8 tips for å fotografere solnedgangen som en proff

Av Fotoknudsen 28. juli 2017

De beste dagene utendørs avsluttes alltid med en vakker solnedgang, og vi har noen enkle tips til hvordan enkelt kan fange den med kameraet ditt.

Yearbook photos

Stemningsskapende lys, varierende omgivelser og fengslende skygger har gjort solnedgangen til fotografers favorittmotiv. Solnedganger er faktisk det mest populære motivet å bestille på våre interiørprodukter, så det ser ut til at kundene våre også er glade i å fotografere dem.

Vi har laget 8 enkle tips som gir deg mulighet til å ta enda bedre bilder av solnedganger og inkluderer alt fra å fange silhuetter til å få det meste ut av lyset.

Vær der i tide

Solnedgang bilder tips apper

Gå til App Store og last ned en app som varsler om soloppgang og solnedgang (mange værmeldingsapper har også denne funksjonen). Slik unngår du å gå glipp av en solnedgang.

Vær oppmerksom på horisonten

Solnedgang bilder tips horisont

I de fleste bilder av solnedganger er horisonten blikkfanget, så vær forsiktig med hvor du plasserer den i bildet. Hvis himmelen er veldig vakker kan du plassere horisonten i den nederste tredelen av bildet. Hvis solen går ned over havet og gir mye gjenskinn kan du plassere horisonten i øverste tredel av bildet for å fange gjenskinneet på best mulig måte.

  • TIPS: Du bør alltid sørge for at horisonten er horisontal i bildet. Det er ikke noe mer ødeleggende for et bilde solnedgangbilde enn en ujevn eller skjev horisont.

Lek med silhuetter

Solnedgang bilder tips silhuetter

Hvis du plasserer silhuetter i forgrunnen vil det gi bildet av solnedgangen perspektiv. Du kan spørre venner om å skape figurer med hender og kropp for å få morsomme effekter eller dra nytte av palmer og båter.

  • TIPS: Se etter fugler! Noen få fugler som flyr over himmelen kan ta bildet ditt til et nytt nivå.

Benytt deg av refleksjoner

Solnedgang bilder tips gjenskinn

Hvis du er på stranden kan gjenskinnet fra solen mot vannoverflaten gi et imponerende uttrykk. Hvis du derimot er i byen kan du se etter gjenskinn av solen i vinduer på bygningene rundt deg. Måten lyset reflekteres på kan skape interessante motiver.

Ta et portrettbilde

Solnedgang bilder tips portretter

Skru på blitsen og bruk den kun når du tar portrettbilder av noen i solnedgangen. Det vil lyse opp ansiktstrekkene og hindre at bildet blir for mørkt.

Vent på skyene

Solnedgang bilder tips skyer

Flekkete og klumpete skyer er ideelle for denne typen fotografering. Lyset vil reflekteres bak skyene og skape interessante former og figuerer. De beste forholdene for å fotografere solnedganger er rett etter tordenvær, mens himmelen er i ferd med å bli klar.

Bli igjen litt lenger

Solnedgang bilder tips tidsvalg

Etter at solen har gått ned bak horisonten fortsetter himmelen å endre farge i omtrent 30 minutter til. Bli værende for å overvære dette sceneskiftet og fang enda flere farger på kameraet.

Snu deg rundt

Solnedgang bilder tips himmel

Det er ikke bare der solen er at himmelen viser seg fra sin beste side. Snu deg rundt og fotografer fra ulike vinkler, så vil du kanskje klare å fange noen interessante farger og stemninger.

Nå trenger du bare en klar kveld utendørs slik at du kan øve deg på å fotografere solnedgangen. For å få flere tips som disse kan du se våre fototips og triks. Bli inspirert av våre enkle guider som vil sørge for at du tar best mulige bilder.