1. Pass på plasseringen din

Når det kommer til portrettfotografering, er fotografens plassering veldig viktig. Plasseringen din gir deg mulighet til å bestemme hvilken bakgrunn du ønsker å få med i bildet.

Det er generelt sett en god idé å plassere seg på øyenivå med den du skal fotografere. Dette innebærer blant annet at dersom du er høyere enn subjektet ditt, så bør du vurdere om du skal bøye deg ned. Dette vil sørge for at personen du fotograferer ikke fremstår som for kort eller unaturlig høy, som kan skje dersom man fotograferer fra en for lav posisjon. Dersom dette er den ønskede effekten bør du selfølgelig gjøre det, men ha i bakhodet at resultatet ikke nødvendigvis blir like appellerende som et portrettbilde tatt forfra.

Kom deg på øyenivå med objektet

Det kan være lurt å komme seg ned på øyenivå med den man fotograferer, selv om det kan være litt ukomfortabelt.

2. Velg kreative komposisjoner

Et portrettbilde er ikke et passfoto; med ansiktet midt i sentrum, håret dratt bak ørene og synlige skuldre. Dette er altså ikke beste måte å gå frem for å oppnå et godt portrettbilde. Å være mer kreativ er ikke bare å foretrekke, men det er også nøkkelen til å ta mer profesjonelle bilder. Jo mer kreativ du er i komponeringen av bildet ditt, jo mer overraskende blir resultatet.

Du vil for eksempel oppdage at det å plassere personen ut mot en av kantene i bildet, heller enn midt i bildet, skaper et mer interessant portrett. Ikke vær redd for å gå lenger enn dette – du kan eksempelvis la personens hår dekke noen av ansiktstrekkene, eller du kan fotografere kun en liten del av ansiktet. Ved å overlate noe til fantasien vil du lage en mer dramatisk effekt som stimulerer øyet.

Kreativ komposisjon

Kreativ komposisjon

Her kan du tydelig se hvor stor forskjell litt kreativitet kan utgjøre. Selv om bildet ovenfor er et portrett, overlater det lite til fantasien. Den kreative komposisjonen i bildet til høyre skaper derimot mer spenning for øyet. Prøv deg frem med ulike vinkler og komposisjoner for et bedre resultat i portrettbildene dine!

3. Vær klar

Vær observant både på subjektet ditt, stemningen og omgivelsene. Dette gjør at du enklere finner riktig øyeblikk for spontan fotografering, uten å måtte tvinge personen til å posere foran kamera. Spontan latter eller et bekymringsløst ansiktsuttryk skaper det perfekte øyeblikk for et portrettbilde. Prat med subjektet ditt, og pass på at han eller hun slapper av. Dette vil gi deg et vell av mulige ansiktsuttrykk som du kan fange med linsen din.

Få subjektet til å slappe av

I bildet ovenfor slapper subjektet av, og ser direkte inn i kamera uten ubehag. Dette er et godt eksempel på et spontant bilde som fanger et naturlig uttrykk hos subjektet.

4. Bruk blits når det er sol

Overraskende nok er det beste tidspunktet til å bruke blits faktisk når det er lyst ute. Gjerne i dagslys med solskinn! Dette er fordi sollyset skaper lite flatterende skygger over ansiktet til subjektet ditt, spesielt under øynene. Dersom du bruker en fototeknikk som kalles “utfyllingsblits”, som fyller inn mørke områder med lys fra blitsen, vil det redusere disse mørke skyggene i ansiktet.

Harde skygger i ansikt

På bildet ovenfor kan du tydelig se de harde skyggene i subjektets ansikt.

Unngå mørke skygger i ansikt

I dette bildet unngås de mørke skyggene ved bruk av utfyllingsblits.

5. Lek med fokus og skarphet

Å endre skarphet og fokus i bildet for å skape ulike effekter, er det siste og kanskje det mest gøyale tipset for å skape et profesjonelt portrettbilde. Varier blenderåpningen din for å gjøre subjektet skarpere og bakgrunnen mer uklar. Med stor blenderåpning kan du skape mer dybde i bildene dine. Jo større blenderåpningen er, dess skarpere vil visse deler av bildet ditt fremstå.

For å skape en uskarp bakgrunn, mens subjektet forblir i fokus, kan du bruke liten blenderåpning, fokuseres på personen, beveg kameraet litt og du vil se at bakgrunnen blir ute av fokus. Dersom du har et kompaktkamera og ikke kan stille inn blenderåpninen manuelt, kan du bruke innstillingen for “portrettfoto”, så stiller kameraet ditt automatisk inn dette for best mulig resultat.

Uklar bakgrunn, skarp forgrunn

Bildet ovenfor viser hva du kan oppnå ved å fotografere med lite dybde eller liten blenderåpning. Ved å fokusere spesifikt på subjektet, skaper du en uklar bakgrunn mens du holder personen og noe av forgrunnen skarp.

Kommentarer