Stativ, trådløs fjernutløser og assistent

Jeg har da planlagt en liten stund å lage et innlegg om hvordan jeg tar mine selvportrett. Selvportrett er jo en veldig fin måte for alle å kunne eksperimentere, feile og prøve igjen uten å føle noen trang til å prestere. Det er jo bare seg selv man skal dirigere og man kan prøve ut alt det man vil uten at noen spør eller ser rart på deg. (Hvis ikke man sitter i en dam midt i gaten selvfølgelig) Jeg har prøvd et par ganger å lage en fin oversikt, men fant til slutt ut at det er lettere å bare ta en bunke av bildene, og forklare til hvert av de. Jeg har brukt de bildene jeg har fått endel spørsmål til og prøvd da å forklare så godt jeg kan. Men først tre viktige ting jeg syns skal til for å gjøre selvportrett mye enklere å ta;

– Stativ
– Trådløs fjernutløser
– Assistent til f.eks bære, holde reflektor, sette fokus, +++

(Jeg må jo si at veldig mange av mine selvportrett bør delvis krediteres lillebror som ofte er med til stor hjelp!)

Fototips selvportrett. Stativ, fjernutløser og blits

Tenkte jeg kunne starte med det nyeste jeg har tatt som jeg ikke har vist dere enda, nemlig dette. Det tok jeg på rommet mitt, hvor jeg brukte stativ, fjernutløser og blits. Jeg har fått et spørsmål på et selvportrett engang der en lurte på om det var mine egne hender. Ja, jeg bruker fjernutløser og noe må jo trykke på knappen, og når begge hendene er i ansiktet mitt, hva gjør jeg da? Jeg pleier da å tråkke på den. (kanskje ikke sånn super bra for selvutløseren, men det er ikke så viktig så lenge man får det bildet man vil ha).

Fototips selvportrett. Stativ og fjernutløser

På dette bildet har jeg brukt stativ og fjernutløser. Kamera står veldig langt unna meg, så jeg har med meg lillebror for å passe på kamera. Jeg har også tatt noen hvor jeg står på gjerdet, så da var det også fint å ha en til å hjelpe meg opp, så jeg ikke falt i vannet.

Fototips selvportrett. Stativ og fjernutløser samt krakk som hjelpemiddel

Dette var en ting jeg prøvde MYE på, og feilet mange ganger før jeg var fornøyd. Jeg tok med stativ og med fjernutløser, og jeg hadde med lillebror igjen som lå på bakken og “fløy” meg. Jeg hadde også med en krakk jeg satt på og dette bildet er tatt med krakken. Folket som bodde på gården i bakgrunn kom for å se hva i allverden vi drev med, og bena mine måtte tines i ettertid. Også har jeg brukt en god del tid i Photoshop for å få vekk krakken.

Inspirasjon til å ta spennende selvportrett

Her har jeg igjen brukt stativ, og fjernutløser (tråkker på den igjen her). Jeg fikk spørsmål om hvordan jeg fikk til fokuset så bra, og det har jeg gjort ved å få noen til å stå der mens jeg setter fokus og bli stående der til jeg la hodet akkruat der bena var. Det som også var fint med å ha med noen var at de kunne passe på kamera, for da det kom biler så hadde ikke jeg sjans til å redde det der jeg lå.

Fototips selvportrett. Stativ, fjernutløser og gode venner som gikk rundt meg

Dette bildet er tatt en fredag kveld i partygaten i Swansea, så her var det i grunn ganske åpenlyst at jeg måtte ha med meg folk. Jeg satte opp et stativ, holder fjernutløseren i hånden og fikk noen venner til å vandre rundt meg. Etter en stund hadde vi endel tilskuere, så vi spurte om de også ville være med å gå rundt meg. Begynner å bli vant til litt sånn småflaue situasjoner etterhvert.

Selvportrett midt i gaten, bruk av stativ og fjernutløser

Enda en litt flau opplevelse da jeg satt i November i en søledam midt i sentrum av Swansea. Etter et par hundre stopp fra folk i gaten så begynte jeg å bli vant til spørsmål, rare blikk og spørsmål om jeg kunne ta bilder av andre. Jeg hadde med meg en som igjen passet på kamera mitt, og jeg brukte stativ og fjernutløser.

Et bedre stativ og et vidvinkelobjektiv

En ting som er fint med det stativet jeg har (Vanguard Alta Pro 263AB) er at jeg kan vinkle det på så mange måter, i forhold til de litt enklere og billigere stativene jeg også har prøvd ut. Jeg kan få den ned på bakkenivå, eller som her veldig høyt og vinklet 90 grader sånn at kamera er rett over meg. Jeg har brukt et vidvinkel objektiv (Nikkor 28mm f/2.8) og dermed var det ganske enkelt å ta bilde. Jeg har en fjernutløser i den hånden jeg skjuler og jeg hadde en veldig stor boks, som et svar på alle de spørsmålene jeg får om det med tanke på at jeg er 177cm høy. Og jeg var alene 😉

Selvportrett i regn. Stativ og medhjelper med paraply

Dette bildet er jo som dere ser tatt i pøsende regn, så da satte jeg opp stativet og lillebror med paraplyen mens jeg satte meg i dammen med fjernutløseren.

Selvportrett tatt i et vindu, selvutløser på kamera

Tenkte også jeg skulle ta med en eksempel der jeg verken hadde fjernutløser,stativ eller noen til å hjelpe meg. Dette tok jeg da uten dette. Jeg satte opp stol med masse bokser som en erstatning for stativet, også prøvde ut fokuset i en evighet for å få det riktig. Jeg satte kamera på selvutløser og løp frem og tilbake tusen ganger og trykket på nytt og på nytt. Bildet er forresten tatt i et vindu.

Publisert med tillatelse fra årets fotoblogger 2012, Maiken Bull. Se hennes spennende fotoblogg her: Maiken Bull.

Kommentarer