Et du på jakt etter inspirasjon om hva du skal ha med i boken om familiens historie? Bruk god tid på undersøkelsene for å innhente så mye informasjon du kan ta med som bare mulig. Etter å ha satt sammen historiske bilder og annet kildemateriale, slipper du løs kreativiteten for å finne ut hvordan du skal presentere informasjonen om dine forfedre. Her er våre beste forslag til hva du kan ha med i boken din.

Skriv ned alt

Forhåpentligvis vil slektsforskningen gjøre deg i stand til å finne mange bilder som du kan ha med i familieboken. Husk å notere så mange detaljer du kan om bildene. For eksempel hvor bildene er fra, hvem som er avbildet og hva som skjer. Korrekt stavede bildetekster vil være informative for alle som blar seg gjennom sidene i den ferdige boken din.

Som det berømte ordtaket sier – et bilde sier mer enn tusen ord. Men ikke glem at ord er sterke i seg selv når de brukes riktig. Utdrag fra brev, postkort og personlige notater kan hjelpe bokens lesere til å komme nærmere dine forfedre. Deres ord gjenspeiler tanker fra en svunnen tid og illustrerer hvordan folk så på verden den gang. Tidens løp endrer perspektivene. Selv tilsynelatende hverdagslige ting som en gammel handleliste kan vise seg å være ekstra interessant nå. Hva folk spiste i gamle dager kan være svært annerledes enn i dag.

Gjør familieoppskriftene tilgjengelige

 

.

Noe av maten folk likte for lenge siden kan fortsatt vise seg å være populær. Tenk deg å kunne fortelle om din familiehistoriske bok over en middag, hvis meny gjenspeiler delikatesser som dine forfedre også likte. Smaken av familieoppskrifter kan bringe barndomsminner fram i lyset igjen. Denne forbindelsen med fortiden kan få folk til å fortelle, og kanskje avsløre enda mer om dine forfedre.

Hvorfor ikke liste opp ingredienser og fremgangsmåter til gamle favoritter som bestemors gryterett eller tante sin beste suppe? Og kanskje du finner flere ting som er verdt å ta vare på? Det kan være menyen fra en familiefest for lenge siden eller en rett som ble servert i et minneverdig øyeblikk i en spesiell persons liv. Du kan også ta med dine egne favorittretter, slik at fremtidige generasjoner kan bli kjent med smakene.

Del familiespesifikke kart

Der du bor i dag kan være langt borte fra stedene der dine forfedre bodde. Hvorfor ikke vise hvor de er fra på et kart? Ikke glem at stedsnavn kan ha endret seg over tid eller være forskjellige på andre språk. Hvorfor ikke ta med mer enn ett navn hvis dine forfedres bosted hadde et annet navn den gang?

Merk av viktige steder på kartet. Trenger du egentlig å vise hele verden, eller vil et kontinent eller to være tilstrekkelig? Kanskje det ville være bedre å velge bare et par land, regioner eller fylker? Det kan være morsomt å inkludere kart over byer og merke av steder knyttet til viktige hendelser i forfedrenes liv. Hvorfor ikke imponere leserne ved å vise bilder av steder som tidligere hjem, historiske øyeblikk eller slektninger ved kjente landemerker.

Inkluder bilder fra foto-utfordringer

En foto-utfordring skal være morsom. Det er en moderne måte å koble fortid og nåtid på. Å inkludere bilder fra konkurransen kan legge til en interessant dimensjon i familiehistorien din. Mange gamle bilder ble gjenskapt etter at utfordringer som ble delt på sosiale medier gikk viralt. Hvorfor ikke vise bilder fra gamle dager og i dag, side om side?

Har du lookalikes i familien? Hva med å oppmuntre levende slektninger til å kle seg i kostymer for å vise hvordan lignende mennesker så ut i tidligere generasjoner? Vær kreativ. Endre fargebildene til sort/hvitt. Legg til en sepia-tone så de ser gamle ut. Bruk filtre for å få nye effekter. Å inkludere bilder av mange mennesker vil sannsynligvis vekke interesse for den familiehistoriske boken din.

Hedre familiemedlemmer som har prestert noe bemerkelsesverdig

Ikke glem å sette av minst en side eller to for å hedre familiemedlemmers bemerkelsesverdige prestasjoner! De trenger ikke å være olympiske mestere, nobelprisvinnere eller verdensrekordholdere for å kunne få en litt ekstra fin omtale. Kanskje en oldefar som var med i krigen? Fikk din oldemor mange barn?

Var det noen som var involvert i sport, utdanning eller musikk? Har de påvirket andres liv? Hvis det er en spesiell historie knyttet til tapperhet, offer eller en enestående prestasjon, fortell det og vis i bilder. Sørg for at familiens stolte øyeblikk lever videre for fremtidige generasjoner!

Ikke glem slektstreet

For mange mennesker er det et tidkrevende prosjekt å lage et slektstre. Men innsatsen vil garantert vise frem anene på en visuelt tiltalende måte. Verktøyer på nett har også et alternativ til å tegne det for hånd. Hvorfor ikke dedikere en side, eller til og med en dobbeltside, til å presentere anene dine?

Forhåpentligvis har vi inspirert deg med ideer du kan bruke i din bok om familiens historie. Trenger du fortsatt mer informasjon? Se vårt innlegg med tips for å lage den perfekte bok om familiens historie.

Les mer

Kommentarer