5 innebilde-tips for å forbedre bildene dine på et blunk

Av Fotoknudsen 26. oktober 2022

Bli mester i innendørs fotografering med eksperttipsene våre … det er på tide å si farvel til uskarpe bilder.

Innendørs fotografering kan være vanskelig, selv for profesjonelle. Uten naturlig lys eller plass kan det være vanskelig å fange et bilde akkurat slik man vil ha det.  Det er derfor vi har funnet 5 tips som kan gi deg litt hjelp.

Når du har blitt god i fototipsene til innendørs bruk, kan du laste opp bildene dine til instagram og bruke #fotoknudsen-emneknaggen. Så kan det være at også du kommer med på instagramprofilen vår.

Vær fleksibel med omgivelsene dine.

Når du tar bilder innendørs kan forholdene forandre seg fort, og hvis belysningen ikke er god nok (noe som ofte er tilfelle), må du ha full styr på innstillingene dine for å få det meste ut av bildene dine.

Bruk en lav lukkerhastighet for å slippe mer lys inn i kameraet (husk at lav lukkerhastighet øker risikoen for at bildene dine som viser bevegelse blir utydelige. Du må prøve å finne en mellomting som gir deg nok lys samtidig som bildene blir skarpe).

Bruk en stor lukkeråpning Dette betyr at du skal sette lukkeråpningen til den laveste verdien som er mulig. Dette gjør også at mer lys kan komme inn på sensoren i kamera, samtidig som du reduserer dybdefeltet og dette gir en elegant uskarp bakgrunn på bildet.

ISO regulerer hvor lysfølsom sensoren skal være Hvis du øker ISO, blir bildene dine lysere. Selv om veldig høy ISO kan redusere kvaliteten på bildene dine, kan moderne kameraer ofte ha veldig høy ISO-verdi uten at man ser negative resultater. Så ikke være redd for å stille inn på ISO 800 (eller høyere avhengig av kameraet ditt). Det kan godt være at du trenger alt det lyset du kan få.

Vurder lyskildene dine

Vurder hva som er den beste lyskilden din, og forhold deg til det. Er det nok naturlig lys, eller skal du bruke kunstig belysning. Trenger du en blitz?

Lys kan være hardt eller mykt. Vurder hvilke forhold du har og ta bilder i forhold til det. Hard belysning er som regel bra for å lage kontraster og skygger, og kan gi meget dramatiske bilder.  Mykt lys, derimot, er ideelt hvis du vil at motivet ditt skal være balansert opplyst og er ofte penere hvis du tar portretter.

Hvis mulig, prøv å ikke blande naturlig og kunstig lys.

Lær om hvordan du kan endre på lyskildene dine.

Hvis du ikke er 100 % fornøyd med belysningen, er det sannsynlig at du ikke blir fornøyd med bildene heller. Prøv å bli vant til å justere lyskildene dine før du tar bilder.

Bruk et bakteppe for å spre lyset. Et hvitt laken kan ofte være nok for å få en nøytral og klar bakgrunn for motivene dine. Dette er perfekt for portretter.

Bruk en reflektor for å gi litt ekstra lys på siden av motivet som ikke får direkte belysning. Alle reflekterende overflater kan fungere, fra hvite pappflater, skum eller reflektorer som er laget spesielt for foto (de er ofte ganske billige).

Hvis du blir nødt til å bruke blitzen på kameraet ditt, prøv å gjøre lyset mykere ved å plassere et tynt ak eller et tynt tøystykke foran det. En hvit plastpose kan også fungere, du skal bare prøve deg fram.

Juster hvitballansen din

Dette er spesielt viktig hvis du ikke har planer om å redigere eller på annen måte behandle bildene dine etterpå. Hvis du bruker feil hvitballanse, kommer bildene til å få en litt stygg glød og gjør at de ser billige og unaturlige ut.

De fleste kameraer har en rekke forhåndsinnstillinger som passer til de fleste situasjoner, og husk at om lyset skifter,skal du også skifte lysballansen.

Tenk på komposisjonen.

Dette er et tips som alltid er viktig, men som er enda mer viktig når du tar bilder innendørs.

Pass på bakgrunnen og omgivelsene dine. Prøv å gjør det enkelt og pass på rot.

Velg motivet til bildet du skal ta og fokuser på det. Du kan skjære vekk de fleste andre ting ut av bildet.

Prøv å separer motivet ditt fra bakgrunnen.

Bildene dine kommer til å se enda bedre ut, så snart du har fortstått det grunnleggende ved innendørs fotografering med disse enkle tipsene. Den perfekte unnskyldningen for å gi disse øyeblikkene liv, er på et vakkert fotoprodukt.

Hvilke andre foto-tips kunne du tenke deg å se her? Du kan fortelle oss i kommentarene nedenunder, eller ta kontakt på de sosiale medier. Du kan også dele denne posten på sosiale medier. Trykk på symbolene nedenunder for å oppfordre også de til å bli mer kreative.