Tips til gode vinterfoto

Av Fotoknudsen 13. desember 2022

Vinteren er en av årstidene som egner seg best til fotografering. Det skarpe lyset, stillheten i naturen og de vibrerende lysene fra byen om natten gir deg enestående muligheter til å fange fantastiske øyeblikk. Sjekk ut fotoknudsens tips til hvordan du kan ta gode vinterbilder.

Dette er den mest fantastiske tiden på året … for fotografering! Det klare landskapet og det perfekte lyset gjør vinteren til en av de vakreste årstidene for fotografer. Vår guide til vinterfotografering vil hjelpe deg å ta perfekte foto av alle øyeblikkene dine, små og store. fotoknudsens guide vil også gjøre deg til en bedre fotograf uansett om du er nybegynner eller allerede en ihuga fotofentusiast Det er massevis av inspirasjon å hente her og vi vil gjerne at du deler dine foto med oss når du er ferdig.

Vinterlandskap

Fotografer elsker vinteren — det er en fantastisk tid for å ta fantastiske landskapsbilder. Fra disig morgenlys på landet, utrolig klare, skarpe, kalde dager til snødekkede åser og topper, eller tomme strender, her er det noe for enhver smak. Vinterlyset og atmosfæren egner seg spesielt godt hvis du er ute etter en melankolsk og romantisk stemning i fotoene dine. Uansett hvilke mål du har satt deg for å kunne ta gode landskapsbilder i vinter, vil våre tips og forslag hjelpe deg til å fange alle øyeblikk, store og små.

  • Tidlige morgener og kvelder er gode tidspunkt til å ta vinterbilder. Det er på denne tiden av dagen da lyset generelt sett er best for alle slags foto, at det egner seg spesielt godt for landskapsbilder, Å fange gyllent lys, dramatiske skygger og en følelse av å stå utenfor tiden er ikke så vanskelig hvis du kommer deg ut litt tidligere eller blir igjen litt lenger for å fotografere når de andre har gått hjem .

  • Ta alltid med deg fotostativ — og sørg for å bruke det. Avhengig av hvilket kamera eller smarttelefon du bruker, ting kan variere litt, men som hovedregel bør du ha en smal blenderåpning for vinterlandskapet ditt (f8 til f11 burde fungere). Det vil sørge for at hele landskapet er i fokus, men vil trolig kreve lengre eksponering enn du selv kan klare ved å holde kameraet i hånden for å lyse riktig. Det er derfor du bør ha et stativ eller kanskje til og med et stabilt underlag der du trygt kan plassere kameraet ditt. I tillegg bør du bruke timerfunksjonen i stedet for å trykke på knappen selv, det vil redusere vibrasjoner og uskarphet i bildene dine.

 • Komposisjonen er avgjørende. Når et landskapsbilde ikke gjør deg målløs, skyldes det at den som tok det bare var opptatt av å ta et øyeblikkskbilde som ikke forteller mye. Tenk som en maler når du stiller inn kameraet og fotograferer. Hva er det som motiverer deg til å ta nettopp dette bildet? Er det lyset, sneen, overflatene, dybden eller noe annet? Bildet skal fortelle en historie. Hvis det er en vakker soloppgang om vinteren, så gi pastellfargene på himmelen plass, hvis det er en fjelltopp, så gi toppene mer plass enn himmelen. Noen ganger er det nok å bare ta noen skritt til siden for at perspektivet på landskapsbildet ditt endrer seg totalt. Du har jo ikke lyst til å ta kjedelige bilder, så ta deg tid til å finne et motiv som er akkurat det du er på jakt etter.

Et godt tips: Pass på at du er varm! Det er tross alt vinterfotografering du holder på med! Ta med deg en termos med te eller kaffe, hansker som er lette å ta på og av, et teppe og varme klær. Og kanskje det aller viktigste, hvorfor ikke invitere med deg en spesiell person, og gjøre dette til et felles eventyr.

Bybilder om vinteren

Byer om vinteren kan være koselige og innydende eller øde og kalde. De er som lerreter der du kan gi uttrykk for tanker og følelser, eller dokumentere det du ser. Benytt deg av denne årstiden, da er det ofte litt roligere, så kom deg ut og bruk byen du bor i til å gi uttrykk for deg selv.

  • Omfavn uskarpheten, ikke minst når den opptrer sammen med vakkert lys. Velg deg et tema som snakker til deg, og sørg for å ha stor blenderåpning fra (f2.8 til f4, eller i portrettmodus hvis du bruker smarttelefon). Du skal bare fokusere på motivet, bakgrunnen vil bli uskarp og gi bildene dine noen oppsiktsvekkende lyseffekter og et kunsterisk anstrøk.

  • Utnytt de tomme gatene — gå dit tidlig om morgenen (til og med 1. nyttårsdag) og oppdag byen mens den fortsatt sover, eller er i ferd med å våkne. Det er ikke ofte vi ser byen slik, og gjør vi det, er vi gjerne travle og har ikke tid til å fotografere. Det er et perfekt tidspunkt for å fange et øyeblikk.

  • Take advantage of empty streets — get out there early in the morning, (even on January 1st) and discover the city while it’s still sleeping, or just starting to stir. It’s not often we get to see the city like this, and when we do we are usually in a hurry and don’t have time to take photos. This is the perfect time for capturing moments.

Folk og portretter

Enten det er en fotosession med en god venn eller et gruppefoto med familien før julemiddagen, er det mange muligheter til å ta fantastiske bilder om vinteren av menneskene du er glad i. Enten du er innendørs eller utendørs, kan vinterens naturlige lys gi deg fantastiske resultater, spesielt på en lys men overskyet dag.

  • Hvilke farger egner seg? Det er opp til deg om du vil bruke kontrastfarger eller komplementærfarger, for du kan ta fantastiske bilder med begge deler. I snødekkede landskap kan bruk av lyse lag eller tilbehør være en utmerket idé for en god fargekomposisjon, eller kanskje du foretrekker farger som glir mer ubemerket inn i miljøet. Prøv deg frem med ulike alternativer, men forsøk alltid å huske på fargene når du fotograferer og bruk dem til din fordel.

 • Når vi først snakker om gruppefoto, ta deg tid til å komponere bildet — og gruppen. Vidvinkelobjektiver (eller tilsvarende smarttelefonalternativer) kan være en veldig nyttig måte å sørge for at alle kommer innenfor rammen. Bare vær oppmerksom på at kanten på rammen vil bli litt forvrengt med disse linsene, så prøv å sett av litt plass mellom gruppen og bildekanten. Ta noen arrangerte bilder, la så folk få være seg selv, fortell en vits, la dem slappe av og prøv å ta et bilde av en samlet, løssluppen familie.

Et godt tips: du kan også kombinere alle disse tipsene. Hvorfor ikke bruke et slående landskap som bakgrunn for et spesielt familiebilde? Eller få dine kjære til å stå modell for deg i lysene fra byen? Disse tipsene er bare ment som forslag for å få deg i gang, for det er din egen kreativitet som vil gi deg perfekte foto, og når du har dem, så sørg for å dele dem med oss!

Vi håper disse tipsene og forslagene har inspirert deg til å gå ut og ta noen fantastiske bilder av store og små øyeblikk. Når du har tatt de enestående bildene dine, er det bare å klikke på knappen under her og være kreativ med våre fantastiske fotoprodukter.

begynn å lage