Naturlig belysning

Mange har nok forsøkt å ta et fint bilde av juletreet sitt etter at det er pyntet på lille julaften, for så å oppdage at blitzen på kameraet gjør at de små juletrelysene like gjerne kunne vært skrudd av. Det karakteristiske med julen i fotosammenheng er at rommene som er pyntet er belyst av svært mange små lyskilder, og dette er viktig å få frem på bildet man vil ta. Derfor skrur man av blitzen når man fotograferer denne type motiv. På kompaktkameraet er blitzknappen merket med et ikon som viser et lyn, når blitzen er skrudd av, vil det være et lyn med en diagonal strek over.

Lang lukketid

Når man fotograferer uten blitz i svak belysning kompenserer kameraet med å bruke lang lukkertid for å få en riktig eksponering. Dette betyr at du må ha et stabilt underlag for kameraet ditt, hvis ikke blir bildet uklart. Et fotostativ er et svært praktisk verktøy til denne type fotografering, men andre stabile flater kan også brukes.

Ta bilder av detaljene

Julepynt som henger inne i juletreet kan være fine motiver for et nærbilde. Skru på makrofunksjonen på kameraet ditt, og zoom inn. Hvis du har et fotostativ, ta bilder ved bruk av dette, og du vil se hvordan juletrebelysningen belyser motivet ditt på en flott og annerledes måte.
Makrofunksjonen har et ikon som ser ut som en blomst.

Julestemning med stearinglys

Kommentarer