Grunnleggende tips til gatefotografering

Av Fotoknudsen 13. januar 2022

Uansett om du er hjemme eller i utlandet, det er alltid gøy å fotografere livet som utspiller seg i gatene! Det er faktisk ingen bedre måte å fange disse magiske mikroøyeblikkene som gjør bylivet så spennende. Med råd om alt fra å lage mer interessante komposisjoner til å velge det beste kamerautstyret og innstillingene for jobben, disse enkle tipsene vil hjelpe deg til å se verden rundt deg på en ny, spennende og kreativ måte.

1. Bruk et mindre kamera (eller mobilen din!)

Det fine med gatefotografering er at det handler mindre om utstyr og mer om hvordan du ser på verden rundt deg. Målet ditt er å blande inn så mye som mulig, noe som er vanskelig å gjøre med et stort speilreflekskamera av profesjonell kvalitet. Dette er grunnen til at så mange profesjonelle gatefotografer bruker små kompaktkameraer som er raske å fotografere med. Faktisk er mobilen din det perfekte kamera for gatefotografering, siden den er så diskret.

2. Still inn og glem

Gatefotografering handler om å lete etter de overraskende øyeblikkene og være klar til å fotografere dem når de dukker opp. Derfor er det viktig at kameraet eller mobilen din er klar til å ta bilder med, med en gang. Få mest mulig ut av helautomatiske innstillinger, for eksempel “auto” og “program”, eller vurder å bruke halvautomatiske innstillinger som blenderprioritet (der kameraet lar deg velge en blenderåpning, men automatisk kontrollerer lukkerhastigheten og ISO), eller lukkerhastighetsprioritet (der kameraet lar deg velge en lukkerhastighet, men kontrollerer alt annet). Dette lar deg bruke mer tid på å søke etter de magiske, små øyeblikkene og mindre tid på å fikle med kamerainnstillingene.

3. Ha alltid mobilkameraet klart

Ingenting er verre enn å snuble over et fantastisk øyeblikk – kanskje et helikopter som flyr under broen du går over, eller en måke som suser ned og knabber lunsjen til partneren din – og du har ikke et kameraet tilgjengelig! Sørg for at du er klar til å ta bilder til enhver tid ved å ha dekselet på kameralinsen din av og ute av vesken. Ha det enten rundt halsen eller skulderen eller ha det i en lomme som du raskt og enkelt kan komme til når du oppdager noe spennende. Hvis du fotograferer med mobil, hold fotograferingsappen åpen og sørg for at du får tatt bildet i én rask bevegelse.

4. Ta urbane portretter av venner og familie

Bygater er fantastiske steder for å ta stilige, urbane portretter. Enten du utforsker en ny by med din partner, familie eller venner, sørg for å holde øye med interessante steder og bakgrunner. Det kan være et ikonisk landemerke, for eksempel Eiffeltårnet eller Brooklyn Bridge, eller det kan være noe mer “normalt” som en park eller en kul kafé i hjembyen din. Se etter flatterende lys, fortell den du tar bilde av hvor han eller hun skal stå og knips i vei. Du vil bli overrasket over hvor morsomme gateportretter kan være!

5. Ta deg god tid, og ta flere bilder

Gatefotografering er på en måte som meditasjon. Jo mer du roer ned og tuner inn i byens rytme, jo mer vil du legge merke til og ta biler av! Gå rolig og prøv å absorbere alt som skjer rundt deg. Se bak deg så vel som fremover, observer hva som skjer på hver side av deg og ikke glem å se opp og ned også. Synes du det er vanskelig å roe ned? Prøv å sitte på en benk og bare se på verden som passerer forbi, men hold kameraet klart, i tilfelle du ser noe eller noen som fascinerer deg.

6. Legg merke til de små tingene

Uansett om du er i din egen by eller på et helt nytt reisemål i utlandet, prøv å observere miljøet ditt som om du så og opplevde det for første gang. Hva skiller seg ut? Ethvert motiv kan bli et strålende gatebilde – det trenger ikke å være nydelig i tradisjonell forstand. Fant du en merkelig plante som vokser midt i en travel gate? Har du sett en som er kledd i et oppsiktsvekkende antrekk? Vær rask og knips! Kanskje du liker teksturen eller fargen til en uvanlig bygning, eller en kul butikkforside eller kinoplakat. Hvis det fanger oppmerksomheten din, ikke nøl, bare knips i vei! Ikke alle bilder trenger å være et mesterverk. Det handler mer om å observere verden slik den er og feire den med kameraet ditt.

7. Sjekk kroppsspråket ditt

Det er normalt å føle seg bevisst på seg selv når en er ute og tar bilder på gaten, men det er ingenting å være flau over. Å ta bilder er en hobby som deles av millioner over hele verden. Så i stedet for å prøve å skjule kameraet ditt eller å ta “hemmelige” bilder uten at noen legger merke til det, prøv å slappe av og være mer åpen. Smil og kos deg, og du vil se langt mindre mistenksom ut enn noen som ser ut som om de sniker seg rundt.

8. Bruk litt humor

Gatefotografering er det perfekte mediet for å formidle visuell humor. Enten du har sett et morsomt gateskilt eller ironisk graffiti – et godt observert bilde har alt som skal til for å gi seerne noe å smile av. Og husk, ikke alle trenger å se bildene dine. Kanskje noen bilder vil være ekstra morsomme for deg og partneren din, mens andre kan forholde seg til en intern vits du har i vennegjengen din. Selv om det er noe bare du synes er morsomt, er det likevel verdt å ta et raskt bilde for å se tilbake på med et smil i årene som kommer!

9. Respekter folks tid og sted

Ingenting er bedre enn å dra ut til et nytt sted med kameraet, uten å ha annet å gjøre enn å ta bilder, men husk alltid at de fleste du møter er på jobb og har sine faste steder. Prøv alltid å ta bildene dine raskt, uten å komme i veien for folk. Og hvis du begynner å snakke med noen mens du tar portretter, prøv å ikke la dem vente for lenge. Spør alltid høflig om du kan ta bilde av dem, i stedet for å prøve å snike et frekt “hemmelig” portrett. Hvis de poserer for et foto, ikke glem å si takk. Du kan til og med få en ny Instagram-følger i prosessen!

10. Følg med der det skjer

Det er nesten ubegrensede muligheter når det gjelder å være kreativ med kameraet sitt ute på gaten. Du kan lett tilbringe en hel dag i ett spesifikt nabolag (eller til og med i samme gate), men noen ganger lønner det seg å utforske forskjellige områder. Hold øye med grupper av mennesker på vei i samme retning. Kanskje er det en kulturell begivenhet som du ikke vet om, eller kanskje en fest på gang. Følg med, og forhåpentligvis finner du noe ekstra morsomt å fotografere!

11. Bruk “fiske”-teknikken

Har du ikke tid eller energi til å utforske en hel by? Null problem! “Fiske-teknikken” er en klassisk taktikk for gatefotografering som du kan øve på hvor som helst. Bare finn et sted du liker – kanskje fordi lyset er fint der eller det er mye fargerik graffiti på veggene – løft kameraet og vent på at noen interessante motiver spaserer inn i rammen. Gjør dette lenge nok og du kan være sikker på å “fange” noe ekstra spennende med kameraet ditt!

12. Ta urbane selvportretter

Det er helt normalt at vi tar bilder av andre når det er vi som er bak kameraene (eller mobilene) våre. Bygater er imidlertid også perfekte for å lage kule selvportretter. Se etter moderne bygninger med reflekterende overflater, som glass eller polert metall, eller finn vinduer hvor du kan se både deg selv og interiøret. Fotografer refleksjonen din i speil, sølepytter, dammer og innsjøer, eller ta med venner og familiemedlemmer for et finurlig og reflekterende gruppebilde.

13. Bruk alltid komfortable sko

Noen ganger er gatefotografering bare snakk om antall bilder: jo mer tid du bruker på å utforske gatene med kameraet ditt, jo flere bilder kan du ta. Hemmeligheten bak dette er å sørge for at du har på deg komfortable joggesko, slik at du lett kan holde deg på beina hele dagen (og til og med ut på natten hvis du fortsatt har energi!). Glem stilen og tenk komfort i stedet – kamerarullen din vil takke deg for det!

14. Ha det gøy når du gatefotograferer!

Gatefotografering skal være gøy! Ikke bekymre deg hvis du ikke klarer å ta noen prisvinnende bilder. Så lenge du har det gøy og trener ditt kreative øye, gjør du det riktig! Obs, og ikke bare fotografer de kule kafeene og herlige matbodene på markedet – sørg for å ta noen velsmakende godbiter underveis også!

Finn flere råd og tips som vil inspirere fotograferingen din i fotoknudsen sin blogg.