta en tur langs kysten eller besøke en av grottene i nærheten for å se delfinene leke seg i sine naturlige omgivelser.
 • På sandskulpturfestivalen FIESA gjøres den lokale Algarve-sanden om til fantastiske kunstverk. Dette årlige arrangementet er det største i sitt slag, så dere vil garantert få se sandskulpturer med et virkelig høyt nivå.
 • Dra på stranden i helgen. Lagos, Praia do Amado, Faro Island, Salema og Praia da Marinha er noen av de flotteste strendene i regionen. Så i stedet for å reise på sightseeing kan du skape nye minner mens du plasker rundt i det krystallklare vannet.

11. Edinburgh

Edingburgh har masse å by på, men det er likevel mulig å utforske hele byen på en helg. Og med sin ideelle blanding av historiske monumenter, som Old Town og Edinburgh Castle, og nye attraksjoner som sørger for at barna er fornøyde i timesvis, er den skotske hovedstaden en super destinasjon for en familieferie.

Et bilde av Edinburgh tatt i skumringen. Slottet er i bakgrunnen på venstre side av bildet.

Ting å gjøre

 • Få frem kameraene deres og kom dere opp bakken til Edinburgh Castle. Gå opp “The Royal Mile” for å fange noen av byens beste utsikter på film. Og deretter kan dere gå til Camera Obscura and World of Illusion, som ligger rett i nærheten. Det er den eldste spesialbyggede attraksjonen i byen, og ble åpnet for over 150 år siden. Og hvis du går til toppen av Outlook Tower, kan du se et panoramabilde av Edinburgh som er projektert på veggen ved hjelp av et digert periskop.
 • For en smak av livet i den tropiske regnskogen besøk Edinburgh Butterfly and Insect World, som er full av eksotiske sommerfugler og insekter. Beveg deg gjennom de ulike varmehusene og se de kravlende krypene på nært hold i det store hagesenteret.
 • Dynamic Earth feirer planeten vår med interaktive utstillinger og lar de besøkende få oppleve alt fra simulerte jordskjelv og tropiske regnstormer til livet på havbunnen.

Hvor vil dere ta med dere barna på den neste storbyferien deres? Enten du planlegger en helg full av sightseeing eller har lyst til å kose deg i solen, sørg for at du fanger alle de fineste øyeblikkene deres på film slik at du har alt du trenger til den neste reisefotoboken din.